Ξέσπασμα Κουκιανάκη Στην Εφημερίδα «Αποκόρωνας Με Άποψη» Με Ευθείες Βολές Για Τους Αποχωρήσαντες Συμβούλους!

0
245

Ο Δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης «ξεσπά» για όσα έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη μετά τις αποχωρήσεις και προσχωρήσεις δημοτικών συμβούλων, που έδωσε στην εφημερίδα «Αποκόρωνας Με Άποψη.

Μιλά για εκείνους που «πρόδωσαν» το όραμα της δημοτικής του παράταξης, για το δικό του αύριο, την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και ξεκαθαρίζει ότι οι Αποκορωνιώτες δε συμβιβάζονται με τη μετριότητα.

Αναλυτικά:

Προχωρήσατε σε κάποιες αλλαγές – κλειδιά στις θέσεις αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων στον δήμο τον προηγούμενο μήνα. Στόχος αυτό που λέμε δουλειά, δουλειά, δουλειά;
Από την αρχή της θητείας μας και τον πρώτο ορισμό αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων την 1/9/2014 είχα ξεκαθαρίσει πως η θητεία όλων στα καθήκοντα που τους είχα αναθέσει έληγε στα 2,5 χρόνια, όπως προβλέπει ο δημοτικός κώδικας και ο νόμος του Καλλικράτη. Επίσης, είχα ξεκαθαρίσει πως στόχος μου ήταν να αξιοποιηθούν όλοι στην πορεία και για το λόγο αυτό υπήρχε και τότε και τώρα αυτός ο μεγάλος κατάλογος των εντεταλμένων συμβούλων με συγκεκριμένα καθήκοντα ο καθένας. Δηλαδή δεν έδωσα όλες τις αρμοδιότητες μόνο στους 5 αντιδημάρχους, αλλά θεώρησα και θεωρώ ότι πρέπει να αξιοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι… Αν δείτε και στους άλλους δήμους ορίζονται εντεταλμένοι σύμβουλοι, απλά στον Αποκόρωνα είναι στρατηγική απόφαση του δημάρχου να συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό. Και σε τελική ανάλυση, τα πρώτα 2,5 χρόνια αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης απέδωσε και κατά την γνώμη μου αλλά και κατά γενική ομολογία, οπότε ήταν λογικότερο να το ενδυναμώσω παρά να το περιορίσω.
Τώρα πάμε στην ουσία η οποία δεν είναι άλλη από αυτή που είπατε, δηλαδή δουλειά, δουλειά, δουλειά. Και ξέρετε ότι όσο περισσότερα κάνεις, τόσο πιο πολλά νέα θέματα προκύπτουν γιατί ο πήχης ανεβαίνει διαρκώς. Πιστεύω ακράδαντα πως οι Αποκορωνιώτες δικαιούνταν μια δημοτική αρχή που θα ανέβαζε τον δήμο ψηλότερα και τελικά θα ανέβαζε και τις απαιτήσεις των πολιτών, οι οποίοι πλέον δεν συμβιβάζονται με την μετριότητα παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν την κρίσιμη περίοδο που ζει η χώρα που επηρεάζει πολύ αρνητικά την λειτουργία των δήμων σε όλα τα επίπεδα.
Οπότε ναι, μόνη λύση είναι να δουλεύουμε σκληρά με όραμα και σχέδιο και να πετυχαίνουμε συνεχώς το καλύτερο δυνατό για το σήμερα, αλλά και να βάζουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο, γιατί ο δήμος έχει συνέχεια και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε ακόμα καλύτεροι. Πάγια θέση μου είναι ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

Κάποιοι πάντως φαίνεται ότι δεν αποδέχθηκαν αυτές τις αλλαγές, ειδικά όσο αφορά τις έμμισθες θέσεις. Διαβάσαμε ανακοινώσεις στον τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, με αιχμές στο πρόσωπό σας. Δώσατε μια απάντηση, αλλά ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης… στεναχωρήθηκε ή πείσμωσε ακόμη περισσότερο; Πολλοί λοιπόν λένε πως η παράταξη Κουκιανάκη φυλλορροεί. Ωστόσο, εκτός των αποχωρήσεων είδαμε και προσχωρήσεις στην ομάδα. Τελικά, τι γίνεται στο δημοτικό Συμβούλιο Αποκόρωνα;  Θεωρείτε ότι σταματάμε εδώ ή έχουμε κι’ άλλα; Γιατί πρέπει να σταματήσει η εσωστρέφεια στο δήμο και να δείτε ενδεχομένως και τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.
Κοιτάξτε, τα πράγματα είναι απλά και ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να τα ξεκαθαρίσω. Η ουσία είναι πως θα προχωράνε τα θέματα του δήμου, πως θα πετύχουμε περισσότερα για το αύριο αυτού του τόπου και πως θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Τα υπόλοιπα είναι -όπως είπατε και εσείς- εσωστρέφεια που δεν βοηθά σε τίποτα τον Αποκόρωνα, αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό θεσμικό μας στόχο και νομίζω ότι δεν ενδιαφέρουν και τους δημότες. Αυτό το λέω γιατί οι ανεξαρτητοποιήσεις δεν συνδέονται με κάποια ουσιαστική διαφωνία σε κάποια σημαντικά θέματα. Όλες είναι προσωπικές επιλογές για προσωπικούς λόγους τους οποίους δεν θέλω να σχολιάσω, όταν μάλιστα πρόκειται για πρώην συνεργάτες μου που ειδικά με τους δύο, για 2,5 χρόνια συνεργαστήκαμε αρμονικά για το καλό του τόπου και τους ευχαριστώ για την συνεργασία τους και για αυτά που προσέφεραν. Σέβομαι την κάθε πικρία και φυσικά δεν βρίσκω τον λόγο να μπω σε καμία ανούσια αντιπαράθεση. Προτιμώ να απαντώ με το έργο μου και με την διαχρονική μου στάση. Το σίγουρο είναι πως οι πολίτες κρίνουν και εμένα και αυτούς.
Γενικά πάντως, για να μην θεωρήσει κανείς ότι αποφεύγω να απαντήσω σε κάποιες «πολιτικές αιχμές», θα πω πως δεν άκουσα καμία ουσιαστική κριτική, αλλά σε κάποιο σημείο μάλιστα διέκρινα και μια «ενόχληση» για την καλή πορεία μας. Σίγουρα δεν τα κάνουμε όλα καλά και κάνουμε και λάθη, αλλά σίγουρα είμαι περήφανος για όσα έχουμε πετύχει και που αυτό αναγνωρίζεται εντός και εκτός Αποκόρωνα από κάθε καλόπιστο κριτή.
Με την ευκαιρία αυτή όμως να πω κάτι σχετικά με την κριτική για μεγάλα λόγια και επικοινωνιακή προβολή όπου υπονοείται ότι λέμε στα μέσα ενημέρωσης για πολλά και για μεγάλα θέματα χωρίς στην ουσία να γίνεται τόσο μεγάλο έργο.
Θα αναφέρω δύο πρόσφατα γεγονότα. Το πρώτο αφορά την θεομηνία που έπληξε τον Φεβρουάριο τον δήμο μας όπως και άλλα μέρη του νομού Χανίων, όπου εμείς δεν αναλωθήκαμε από την πρώτη στιγμή σε δημοσιεύματα και σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ, αλλά αντίθετα ήσυχα και μεθοδικά συνεργαστήκαμε με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, καταγράψαμε τις ζημιές σε δημοτικό, αγροτικό, επαρχιακό οδικό δίκτυο και παλαιά εθνικό οδό, συντάχθηκαν τα επίσημα τεχνικά δελτία προς Περιφέρεια και Υπουργεία διεκδικώντας συνολικά (Δήμος και Αντιπεριφέρεια) για την περιοχή πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Και παρά τα πολύ άσχημα οικονομικά δεδομένα της χώρας, ήδη τα πρώτα 245.000€ στον νομό έχουν εγκριθεί για την αποκατάσταση των ζημιών στους επαρχιακούς δρόμους του Αποκόρωνα, χωρίς κανείς να βγει να πανηγυρίσει και να προβάλλει το θέμα. Με σοβαρότητα περιμένουμε την ολοκλήρωση των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων για να κάνουμε τελικό λογαριασμό…
Το δεύτερο θέμα αποφορά την πρόσφατη επίσκεψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης στον δήμο Αποκορώνου για ενημέρωση και συζήτηση επί των αναπτυξιακών θεμάτων της περιοχής, όπου αναγνωρίστηκε η σωστή στρατηγική του δήμου για τα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα, από τον φορέα που αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του κράτους.
Δύο πρόσφατα παραδείγματα που δείχνουν ότι ούτε κατάχρηση επικοινωνιακής προβολής κάνουμε, ούτε έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής υπάρχει, το αντίθετο μάλιστα…
Όσο αφορά το ερώτημα στο αν η παράταξη φυλλορροεί και στο αν έχουμε προσχωρήσεις και από άλλες παρατάξεις, θα έκανα το σύντομο πολιτικό σχόλιο ότι δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο στην πραγματικότητα, αλλά σαφώς από αυτή την μίνι πολιτική αναταραχή στο δημοτικό μας συμβούλιο και η παράταξή μας και ο Αποκόρωνας βγαίνουν δυνατότεροι.

Πέρασαν λοιπόν 2,5 χρόνια. Τι θεωρεί ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης ότι δεν έκανε καλά και τι πιστεύει ότι προχώρησε στον Αποκόρωνα όλο αυτό το διάστημα; Θα πρέπει να δοθεί βάσει σε κάποιους τομείς παραπάνω, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, οι υποδομές ή η καθημερινότητα του πολίτη;
Όπως είπα και πριν δεν τα κάνουμε όλα καλά αλλά είναι δεδομένο ότι κάνουμε πολλά πράγματα. Μια γενική παρατήρηση είναι ότι έχουμε ανοίξει ταυτόχρονα πάρα πολύ ζητήματα, ίσως περισσότερα από όσα ο δήμος διοικητικά, οικονομικά και πολιτικά μπορεί να αντέξει. Και παρόλα αυτά εγώ προσωπικά θα ήθελα να ξεκινήσω και άλλα κάτι που σίγουρα θα κάνω στα επόμενα χρόνια, αλλά τώρα δεν είναι σωστό να πιέσω τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες μου με περισσότερα θέματα γιατί αυτό τελικά μπορεί να υπονομεύσει και αυτά που τώρα διεκδικούμε.
Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι προχώρησαν και προχωρούν περισσότεροι στόχοι από οποτεδήποτε άλλοτε και ίσως και από οπουδήποτε αλλού. Και για να καταλάβετε την φιλοσοφία μου θα προσπαθήσω να την εξηγήσω με ένα απλό εκλαϊκευμένο παράδειγμα:  προτιμώ να στοχεύσω π.χ. σε 20 έργα (στα όρια των αντοχών μας) και να εξασφαλίσω τα 10 και τα άλλα 10 να τα έχω ώριμα να τα διεκδικήσω στην πορεία, από το να κυνηγήσω 5 και να πετύχω τα 4. Απλά, αν προσπαθήσω να πετύχω 40 τότε μπορεί να μην πετύχω ούτε στα 4…
Οπότε ναι είναι πολλά αυτά που δεν ξεκινήσαμε, τα οποία σχεδιάζουμε να βάλουμε μπροστά στην πορεία. Π.χ. ένα μεγάλο θέμα από αυτά που πρέπει να κάνουμε όταν φυσικά μπορούμε να εξασφαλίσουμε τους οικονομικούς πόρους είναι η ολοκλήρωση του χωροταξικού και του πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου μας. Για αρχή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με το ΤΕΕ για τον καθορισμό και προεκτίμηση των αναγκαίων χωροταξικών μελετών για το σύνολο του δήμου.
Ας πάμε τώρα στο τι κάναμε έως τώρα. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί αναλυτικά στα πλαίσια μιας συνέντευξης και με την ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι πέρυσι το καλοκαίρι με την συμπλήρωση σχεδόν 2 χρόνων θητείας κάναμε δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων με πολυσέλιδο έντυπο που μοιράστηκε στους δημότες και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου μας. Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί δήμοι του μεγέθους του δήμου Αποκορώνου που να έκαναν ένα τόσο αναλυτικό δημόσιο γραπτό απολογισμό και  θεωρώ ότι αυτή ήταν μια κίνηση σεβασμού προς τους δημότες μας, δίνοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν τι γίνεται στον δήμο, να μας κριτικάρουν ή και να μας επιβραβεύσουν για συγκεκριμένα θέματα. Και φυσικά και εφέτος το καλοκαίρι αυτός ο απολογισμός θα εμπλουτιστεί με αυτά που έγιναν τον τελευταίο χρόνο, οπότε πάλι θα υπάρχει η απαιτούμενη ανάλυση.
Εν συντομία τώρα, μπορώ να πω ότι μετά το πρώτο διάστημα που επιλύσαμε επείγοντα θέματα που απειλούσαν την βιωσιμότητάς μας, όπως οι οφειλές σε Κοινωφελή Επιχείρηση και ΟΑΚ,  πετύχαμε την ίδρυση του κοινωνικού παντοπωλείου – ενδυματοπωλείου, τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αναπτυξιακής εταιρείας, την ενεργοποίηση των παροπλισμένων μηχανημάτων του δήμου, τις κατεπείγουσες εντάξεις έργων στα προγράμματα LEADER & ΟΠΑΑΧ και την άμεση συμβασιοποίηση και ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Επίσης έχει εξασφαλιστεί  η αδειοδότηση βασικών υποδομών όπως  η Μαρίνα Καλυβών, ο Βιολογικός Καλυβών, καθώς και η αδειοδότηση σχεδόν όλων των έργων υδροδότησης του δήμου κ.α. Σχετικά με την καθημερινότητα που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, θέλω να σημειώσω την καθιέρωση του συστήματος πόρτα-πόρτα στις τουριστικές περιοχές.
Με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αναθέσαμε πλήθος μελετών ποσού άνω των 500.000€ για την ωρίμανση βασικών αναπτυξιακών έργων του δήμου, όπως:
• Την κατασκευή νέου βιολογικού καθαρισμού και δικτύων στην Αλμυρίδα
• Την κατασκευή δύο μεγάλων έργων ύδρευσης στην βορειοανατολική περιοχή του Βάμου και στην περιοχή της Γεωργιουπόλεως
• Την οριοθέτηση – διευθέτηση των ρεμάτων της Αλμυρίδας, του Καβρού και του Περαστικού.
• Την δημιουργία καταδυτικού πάρκου
• Την προστασία της ακτογραμμής στην Γεωργιούπολη
• Την ανάπλαση των οικισμών Βάμου, Νίπους, Αλικάμπου και Πρόβαρμα, και τμήματος του παραλιακού μετώπου Καλυβών.
• Την υλοποίηση ενός σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) και κεντρικού πράσινου σημείου.
• Την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για την κατασκευή της Μαρίνας Καλυβών
• Την καταγραφή των φωτιστικών σωμάτων του δήμου με στόχο την αντικατάσταση των ενεργοβόρων με νέα (LED).
• Την συμπλήρωση των απαιτούμενων μελετών για τα αντλιοστάσια του βιολογικού της Γεωργιούπολης.
Κάθε μελέτη που θα ωριμάζει πλήρως θα υποβάλλεται για χρηματοδότηση μόλις ανοίξει σχετικό πρόγραμμα.
Και να είστε σίγουροι ότι όπως λέει και ο κ. Αρναουτάκης το θέμα είναι να έχουμε πλήρεις και ώριμες μελέτες και μετά σίγουρα αργά ή γρήγορα θα βρεθεί και η χρηματοδότηση. Για παράδειγμα, άνοιξε πρόσκληση στο ΠΕΠ Κρήτης για υδρεύσεις, όπου θα υποβληθεί έως τον Ιούνιο η ύδρευση ΒΑ Βάμου. Αν η ύδρευση Γεωργιούπολης δεν είναι έως τότε πλήρως αδειοδοτημένη τότε θα υποβληθεί στην αμέσως επόμενη ευκαιρία.
Επίσης καθιερώσαμε μια ουσιαστική συνεργασία με άλλους φορείς που εκτελούν έργα και υπηρεσίες στον Αποκόρωνα (Περιφέρεια, ΟΑΚ) με πλήθος έργων οδοποιίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ που εκτελέστηκαν, εκτελούνται και θα εκτελεστούν όπως αυτό της οδικής ασφάλειας του ΒΟΑΚ στα τμήματα Γεωργιούπολης και  Καβρού..
Κλείνοντας να θυμίσω ότι διεκδικήσαμε και ήδη θεσμοθετήθηκαν νέες βασικές δημόσιες δομές στον Αποκόρωνα όπως το δημόσιο ΙΕΚ και ο μόνιμος τομέας του ΕΚΑΒ.

Αν κάποιος ρωτούσε τον Χαράλαμπο Κουκιανάκη για το αν μετάνιωσε για κάποιους ή για κάτι όλα αυτά τα χρόνια… τι θα απαντούσε;
Ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης κοιτά μπροστά και προχωρά μπροστά. Μαθαίνει από τα λάθη του και βελτιώνεται. Δεν μπαίνει στην διαδικασία να κοιτά πίσω, να μετανιώνει, να απογοητεύεται και τελικά να χάνει τον στόχο του. Πέρασαν τα πρώτα 2,5 χρόνια αλλά ο σχεδιασμός μας για τον Αποκόρωνα είναι 10ετής. Και επειδή η σημερινή δημοτική αρχή έχει εντολή από τους Αποκορωνιώτες για 5 χρόνια δηλώνω ότι θα συνεχίσουμε να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους και στις εκλογές του 2019 θα ζητήσουμε την ανανέωση της θητείας μας για να ολοκληρώσουμε το όραμά μας. Τέλος,  ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης πάντα έχει και θα έχει δίπλα του πολλούς και καλούς συνεργάτες και κάθε υγιή δύναμη του τόπου που θέλει να προσφέρει.

 

Πηγή: Εφημ. ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ ΜΕ ΑΠΟΨΗ