Ισχυρή η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ στο αεροδρόμιο των Χανίων

0
85

Στους δρόμους βγήκαν για μία ακόμη φορά σήμερα μέλη της Πρωτοβουλίας πολιτών ενάντια στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαδικασιών τη Μεγάλη Τετάρτη για την παραχώρηση του αερολιμένα στη Fraport.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην Πλατεία Δικαστηρίων στο κέντρο των Χανίων και κατόπιν έκαναν πορεία μέχρι το αεροδρόμιο. Ωστόσο στον χώρο του αερολιμένα βρίσκονταν παραταγμένοι άνδρες των ΜΑΤ που εμπόδισαν του διαδηλωτές να προχωρήσουν.

Μετά την κινητοποίηση η ανοιχτή Πρωτοβουλία πολιτών αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική της ανακοίνωση:

«Αποτελεί μεγάλη έκπληξη για τα μέλη της Πρωτοβουλίας μας, αυτό που συναντήσαμε στο Αεροδρόμιο.  Ενώ οι δράσεις μας ήταν πάντα οργανωμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στους πολίτες, στην σημερινή μας  εκδήλωση βιώσαμε το εντελώς ανάποδο!

Ογδόντα αστυνομικοί και ένα λεωφορείο της ΕΛΑΣ είχε κλείσει τον δρόμο της εισόδου του Αεροδρομίου διακόπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την είσοδο και έξοδο προς το Αεροδρόμιο !!  Η εικόνα αυτή ήταν για εμάς πρωτόγνωρη μια που η Πρωτοβουλία, έκανε ολόκληρο σχέδιο για να σεβαστεί το αγαθό για το οποίο μάχεται (σ.σ. τον τουρισμό) και σκόπευε να επιδώσει, με σεβασμό στον χώρο, ένα έγγραφο διαμαρτυρίας στην κ. Αερολιμενάρχη και να μαυροφορέσει συμβολικά το πορτρέτο του Ι. Δασκαλογιάννη. Τούτο έπραξε και μισό μήνα πριν, όπου δεν δημιούργησε το παραμικρό πρόβλημα.

Διερωτόμαστε λοιπόν από πού προκύπτει το μέγεθος της αντίστασης που δεχθήκαμε;

Στα πλαίσια αυτά ενημερώσαμε την Διοίκηση της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και την κ. Αερολιμενάρχη ότι δεν χρειάζεται να λαμβάνονται τέτοια μέτρα όταν η παρουσία μας στο  αεροδρόμιο έχουν έναν συμβολικό χαρακτήρα σε μια προσπάθεια διεκδίκησης του δίκιου.

Ιδιαίτερα για το θέμα της διεκδίκησης του δίκιου,  εξηγήσαμε στους υπευθύνους ότι δεν είμαστε μια ομάδα που δρα αυθαίρετα.

Η Πρωτοβουλία πολιτών έχει μιλήσει και έχει λάβει θετικά σχόλια για την προσπάθεια της από σημαίνοντα πρόσωπα τοπικών φορέων. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να ήταν απογοητευμένοι όσο αφορά την πιθανότητα επίτευξης των στόχων μας αλλά σχεδόν το σύνολο τους  ήταν αντίθετοι σε αυτήν την παραχώρηση του Αεροδρομίου. Αναφερόμαστε σε πρόσωπα όπως αυτό του κ.   Αντιπεριφερειάρχη, των  Δημάρχων  Χανίων, Πλατανιά, Σφακίων, Σελίνου, Κισσάμου, Αποκορώνου και  Γαύδου. Εξάλλου πλήθος δημοτικών συμβουλίων έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις αντίθεσης στην εκχώρηση του αεροδρομίου «Ι.Δασκαλογιάννης». Ομοίως η προσπάθεια στηρίχθηκε από τον Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητήριου, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ν Χανίων και από πολλούς άλλους επαγγελματικούς κλάδους όπως των γιατρών του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, των λογιστών,  μελών της ΟΕΒΕΝΧ, δικηγόρων,   του Ινστιτούτου Καταναλωτών Κρήτης και τόσων άλλων. Συνεπώς δεν είμαστε μια ομάδα με αυθαίρετη στόχευση αφού έχουμε την προαναφερόμενη στήριξη στην προσπάθεια μας.

Μαζί με  τα σημαίνοντα πρόσωπα  είναι μαζί μας και κάτι εξίσου σπουδαίο, οι πολίτες των Χανίων, διότι δεν εξηγείται  αλλιώς η αυξανόμενη θετική αντιμετώπιση που βλέπουμε σε κάθε φάση της ενημέρωσής τους !

Άρα η παρουσία μας δεν είναι μια γραφική παρουσία μα η προσπάθεια παρουσίασης μιας τοπικής αντίδρασης και συνεπώς έπρεπε  να αντιμετωπισθεί με τον δέοντα σεβασμό και όχι με αυτήν την υπερβολική αυστηρότητα κατανοώντας ότι αυτοί που συναντήσαμε δεν δρούσαν προσωπικά αλλά ελάμβαναν άνωθεν εντολές.

Στα πλαίσια αυτά η κ.  Αερολιμενάρχης προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους ανωτέρους της αλλά δυστυχώς ανεπιτυχώς, αφού όπως μας μετέφερε, οι άνωθεν εντολές στόχευαν στο γεγονός ότι: «τα μέτρα λαμβάνονται  ώστε να μην υπάρξει δυσφήμιση του αεροδρομίου».

Αναπόφευκτα η έκπληξη μας εκείνη την στιγμή έγινε ακόμα μεγαλύτερη.

Τελικά η «δυσφήμιση του αεροδρομίου» γινόταν από την προσπάθεια μας η οποία ήταν σε πλαίσια σεβασμού του χώρου (κατά ακριβώς όπως είχαμε πράξει στην προηγούμενη μας εκδήλωση) ή μήπως  δυσφήμιση ίσως θα ήταν η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες μαζί με ένα λεωφορείο παρατάχθηκαν κάθετα στον δρόμο εισόδου και εξόδου του Αεροδρομίου;  Οι τουρίστες αντί να βλέπουν μια ευπρεπή διαμαρτυρία έβλεπαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και λεωφορεία που έκλειναν αυτές τους δρόμους και ανάγκαζαν ανθρώπους να περπατούν με τα πόδια να φτάσουν από την πύλη του αεροδρομίου στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης.

Μετά από όσα συνέβησαν παρακαλούμε την κατανόηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η Πρωτοβουλία θα διεκδικήσει το δίκιο της όσο διαπιστώνει ότι αυτό είναι και δίκιο της τοπικής κοινωνίας. Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δράσεις που αναπτύσσει στα πλαίσια αυτής της διεκδίκησης, είναι πάντα με γνώμονα τον σεβασμό τόσο στον πολίτη, όσο και στο αγαθό που θέλει να προστατέψει, τον τουρισμό. Κυρίως όμως να γίνει κατανοητό ότι η Πρωτοβουλία προτάσσει την διεκδίκηση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών, αγαθό πραγματικά πολύτιμο που εδράζει στις αγαθές καρδίες όλων των Ελλήνων χωρίς να κάνει ιδιαίτερες διακρίσεις.

Στα πλαίσια αυτά σύντομα θα επανέλθουμε με επόμενες σχεδιαζόμενες δράσεις  και ωστόσο να ευχηθούμε σε όλους του πολίτες του τόπου μας Καλό Πάσχα !»