Χανιά | Παίρνει θέση η δημοτική αρχή για τον Λόφο Καστέλι – Έρχεται εισήγηση που θα αποτρέπει τη λειτουργία ξενοδοχείου

0
88

Χρήση για “κοινωφελείς λειτουργίες”, δηλαδή χωρίς τη δυνατότητα λειτουργίας ξενοδοχείου, σκοπεύει να αποδώσει η δημοτική αρχή των Χανίων στο σημείο όπου σχεδιάζεται η γνωστή επένδυση της εταιρίας Belvedere στον Λόφο Καστέλι, ενώ για τον υπόλοιπο λόφο θα ζητήσει να δοθεί ο χαρακτηρισμός της “αμιγούς κατοικίας”, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Νίκος Χαζηράκης, σε συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων την Παρασκευή.

Η πρόθεση αυτή είχε αναφερθεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τώρα όμως ακούγεται πια από αρμόδια χείλη.

Το zarpanews.gr επικοινώνησε με τον κ. Χαζηράκη, ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι ακριβώς αυτή την εισήγηση θα κάνει στην αρμόδια επιτροπή παρακολούθησης για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο.

Η επιτροπή αυτή θα συνεδριάσει σε ημερομηνία εντός Μαρτίου ή Απριλίου και μετά, αν η εισήγηση περάσει, θα πρέπει να επικυρωθεί με ψηφοφορία σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Το σημαντικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι πως ο χαρακτηρισμός “κοινωφελείς λειτουργίες” δεν επιτρέπει τη λειτουργία ξενοδοχείου στο σημείο. Η χρήση “αμιγής κατοικία” επίσης. Σε περίπτωση χρήσης ως “γενικής κατοικίας” όμως, θα μπορούσε να λειτουργήσει μικρό ξενοδοχείο μέχρι 150 κλίνες.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 59/2018, στους χώρους που χαρακτηρίζονται ως κοινωφελούς λειτουργίας, επιτρέπονται τα εξής:

Κοινωνική πρόνοια
Εκπαίδευση
Αθλητικές εγκαταστάσεις
Πολιτιστικές εγκαταστάσεις
Περίθαλψη
Εγκαταστάσεις ανακύκλωσης συσκευασιών και υλικών
Γωνιές ανακύκλωσης και πράσινα σημεία
Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών (Κ.Α.Ν.)

Μια εισήγηση από τη δημοτική αρχή λοιπόν, για χρήση “κοινωφελούς λειτουργίας” στα κτίρια του Πολυτεχνείου στον Λόφο Καστέλι, μεταφράζεται ως ευθεία επιθυμία να μην προχωρήσει η λειτουργία ξενοδοχείου στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας, η νομική εκπρόσωπος της Belvedere είχε προειδοποιήσει πως οι επενδυτές θα κατέφευγαν στα δικαστήρια, σε περίπτωση που η επένδυσή τους ακυρωθεί, όπως είπε “αν η αιτιολογία δεν είναι σοβαρή ή είναι παράνομη” (δείτε ΕΔΩ).

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης που αναμένεται εντός διμήνου.