Χανιά | Οι μετακινήσεις στο lockdown και οι.. δικαιολογίες – “Κι εμείς θα θέλαμε να τελειώσει όλο αυτό” λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ

0
64

Εδώ και εβδομάδες, με την επιβολή του lockdown και των υπόλοιπων μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, η Ελληνική Αστυνομία έχει επιφορτιστεί με τους ελέγχους σε οδηγούς και πεζούς, στους δρόμους και σε καταστήματα, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται καθημερινά αρκετές παραβάσεις.

Αν το δει κανείς από την πλευρά των αστυνομικών που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση, όπου πρωταρχικό ρόλο παίζει η προστασία της υγείας των πολιτών. Ο Δημήτρης Αργυρούδης, Ανθυπαστυνόμος του τμήματος Άμεσης Δράσης Χανίων, δήλωσε χαρακτηριστικά στο zarpanews.gr:

Ο κ. Αργυρούδης

“Οι έλεγχοι δεν σταματούν, είναι συνεχείς και σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας και όλων μας. Και αυτό θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί. οι έλεγχοι γίνονται όλο το 24ωρο από όλο το προσωπικό της ΕΛΑΣ αλλά και από ειδικά κλιμάκια, είναι στοχευμένοι και έχουν σκοπό να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις πολιτών.

Θεμέλιος λίθος του έργου της Αστυνομίας, είναι να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και να προσπαθεί να επιβάλει, ειδικά σε αυτή την περίπτωση για την προστασία της δημόσιας υγείας, κάποιες απαγορεύσεις που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του αόρατου εχθρού, που είναι επικίνδυνος αλλά και υπαρκτός.”

Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι οι αστυνομικοί προσπαθούν να μην είναι υπερβολικά αυστηροί, μερικές φορές όμως συναντούν περιπτώσεις που είναι εκτός ορίου:

“Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος στέλνει το μήνυμα ότι πάει σε σουπερμάρκετ και τον εντοπίζουμε σε κάποιο, πολύ μακριά από το σπίτι του, ενώ σαφώς υπάρχουν άλλα πολύ πιο κοντά – άλλωστε γι’ αυτό γράφουμε και τη διεύθυνσή μας στο SMS. Ή σε περιπτώσεις άθλησης, κάποιοι φεύγουν από το ανατολικό κομμάτι της πόλης και φτάνουν στο δυτικό. Δεν είμαστε τόσο αυστηροί, μιλάμε για καταστάσεις όμως που φεύγει κάποιος από την Αγία Μαρίνα και δεν πάει για τρέξιμο στους Αγ. Αποστόλους, για παράδειγμα, αλλά στα Κουνουπιδιανά, που δεν δικαιολογείται με τίποτα.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις με τη συγκομιδή ελαιοκάρπου, όπου πολλοί δεν γνωρίζουν στο έντυπο που έχει εκδοθεί, ποια επιλογή να κυκλώσουν.”

Όσο για το ότι οι παραβάσεις που εντοπίζονται, κάποιες μέρες είναι μειωμένες και κάποιες άλλες σαφώς αυξημένες, ο κ. Αργυρούδης το απέδωσε στο ότι κάποιοι δηλώνουν λάθος αίτιο μετακίνησης τις Κυριακές και τις αργίες:

“Υπάρχουν κάποιοι που ενδεχομένως να αγνοούν το ότι τις καθημερινές μπορούμε να πηγαίνουμε σε σουπερμάρκετ ή κάποιες υπηρεσίες, αλλά τις Κυριακές που αυτά δεν υφίστανται ως λόγοι, δεν μπορούμε. Ενδεχομένως κάποιοι άνθρωποι άθελά τους μετακινούνται χωρίς να πρέπει, αλλά είναι ελάχιστες περιπτώσεις αυτές”, τόνισε ο αξιωματικός.

Εκείνο που επισήμανε ο κ. Αργυρούδης ήταν ότι και οι αστυνομικοί θα ήθελαν η κατάσταση αυτή να μη διαρκέσει πολύ ακόμα, αλλά για όσο διαρκεί, δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά μόνο να ακολουθούν τις αποφάσεις που λαμβάνει η πολιτική ηγεσία:

“Ο κόσμος είναι συνεργάσιμος, έχει τα έγγραφα ή τα μηνύματα που πρέπει και πολύ λίγοι είναι εκείνοι που άσκοπα μετακινούνται. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είναι κάτι που κι εμείς θα θέλαμε να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί κι εμείς όταν τελειώνει η υπηρεσία μας, στην ίδια πόλη κινούμαστε και τις ίδιες ανάγκες έχουμε. Άλλωστε, και η οικογένεια της αστυνομίας έχει κάποιους συναδέλφους που βρέθηκαν θετικοί σε αυτή την ασθένεια. Για να γίνει αυτό όμως, πρωτεύον συστατικό είναι η ατομική ευθύνη όλων μας”, δήλωσε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.