Στο Εφετείο η υπόθεση του ξυλοδαρμού δασκάλας από πατέρα στα Χανιά

0
36

Στάση εργασίας και συγκέντρωση εκπαιδευτικών στα Δικαστήρια Χανίων – Πρωτόδικα ο κατηγορούμενος είχε κριθεί ένοχος για πέντε κατηγορίες

Πριν από σχεδόν έναν χρόνο, στις 18 Οκτωβρίου 2019, η κοινωνία και η εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων «πάγωσε» στην είδηση πως ένας πατέρας επιτέθηκε και ξυλοκόπησε δασκάλα μέσα σε σχολείο.

Το περιστατικό είχε συμβεί στο 14ο Δημοτικό Σχολείο όταν ο Χανιώτης πατέρας που ήταν σε διάσταση με την σύζυγό του και σε βάρος του υπήρχε δικαστική απόφαση που επέβαλλε περιοριστικά μέτρα, πήγε να πάρει το παιδί από το σχολείο.

Στο τι συνέβη αναφέρθηκε η δασκάλα κατά την δίκη που έγινε με την διαδικασία του αυτόφωρου στις 21 Οκτωβρίου:

«Εκείνη τη μέρα επειδή έβρεχε, επέλεξα να ανοίξω την πόρτα του σχολείου 5 λεπτά νωρίτερα από το σχόλασμα για να διευκολύνω τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους. Μπροστά στην είσοδο της αυλής βλέπω τον κατηγορούμενο να διαπληκτίζεται με τη γυναίκα του. Γνωρίζω ότι ο κατηγορούμενος έχει δικαστική απόφαση που απαγορεύει να παίρνει τα παιδιά του από το σχολείο και να πλησιάζει και σε κάποια απόσταση στο σχολείο.

Τους παρακάλεσα να κάνουν πιο πέρα γιατί εμποδίζουν την είσοδο – έξοδο των μαθητών. Εκείνος τότε μου είπε “Γιατί θες να με διώξεις;”  Τότε αναίτια δέχτηκα την πρώτη μπουνιά. Αμέσως μετά άρχισε να ρίχνει τι επόμενες μπουνιές. Δεν ήξερα καν πια πού με χτυπούσε. Με άρπαξε μετά από τα μαλλιά, με έσυρε κάτω στο πεζοδρόμιο και άρχισε να με κλωτσά απειλώντας τη ζωή μου και βρίζοντάς με χυδαία. Μου έλεγε ” θα σε σκοτώσω (…χυδαία βρισιά…)” “θα σε …. όπου σε βρω”.

Εκείνη τη στιγμή κάποιος άλλος γονέας προσπάθησε να τον εμποδίσει. Τότε βρήκα την ευκαιρία και έφυγα από τα χέρια του. Μπήκα στον αύλειο  χώρο και έκλεισα την καγκελόπορτα. Εκείνος πήδηξε τα κάγκελα και άρχισε να με κυνηγά. Αιμόφυρτη μπήκα μέσα στο σχολείο και εκεί κλειδωθήκαμε και περιμέναμε την αστυνομία.»

Ο δράστης που παραδέχτηκε πως την έβρισε και την χτύπησε αλλά “λίγο”, επειδή όπως είπε «βγήκε από τα ρούχα του» κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, φθορά ξένης περιουσίας, απειλή και εξύβριση κατά της δασκάλας, ενδοοικογενειακή απειλή κατά της συζύγου του, και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών.

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματισθεί η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ στα δικαστήρια και κήρυξε στάση εργασίας από 11 έως 14 καλώντας τους εκπαιδευτικούς να παραστούν στα δικαστήρια.

(Φωτο απο την συγκέντρωση στην πρώτη δίκη)

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

Ήταν πριν από ένα χρόνο όταν με έκπληξη ενημερωθήκαμε από συναδέλφους του 14ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή της  Νέας Χώρας ότι εκπαιδευτικός, κατά την προβλεπόμενη ώρα αποχώρησης των μαθητών με το πέρας του ολοήμερου προγράμματος, δέχτηκε σφοδρή επίθεση από γονέα μαθητή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να διακομισθεί στο νοσοκομείο Χανίων ενώ η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του πατέρα.

Με αίτημα έφεσης ο κατηγορούμενος για την επίθεση στην συνάδελφο εκπαιδευτικό επιδιώκει την ελάφρυνση της ποινής που του επιβλήθηκε από τη δικαιοσύνη.

ο Διοικητικό Συμβούλιο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη στις 12μμ στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδίκαση του αιτήματος έφεσης του κατηγορούμενου για τον ξυλοδαρμό της συναδέλφου.

Για το λόγο αυτό το ΔΣ του Συλλόγου μας κηρύσσει την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 3ωρη διευκολυντική Στάση Εργασίας από 11πμ-2μ.μ. λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.