Ένοχη η ΔΕΗ για τη μεγάλη φωτιά του 2013 στα Χανιά

0
45

Έκλεισε επτά χρόνια μετά το «σήριαλ» των ευθυνών για την φωτιά που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα προάστια των Χανίων, με τις φλόγες να καταστρέφουν καταστήματα, περιουσίες και φυτικό κεφάλαιο στο Βαμβακόπουλο και άλλες περιοχές.

Η φωτιά, που ξέσπασε τον Μάιο του 2013, όπως αναφέρει η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων, ξεκίνησε από πρόβλημα και βραχυκύκλωμα στο δίκτυο της ΔΕΗ λόγω ελλιπούς ή λάθος συντήρησης, με την Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού να καλείται πλέον να αποζημιώσει τους αρκετούς Χανιώτες που είδαν τις περιουσίες και τις ιδιοκτησίες τους να χάνονται στις φλόγες.

Το χρονικό

Ανεξέλεγκτες ήταν τη νύχτα εκείνη οι πυρκαγιές εξαιτίας και των ισχυρών ανέμων από τις μεταμεσονύχτιες ώρες απειλώντας οικισμούς, σε Βαμβακόπουλο, Μεγάλα Χωράφια, και στο Κατοχώρι των Κεραμιών.

Οι φωτιές στις περιοχές του Βαμβακόπουλου, όπως και στα Μεγάλα Χωράφια είχαν εκδηλωθεί εντός οικισμών, οι οποίοι εκκενώθηκαν, ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, λόγω και των ανέμων.

Από τις φωτιές κάηκαν σχεδόν ολοσχερώς στο Βαμβακόπουλο ο Συνεταιρισμός των Αλουμινοκατασκευαστών, φορτηγά αυτοκίνητα, Ι.Χ, οικοδομικά μηχανήματα, ενώ επλήγησαν σοβαρά και επιχειρήσεις καθώς η φωτιά έκαψε τροχοβίλες, σκάφη θαλάσσης προς πώληση, γραφεία, αλλά και αποθήκες.

Επίσης αποτεφρώθηκαν τρεις αγροικίες, μια κατοικία, γεωργικές καλλιέργειες και πολλά ζώα.