Δολοφονία Φλόιντ: Νεκροί στις ΗΠΑ από τις βίαιες συγκρούσεις

0
19

Οι ταραχές στις ΗΠΑ επεκτείνονται μετά τον φόνο του George Floyd από λευκούς αστυνομικούς ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε το Σάββατο 30/5 σε τουλάχιστον 25 μεγάλες πόλεις, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους για την αστυνομική βία που οδήγησε στον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού. Μέχρι στιγμής, τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων και δεκάδες έχουν τραυματιστεί. Ο τελευταίος νεκρός καταγράφεται στην Ινδιανάπολις, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις διαδηλώσεις του Σαββάτου 30/5.

Από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο οι διαμαρτυρίεε με βασικό σύνθημα το «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» (I can’t breathe) – τα τελευταία λόγια του Floyd όταν βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του -, ξεκίνησαν ειρηνικά, όμως στη συνέχεια ξέσπασαν επεισόδια με τους διαδηλωτές να κλείνουν δρόμους, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με την Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να αποκαταστήσει την τάξη. Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λος Άντζελες, ο δήμαρχος του οποίου ζήτησε την ανάπτυξη Εθνοφρουράς το Σάββατο 30/5.

Το θέαμα των διαδηλωτών που έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους τροφοδότησε την κρίση που ολοένα και αυξάνει στις ΗΠΑ έπειτα από εβδομάδες lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άνεργοι, με τις μειονότητες να πλήττονται περισσότερο.

 

Στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν». Πολλοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τον Λευκό Οίκο όπου ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έριξε «λάδι στη φωτιά» όταν δήλωσε το Σάββατο ότι αν οι διαδηλωτές, που την προηγουμένη είχαν συγκεντρωθεί στην Λαφαγιέρ Σκουέρ απέναντι από τον Λευκό Οίκο, παραβίαζαν τον φράκτη, θα τους είχαν υποδεχθεί «τα αγριότερα σκυλιά και τα απειλητικότερα όπλα που έχει δει ποτέ».