Πάμε για… του χρόνου, λένε ξενοδόχοι της Κρήτης

0
138

σκήσεις επί χάρτου συνεχίζουν να κάνουν οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, αφού κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η επανεκκίνηση της τουριστικής μηχανής, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αρχίσει ο κόσμος να ταξιδεύει, με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα πρέπει να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία.

Όσα, τουλάχιστον, ανοίξουν. Τέσσερις μεγάλοι ξενοδόχοι της Κρήτης με εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι αγωνιούν για την επόμενη ημέρα μίλησαν στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ για τις σκέψεις και τις προθέσεις τους, όσον αφορά στο άνοιγμα ή όχι των μονάδων τους τη φετινή σεζόν.

Οι κύριοι Τάκης Καλουτσάκης, Κώστας Μπαντουβάς, Ανδρέας Μεταξάς και Παντελής Σαπουνάκης μίλησαν για το ενδεχόμενο μη άνοιγμα των ξενοδοχείων να επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Κρήτης, η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό, που σε κάθε περίπτωση φέτος οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις.

Ο κ. Τάκης Καλουτσάκης, η οικογένεια του οποίου έχει στην ιδιοκτησία της 6 ξενοδοχεία,με περίπου 3.000 κλίνες με 500-600 εργαζόμε- νους είπε στην “Π”:

Πάμε για… του χρόνου

Πάμε για… του χρόνου. “Το έχω πάρει απόφαση ότι θα ανοίξουμε του χρόνου. Δεν βλέπω με ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουμε φέτος, με ποιες ασφαλιστικές δικλείδες.

Οι παράμετροι είναι πάρα πολλές. Τι θα γίνει αν αρρωστήσει ένας πελάτης; Ποιος θα πληρώνει τις αποζημιώσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Υπό πάρα πολλές προϋποθέσεις ίσως ανοίξουμε το… μισό ενός ξενοδοχείου.

Ίσως καταφέρουμε να λειτουργήσουμε 40-50 δωμάτια. Ειλικρινά δεν ξέρω. Το σοβαρό θέμα είναι οι εργαζόμενοι, τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Το σκέφτομαι και νιώθω έναν κόμπο στο στομάχι. Πώς θα ανοίξουμε;

«Χωρίς πελάτες, πώς θα λειτουργήσουμε;»

Τέσσερα ξενοδοχεία με 1000-1200 κλίνες και 300-320 εργαζόμενους μόλις με το γραφείο τουρισμού που λειτουργεί έχει η οικογενειακή επιχείρηση του Κώστα Μπαντουβά, ο οποίος ανέφερε:

“Οι πελάτες μας είναι κατά 80% Γερμανόφωνοι. Τα δεδομένα έως τώρα δείχνουν ότι οι Γερμανοί δύσκολα θα ταξιδέψουν.

Άρα εμείς δεν θα ανοίξουμε. Χωρίς πελάτες, πώς θα λειτουργήσουμε;”. Σύμφωνα με τον κ. Μπαντουβά αυτό που τον προβληματίζει ιδιαίτερα ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα είναι οι εργαζόμενοι. Μας τηλεφωνούν συνεχώς και ρωτούν τι θα γίνει, οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά και χωρίς χρήματα. Δεν μπορώ να ηρεμήσω όταν το σκέφτομαι αυτό”.

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε…

Τέσσερα ξενοδοχεία με προσωπικό 800 ατόμων, έχει ο επιχειρηματίας Παντελής Σαπουνάκης, ο οποίος είπε στην “Π”:

“Μιλάμε για 800 άτομα που έχουν οικογένειες, παιδιά, οικονομικές υποχρεώσεις. “Θα ανοίξουμε. Ό,τι μπορούμε θα το παλέψουμε. Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί εμείς δεν είμαστε ούτε γιατροί, ούτε νοσηλευτές. Πρέπει να ξέρουμε αν τελικά τα έξοδα θα είναι πιο πολλά από τα έσοδα. Έχουμε όλοι μας, μεγάλη αγωνία για το αύριο”.

Έτοιμοι για όλα

“Είμαστε έτοιμοι για όλα, να ανοίξουμε τον Ιούλιο ή να ανοίξουμε τον Απρίλιο του 2021. Δεν μπορώ να κάνω καμιά πρόβλεψη όλα είναι στον αέρα” είπε στην “Π” ο Ανδρέας Μεταξάς, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του 3 ξενοδοχεία με 2.150 κλίνες και 550 εργαζόμενους. “Είμαστε όλοι εν αναμονή και αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή και ψυχραιμία” τόνισε.

Κορωνοϊος: Πρωινό στο δωμάτιο και γεύματα «a la cart» για τους πελάτες στα ξενοδοχεία

Εν τω μεταξύ, για όσα ξενοδοχεία ανοίξουν, τα πράγματα αναμένεται αν είναι πολύ διαφορετικά.

Πιο συγκεκριμένα, πρωινό στο δωμάτιο και γεύματα «a la cart» (επιλογή από κατάλογο) περιμένουν τους πελάτες των ξενοδοχείων στην εποχή του κορωνοϊού. Τα Check in & Check out θα γίνονται από απόσταση μέσω «έξυπνων συσκευών» και για όσους θελήσουν να επισκεφτούν τη Reception, την επικοινωνία με τους εργαζόμενους θα τους χωρίζει μια γυάλινη επιφάνεια.

Αυτές και πολλές άλλες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στην καθημερινότητα των ξενοδοχείων που θα επιλέξουν να ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους μελλοντικούς πελάτες τους.

Μελέτη για την «επόμενη μέρα» στα ξενοδοχεία

Στην Κρήτη, την ναυαρχίδα του τουρισμού για την Ελλάδα, όπως πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, η Ένωση συνεργάζεται με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον ΕΟΔΥ. Μάλιστα έχει αναθέσει στην Howarth International μελέτη για την «επόμενη μέρα» στα ξενοδοχεία, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σε δυο εβδομάδες, όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, επιβεναιώνοντας τις ανησυχίες όλων των ξενοδόχων του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου στην παρέμβασή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει την αγωνία του για το αν θα πρέπει ή ακόμα ακόμα, αν μπορούν να ανοίξουν τις ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς τη στήριξη της πολιτείας όπως τονίζει. «Αν δεν βοηθήσει το κράτος, θα έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Θέλουμε να ανοίξουμε με όρους βιωσιμότητας και αν δεν συμβεί αυτό, ο κ. Χαλκιαδάκης επισημαίνει ότι «μπορεί και να μην ανοίξουν ξενοδοχεία».

Προσθέτει, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα ξενοδοχεία, για υγειονομικούς λόγους, είναι σημαντικά κοστοβόρες και σε πολλές των περιπτώσεων θα είναι και αδύνατες να εφαρμοστούν.

Τελικά είναι σωστό να ξεκινήσει η επόμενη ημέρα;

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κωνσταντίνα Σβήνου, πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Κω, νησί που πρωταγωνιστεί στα Δωδεκάνησα στις τουριστικές αφίξεις, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διερωτάται τι κόστος θα έχει το άνοιγμα των ξενοδοχείων, ειδικά στο σκέλος της προφύλαξης του τοπικού πληθυσμού από τυχόν μετάδοση του ιού, αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. «Τελικά είναι σωστό να ξεκινήσει η επόμενη ημέρα; Μήπως θα πρέπει να ληφθεί μια γενναία απόφαση, ότι το 2020 θα πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, τα ανελαστικά πάγια των επιχειρήσεων και να προετοιμαστούμε για το πολύ δυνατό 2021», ερωτά η κα Σβήνου.

Πηγή αγωνίας, σύμφωνα με τον capital.gr,  για την ίδια είναι οι ελεύσεις τουριστών που τυχόν δεν θα διαγνωστούν από τα τεστ που θα γίνονται πριν αυτοί ταξιδέψουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των εργαζομένων και των τοπικών πληθυσμών.

Τέλος στην τελική ευθεία είναι η σύνταξη του «υγειονομικού πρωτοκόλλου», που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίες των ξενοδοχειακών μονάδων, στην εποχή του κορωνοϊού.