Στα 966 τα κρούσματα -28 νεκροί-Τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνονται σε αυτή τη φάση

0
21

Στη ΜΕΘ 66 άτομα εκ των οποίων οι 65 διασωληνωμένοι – Αποσωληνώθηκαν 4 ασθενείς οι δυο εκ των οποίων είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

Στην καθιερωμένη ενημέρωση προχώρησε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σωτήρης Τσιόδρας

Ανακοινώθηκαν 74 νέα κρούσματα σε συνολικό αριθμό 966 κρουσμάτων. Από αυτούς οι 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, 65 είναι διασωληνωμένοι. 28 συμπολίτες είναι νεκροί.

Ήδη 4 ασθενείς έχουν αποσωληνωθεί. Ήταν άνθρωποι ηλικίας από 52-67 ετών οι δυο από τους 4 είχαν σοβαρά υποκειμενα προβλήματα υγείας.

Η πορεία της επιδημίας στη χώρα συνεχίζεται. Οι επόμενες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η τροχιά της επιδημίας στη χώρα παραμένει ελεγχόμενη. Εφιστώ την προσοχή όσων επιστρέφουν από χώρες του εξωτερικού να τηρήσουν αυστηρά την καραντίνα.

Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να εφαρμοστούν και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Επίσης μπορούν να είναι παραπλανητικά τα αποτελέσματα. Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι αυτή τη φάση της επιδημίας.

Σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου από το Η.Β. εκτιμήθηκε η θνητότητα χωρίς εφαρμογή των μέτρων. Θα είχαμε να κάνουμε με 40 εκατ. θανάτους. Ακόμα και με ημίμετρα θα σωζόντουσαν 8 εκατ ζωές.

Η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα φοβόμενη δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Νίκος Χαρδαλιάς

Παρελήφθη χθες ιατρικό υλικό 11 τόνων που εστάλη από τα Αραβικά Εμιράτα. Αναμένονται στα επόμενα 24ωρα πτήσεις μεταφοράς ιατρικού υλικού και από άλλους προορισμούς. Ωστόσο η παγκόσμια ζήτηση είναι πρωτοφανής.

Η εντατικοποίηση των μέτρων κυκλοφορίας θα συνεχιστεί.

Όσοι βρίσκονται σε καραντίνα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.

Όλα τα μέτρα είναι πάνω στο τραπέζι. Δεν μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη για τα μέτρα που θα πάρουμε τις επόμενες ημέρες. Κάθε μέρα αξιολογούμε την κατάσταση.