Στον ’’αέρα” ο διεθνής διαγωνισμός: Βγαίνει… καπνός για το αποτεφρωτήριο

0
24

Στον αέρα βγήκε ο διεθνής διαγωνισμός του Δήμου Ηρακλείου για την ανάθεση της μελέτης ανέγερσης του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη, που έχει αποφασίσει να κατασκευάσει η Λότζια.

Όπως ανακοινώθηκε χθες στους δημοσιογράφους από τη δημοτική Αρχή στις 5 Φεβρουαρίου θα κατατεθούν οι προσφορές των ενδιαφερομένων   προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη μελέτη για την κατασκευή του πολυσυζητημένου αποτεφρωτηρίου.

Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής η οποία έχει εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι δυνατό να στερήσεις από τους συμπολίτες μας το δικαίωμα τους να διεκδικήσουν την καύση αντί της ταφής του νεκρού σώματός τους. Παράλληλα όμως το αίτημα αυτό προτάσσουν και αρκετοί συμπολίτες μας  διαφόρων εθνικοτήτων, που έχουν θέσει το ζήτημα της αποτέφρωσης ως επιτακτική ανάγκη. Παράγοντες της Λότζια, τονίζουν ότι  δυστυχώς σήμερα, μεταφέρονται νεκροί σε ξένες χώρες, όπως για παράδειγμα  στη Βουλγαρία, για αποτέφρωση μέσα από μια εξαιρετικά σύνθετη αν όχι δαιδαλώδη γραφειοκρατικά και απαιτητική οικονομικά διαδικασία. Άρα η δημιουργία ενός αποτεφρωτηρίου στην Κρήτη θα αλλάξει άρδην την κατάσταση που σήμερα επικρατεί, και θα δώσει εναλλακτική λύση σε δεκάδες συμπολίτες που επιθυμούν να μην ταφούν αλλά την καύση.

Όπως σημειώνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Β. Λαμπρινός, ανεξάρτητα από την προσωπική τοποθέτηση που μπορεί να έχει κάποιος σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, είναι αυτονόητο ότι ο δήμος Ηρακλείου δεν μπορεί να στερήσει από τους συμπολίτες μας τη δυνατότητα να επιλέξουν τι θα συμβεί με το σώμα τους όταν φύγουν από τη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό είναι θέμα πολιτισμού να  μη στερούνται τη δυνατότητα της εναλλακτικής επιλογής…

Όπως είναι γνωστό, το αποτεφρωτήριο αναμένεται να ανεγερθεί σε μια έκταση  45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού. Πρόκειται για μια ιδιόκτητη δημοτική έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, καθώς πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και από το ΒΟΑΚ και από τον οδικό άξονα Ηράκλειο- Βιάννος και από όλες τις πύλες εισόδου.

Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (Καποδιστριακό) Δήμο Ν.Αλικαρνασσού  για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχαν γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά. Όπως έχει αποφασιστεί η εγκατάσταση θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή  δεδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και  σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου. Το αποτεφρωτήριο θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 1.000 τμ.. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του δήμου, στο χώρο του αποτεφρωτηρίου, πρόκειται να διαμορφωθεί ένας χώρος συνάθροισης κοινού που θα βρίσκεται κοντά στο χώρο της καύσης, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι  θα κατασκευαστούν και μια σειρά από συνοδά καταστήματα που θα υποστηρίξουν τη λειτουργία του.