Λουκέτο στα Λινοπεράματα μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

0
11

Το διεκδικητικό ρόλο που οφείλει να έχει το Μαλεβίζι κάνει πράξη ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του Δήμου.

Ο Μενέλαος Μποκέας συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη στην Αθήνα, αναδεικνύοντας τη θέση του Μαλεβιζίου ως εταίρου πρώτης γραμμής στο τραπέζι των συζητήσεων. Στη συνάντηση το παρών έδωσαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης και εκπρόσωπος του ΑΔΜΗΕ.

Ενεργειακή διασύνδεση, προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά, αντισταθμιστικά οφέλη για το Μαλεβίζι, χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής στην Κορακιά και κλείσιμο του εργοστασίου των Λινοπεραμάτων ήταν τα ζητήματα που έθεσε υπόψη του Κωστή Χατζηδάκη ο Μενέλαος Μποκέας.

Ο υπουργός, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε τα εξής:

«Με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αλλάζουν όλα στην Κρήτη. Το εργοστάσιο της ΔΕΗ έξω από το Ηράκλειο κλείνει και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν γρήγορα τα έργα για τους Σταθμούς Μετατροπής και το υποθαλάσσιο καλώδιο. Οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη, θα προχωρήσουν ταχύτατα και αυτό σημαίνει –ειδικά για το Δήμο Μαλεβιζίου- ότι: Πρώτον, θα υπάρξει όφελος από το κλείσιμο του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα. Δεύτερον, ότι στη θέση αυτού του εργοστασίου θα υπάρχει απλά ένα υπόγειο καλώδιο το οποίο θα καταλήγει σε ένα Σταθμό Μετατροπής έξω από τη Δαμάστα, ο οποίος δεν θα είναι ορατός από το χωριό. Εκτός αυτού, έχουν αναληφθεί όλες οι αναγκαίες δεσμεύσεις από τον ΑΔΜΗΕ για αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής. Αυτά είναι ξεκάθαρες κουβέντες, είναι λόγος τιμής για την κυβέρνηση και οι κάτοικοι πρέπει να έχουν καθαρό στο μυαλό τους το εξής: Στο δήμο Μαλεβιζίου, εκεί που υπάρχει δυστυχώς ακόμα – μόνο για λίγα χρόνια- ένα εργοστάσιο ξεπερασμένης τεχνολογίας που ρύπαινε πολλαπλώς το Ηράκλειο και την ευρύτερη περιοχή, θα υπάρχει αυτό που περιέγραψα, ένας Σταθμός Μετατροπής δηλαδή μη ορατός από τη Δαμάστα που προφανώς είναι η «νύχτα με την ημέρα». Είναι μια πολύ μεγάλη πρόοδος για την περιοχή και θέλω να πω –επειδή και το δικό μου χωριό είναι εκεί κοντά- αισθάνομαι ευτυχής που και εγώ ως υπουργός Ενέργειας συμβάλλω στο να έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη. Ο δήμαρχος μας εξέφρασε τις ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, γι’ αυτό και ο ΑΔΜΗΕ και το υπουργείο και οι βουλευτές μιλήσαμε ξεκάθαρα. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε την περιοχή, θέλουμε να αναβαθμίσουμε την Κρήτη»

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ. Αυγενάκη και το Βουλευτή κ. Σενετάκη για τη σημερινή συνάντηση, ανέφερε:
«Ενημερώσαμε τον Υπουργό για τις πάγιες θέσεις μας και ζητήσαμε να αναγνωριστεί εμπράκτως η επιβάρυνση που έχει δεχτεί το Μαλεβίζι όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και ο σημαντικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στο εξής ως ενεργειακός κόμβος όχι μόνο της Κρήτης, αλλά ουσιαστικά της Ανατολικής Μεσογείου. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ο σχεδιασμός του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα δεν είναι ενδεδειγμένη πρόταση και για το λόγο αυτό ζητήσαμε να εξαντληθούν τα περιθώρια και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την περιοχή. Από την πλευρά μας θα ενημερώσουμε το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία, θα σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις διαβουλεύσεις.
Θέσαμε επίσης το επιτακτικό αίτημα για κλείσιμο του εργοστασίου των Λινοπεραμάτων και απόδοση της περιοχής στην τοπική κοινωνία. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, στο σχεδιασμό του Υπουργείου εντάσσεται το κλείσιμο του ΑΗΣ, με την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.
Μιλήσαμε παράλληλα, για την αναγκαία απόδοση αντισταθμιστικών οφελών από την προσαιγιάλωση του μεγάλου καλωδίου στην Κορακιά. Είναι η πρώτη φορά που το Μαλεβίζι διεκδικεί επίσημα αντισταθμιστικά για τους δημότες του. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε θετικά και αποδέχτηκε το αίτημά μας. Ξεκινάμε, λοιπόν, άμεσα με τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ τις συζητήσεις. Φθηνότερο ρεύμα για όλους, χρήματα για αναπτυξιακές μελέτες και έργα με περιβαλλοντικό πρόσημο είναι προτάσεις που θέσαμε στο τραπέζι και θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα.
Στόχος μας σε κάθε περίπτωση είναι να καταστήσουμε το Μαλεβίζι από επιβαρυμένο τόπο, τόπο βιώσιμο, ενεργειακά ανεξάρτητο, ενισχυμένο με περιβαλλοντικές δράσεις και έργα προς αυτήν την κατεύθυνση».