Σε έλλειψη τα αντιγριπικά εμβόλια; Παράταση εκτέλεσης συνταγών ζητά ο Φαρμακ. Συλ. Χανίων

0
25

Αντικρουόμενες οι θέσεις φαρμακευτικών συλλόγων για τις ελλείψεις στα εμβόλια

Παράταση στην εκτέλεση των συνταγών αντιγριπικού εμβολιασμού ζητά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων (ΦΣΧ) με έγγραφό του προς τον ΕΟΠΥΥ.

Στην επιστολή του ο ΦΣΧ αναφέρει ότι εξαιτίας της εκτεταμένης ζήτησης του αντιγριπικού εμβολίου και της ελλιπούς παράδοσής του από τις εταιρείες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία, έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο οι συνταγές που περιέχουν το αντιγριπικό εμβόλιο να λήγουν χωρίς να είναι δυνατή η προμήθειά τους από τους φαρμακοποιούς.

Ταυτόχρονα η ταλαιπωρία και η αναμονή των ασφαλισμένων των οποίων οι συνταγές λήγουν και θα πρέπει να τις ξαναγράψουν, θα είναι μεγάλη όπως και των ιατρών που θα επιφορτιστούν με την ανανέωσή τους.

Για τον λόγο αυτό και για τη διευκόλυνση όλων των ασφαλισμένων, ιατρών και φαρμακοποιών, ο ΦΣΧ ζητά παράταση λίγων ημερών έτσι ώστε το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ να δέχεται προς εκτέλεση έως τις 10 Νοεμβρίου τις συνταγές των εμβολίων που έχουν ήδη εκδοθεί καιώς και εκείνες που θα εκδοθούν το προσεχές διάστημα.

Αντικρουόμενες οι θέσεις φαρμακευτικών συλλόγων για τις ελλείψεις στα εμβόλια

Την ίδια ώρα έχει προκληθεί σύγχυση στην αγορά από τις αντικρουόμενες δηλώσεις των φαρμακευτικών συλλόγων σχετικά με την επάρκεια ή μη των αντιγριπικών εμβολίων.

Συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), το κορυφαίο όργανο του κλάδου, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια, ενώ από την άλλη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αττικής (ΦΣΑ) διαψεύδει δηλώνοντας ότι υπάρχουν κανονικά.

Συγκεκριμένα ο ΠΦΣ με επιστολή του προς τον ΕΟΠΥΥ τόνιζε ότι έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων Vaxigrip εν μέσω της εμβολιαστικής περιόδου. Όπως υποστηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην επιστολή του, η εταιρεία Vianex, η οποία είναι υπεύθυνη για την διάθεση του εμβολίου Vaxigrip και είναι η εταιρεία με τις μεγαλύτερες προπαραγγελίες για τη φετινή χρονιά, ενημέρωσε τον κλάδο πως το 75% των ποσοτήτων της πρόκειται να διανεμηθεί στις φαρμακαποθήκες στα τέλη Οκτωβρίου.

Τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ήρθε να διαψεύσει λίγο αργότερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αττικής (ΦΣΑ) σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην αγορά.

Όπως σημειώνει ο ΦΣΑ μέσω του Προέδρου του Κ.Λουράντου: «Επειδή ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία που αποτελεί πρόληψη από τον ιό της γρίπης και ο ευπαθής πληθυσμός πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστεί,  σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που διαθέτουμε  από τα φαρμακεία της Αττικής και με την ανακοίνωση του ΕΟΦ δεν υφίσταται στην Ελληνική αγορά έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων.  Ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αναστάτωση ή ανησυχία στους Έλληνες πολίτες για την επάρκεια εμβολίων για τον εμβολιασμό τους».

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ

Από την άλλη το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων και εξηγούν πως όσα φαρμακεία δεν μπορούν να βρουν συγκεκριμένων εταιρειών, μπορούν απλά να τα αντικαταστήσουν από άλλες φαρμακευτικές.

Ειδικότερα ο Οργανισμός σημειώνει ότι η ποσότητα των αντιγριπικών εμβολίων που έχει ήδη διατεθεί στη χώρα μας ανέρχεται σε περίπου 1.500.000 δόσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου θα είναι διαθέσιμες ακόμη 1.100.000 δόσεις, όπως είχε προβλεφθεί για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο.

Στο μεταξύ όμως με τις αντικρουόμενες αυτές δηλώσεις και τοποθετήσεις έχει δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά και οι πολίτες τηλεφωνούν εναγωνίως σε φαρμακεία και γιατρούς προκειμένου να ενημερωθούν εάν μπορούν ή όχι να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Να σημειωθεί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους, τους χρονίως πάσχοντες, τις έγκυες και τα παιδιά