Σε κίνδυνο “γίγαντας” του τουρισμού! Αγωνία για το μέλλον της Thomas Cook – Τι συμβαίνει στην Κρήτη;

0
33

O βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook χρειάζεται να βρει επιπλέον 200 εκατ. λίρες (251 εκατ. δολάρια) για να ικανοποιήσει τους δανειστές της, διαφορετικά μια από τις παλαιότερες εταιρίες ταξιδίων στον κόσμο κινδυνεύει να κατάρρευση, πλήττοντας χιλιάδες εργαζομένους και ταξιδιώτες σε όλη την Ευρώπη.

Το αίτημα, όπως αναφέρει το mononews.gr,  για επιπλέον χρηματοδότηση θέτει αυτή τη στιγμή σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των 21.000 εργαζομένων της Thomas Cook και τις διακοπές 600.000 πελατών της, κυρίως από τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Σκανδιναβία.

Τον περασμένο μήνα, η Thomas Cook, πρωτοπόρος στα πακέτα διακοπών, κατέληξε στους βασικούς όρους ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης ύψους 900 εκατ. λιρών με την κινεζική Fosun, που είναι μέτοχος της εταιρίας, καθώς και με τις τράπεζες. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό πρέπει να εγκριθεί από τους πιστωτές της την επόμενη εβδομάδα. Πηγή κοντά στις συζητήσεις δήλωσε χθες ότι η Royal Bank of Scotland (RBS) κατέθεσε στην Thomas Cook αίτημα της τελευταίας στιγμής για πρόσθετη χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι η κατάσταση «γίνεται πιο κρίσιμη».

«Η ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντικά μικρότερη ποσοστιαία συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο (dilution), ενώ υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μη ανάκτησης (της αξίας των μετοχών τους)», ανέφερε η Thomas Cook σε ανακοίνωσή της. Η μετοχή της κατέγραψε βουτιά 15%.

Σε ότι αφορά τη δραστηριότητα της εταιρίας στην Κρήτη, οι τοπικοί τουριστικοί παράγοντες, εμφανίζονται καθησυχαστικοί.  Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης Μιχάλη Βλατάκη, σε δηλώσεις του που έγιναν στο neakriti.gr,  «προς το παρών η Κρήτη δεν αντιμετωπίζει κανένα θέμα. Η εταιρεία είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε όλους τους προμηθευτές και δεν αντιμετωπίζεται κανένα πρόβλημα στο νησί μας. Η εταιρεία θα βρει το δρόμο της στην τοπική αγορά».