Προσοχή στα λεοντόψαρα! Εμφανίστηκαν και νότια του Λασιθίου;

0
25

Αισθητή αρχίζουν και κάνουν δυστυχώς την εμφάνισή τους στις κρητικές θάλασσες και παραλίες  τα επίκινδυνα λεοντόψαρα τα οποία εισέβαλαν στη Μεσόγειο μέσω Σουέζ.  

Σύμφωνα με μαρτυρία, εθεάθησαν 4 λεοντόψαρα σε παραλία του νότιου Λασιθίου με τους λουόμενους μάλιστα να κολυμπούν αμέριμνοι κοντά τους χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι επρόκειτο για επικίνδυνα ψάρια. Μόνο κάποιοι τουρίστες έσπευσαν να τα καταγράψουν σε βίντεο.

Θυμίζουμε ότι η εμφάνιση του τροπικού ψαριού μπορεί να είναι εντυπωσιακή ωστόσο τα αγκάθια του περιέχουν δηλητήριο το οποίο περνά αμέσως στον οργανισμό όποιου τύχει να τρυπήσουν.

Οι λουόμενοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι, όπως ακριβώς και με το λαγοκέφαλο και να απομακρύνονται από κοντά τους μόλις εντοπίσουν τα αυτά ψάρια για να αποφύγουν να τρυπηθούν.

Το ξενικό λεονταρόψαρο Pterois miles (λεοντόψαρο, devil firefish, common lionfish) πρωτοεμφανίστηκε στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στη Ρόδο, το καλοκαίρι του 2015 και είναι τροπικό ψάρι, που κατάγεται από τον Ινδικό Ωκεανό, όπου φτάνει από την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τη Νότια Αφρική στα δυτικά, ίσαμε την Ινδονησία και τη Σουμάτρα, στα ανατολικά.

Το είδος εισήλθε στην Μεσόγειο, μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, είναι δηλαδή ένας Λεσσεψιανός μετανάστης. Ο πληθυσμός του δείχνει γρήγορη εξάπλωση στην ανατολική Μεσόγειο, για αυτό κατατάσσεται μεταξύ των χωροκατακτητικών εισβολέων.