“Επανάσταση” για τα τροχαία κηρύσσει η ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη – Ας γίνει επιτέλους κάτι “λέει” η απλή λογική…

0
45

Τέλος στην αιματοχυσία της ασφάλτου στην Κρήτη  που οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα επιχειρεί να βάλει το Αρχηγείο της Αστυνομίας και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ στο νησί.

Ήδη με διαταγή του ίδιου του αρχηγού της Αστυνομίας Αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη ζητείται η αναπροσαρμογή όλων των σχεδίων τροχαίας αστυνόμευσης από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη. Η σχετική διαταγή η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει σταλεί εδώ και λίγες ημέρες στη Γενική, τέθηκε από χθες σε εφαρμογή και στόχος της είναι να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα μέσα από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αστυνόμευση όχι μόνο στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης αλλά και στους επαρχιακούς δρόμους, καθώς και μέσα στις πόλεις.

Ο νέος σχεδιασμός στηρίχθηκε στη μελέτη που ζητήθηκε από το Αρχηγείο να εκπονήσει η τοπική Αστυνομία για τους δρόμους-καρμανιόλα, τα πιο επικίνδυνα σημεία, τις ώρες που σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία συμβάντα, σε ποια σημεία παρατηρούνται συγκεκριμένες τροχαίες παραβάσεις, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ κοκ, αλλά και άλλα δεδομένα που επεξεργάστηκαν αξιωματικοί της Αστυνομίας για την εκπόνηση της μελέτης για τα τροχαία στο νησί. Το όλο εγχείρημα για τη μείωση των τροχαίων θα εποπτεύει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Αντώνης Ρουτζάκης (είχε και την εποπτεία για τη μελέτη που συντάχθηκε και εστάλη στο Αρχηγείο) και ο βοηθός του,  Ταξίαρχος Στέλιος Βαρδιάμπασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή που δόθηκε είναι σαφής και ζητάει να υπάρχουν διαρκώς και κυρίως στη διάρκεια της νύχτας ειδικά συνεργεία της αστυνομίας στα σημεία εκείνα που έχουν δώσει τα περισσότερα τροχαία.

Ζητείται επίσης – όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης- να υπάρξει εξειδίκευση από κάθε αστυνομικό τμήμα και υπηρεσία και να αναφέρεται από τις εμπλεκόμενες αυτές ομάδες αστυνομικών με ακρίβεια οι ώρες και τα ακριβή σημεία που θα στήνονται τα μπλόκα ελέγχου.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι μέσα από τη σχετική διαταγή που έχει τεθεί σε εφαρμογή ζητείται να υπάρξει αύξηση των αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους του νησιού και μάλιστα εάν χρειαστεί οι ανάγκες που προκύπτουν να καλυφθούν και από αστυνομικούς οι οποίοι υπηρετούν σε γραφεία.

«Θα προσπαθήσουμε με τις περισσότερες δυνάμεις που έχουν ποτέ διατεθεί στο νησί για τροχονομικούς ελέγχους να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό που συμβαίνει στους δρόμους της Κρήτης. Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, δεν είναι όμως δυνατόν ανά εκατό μέτρα να υπάρχει κι ένα συνεργείο της αστυνομίας» ανέφερε αστυνομική πηγή.

 

«Χαρτογραφήσαμε όλα τα επικίνδυνα σημεία»

Ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Αντώνης Ρουτζάκης μιλώντας στην «Π» για την εφαρμογή του νέου σχεδιασμού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου φέρει τη δική του υπογραφή, τόνισε ότι έχουν χαρτογραφηθεί όλα τα επικίνδυνα σημεία. Σε αυτά αλλά και σε άλλα σημεία που χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα τα συνεργεία της Αστυνομίας θα είναι εκεί ώστε ο κόσμος να καταλάβει ότι η παρουσία της αστυνομίας θα είναι συνεχής. «Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να τηρείται ο Κώδικας Οδικής κυκλοφορίας, να μην αναπτύσσονται απαγορευτικές ταχύτητες, οι οδηγοί δεν μπορούν να μιλούν στο τηλέφωνο και να βρίσκονται στο τιμόνι, να μην υπάρχει οδηγός που δεν φοράει προστατευτικό κράνος στη μηχανή ή δεν φοράει τη ζώνη ασφαλείας».