Τουρισμός | Και τώρα… τρέχουμε! – Με αρνητικό πρόσημο θα κλείσει η σεζόν στα Χανιά

0
69

Με αρνητικό πρόσημο θα κλείσει η φετινή τουριστική περίοδος στο Νομό Χανίων, γεγονός που προβληματίζει τους επιχειρηματίες και γενικότερα τους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι είναι ανήσυχοι και για την επόμενη χρονιά.

Ήδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Fraport Greece, υπήρξε πτώση 4,7% στην επιβατική κίνηση στις πτήσεις εξωτερικού τον φετινό Ιούλιο, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι, στο αεροδρόμιο Χανίων, ενώ προβληματισμό προκαλεί και η μεγάλη μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων στο «Δασκαλογιάννης» τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Στατιστικού Δελτίου του Ιουλίου του ΙΝΣΕΤΕ Intelligence, μείωση 17,8% (46 χιλιάδες θέσεις), αναμένεται στα Χανιά τον Αύγουστο, ενώ η μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων φτάνει το 21,1% (50 χιλιάδες θέσεις) τον φετινό Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης, μιλώντας στο HANIA.news, επεσήμανε ότι «πράγματι έχουμε αυτή τη στιγμή μειωμένες διαθέσεις και μειωμένες πληρότητες στα αεροπλάνα. Η μείωση αυτή δεν πρέπει να μας εκπλήσσει καθώς διαφαινόταν από πέρυσι τέτοιο καιρό, ενώ από τον Οκτώβριο τού 2018 υπήρχε μειωμένη ζήτηση», σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.

Ο ίδιος αποδίδει τη συγκεκριμένη «εικόνα» σε τέσσερις παράγοντες: στην οικονομική στασιμότητα που παρατηρείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο περυσινό ζεστό καλοκαίρι στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στον ιδιαίτερα υψηλό Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην ελληνική τουριστική αγορά που καθιστά το τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό και στο «άνοιγμα» των αγορών της Τουρκίας και της Βόρειας Αφρικής ήδη από πέρυσι.

«Όλος ο ανταγωνισμός δουλεύει με 9-10% ΦΠΑ εστίασης και διαμονής μεσοσταθμικά και η Ελλάδα είναι στο 16,5%, με αποτελέσμα να είμαστε ακριβότεροι περίπου 65% από τον ανταγωνισμό. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο φόρος διαμονής που εισήχθη πέρυσι παρά τις αντιδράσεις των φορέων…», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κλείσουμε με μειωμένες αφίξεις. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την επόμενη χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Γιαννούλης και συνέχισε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να δούμε ποιες είναι οι θέσεις των αεροπορικών εταιρειών και των tour operators. Από εκεί θα εξαρτηθούν πάρα πολλά».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολλές προσφορές σε όλες τις αγορές, άρα και στην Ελλάδα και στα Χανιά απ’ όλο το σύστημα (αεροπορικές εταιρείες, tour operators, ξενοδοχεία) και για τους φετινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, «γιατί αυτός είναι ο τελευταίος τρόπος άμυνας».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη μεγάλη μείωση στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις που καταγράφει το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης», ο κ. Γιαννούλης είπε ότι «τα Χανιά είχαν και τις μεγαλύτερες ανόδους την τελευταία πενταετία, άρα εδώ υπάρχει και μεγαλύτερη διόρθωση. Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα των Χανίων, που το έχουμε επισημάνει ως Ένωση πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τα Χανιά πάσχουν από δημόσιες υποδομές (δρόμους, θέσεις στάθμευσης, πεζοδρόμια κ.λπ.). Αν βελτιωθούν οι δημόσιες υποδομές και υπάρξει αισθητική αναβάθμιση (πινακίδες κ.λπ.) τα Χανιά δεν πρέπει να ανησυχούν, γιατί οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάνουν πολύ καλή δουλειά και το value for money είναι εξαιρετικό».