Οι Ρώσοι ψηφίζουν Κρήτη

0
36

Η Κρήτη είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός των Ρώσων το φετινό καλοκαίρι. Το νησί μας, σύμφωνα με τους τουρ οπερέιτορς καταλαμβάνει το 50% του συνόλου των κρατήσεων.

Ωστόσο, η κίνηση εμφανίζεται μειωμένη και από τη ρωσική αγορά ενώ γίνονται προσφορές και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με την ένωση Ρώσων τουρ οπερέιτορ, ATOR, οι πωλήσεις για Ελλάδα είναι ελαφρώς σε καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με αυτά που καταγράφουν οι Ευρωπαίοι τουρ οπερέιτορ.

Πέρυσι επισκέφθηκαν την Κρήτη περίπου 311.000 Ρώσοι τουρίστες ενώ φέτος υπάρχει πτώση της τάξης του 15%.

Ο γενικός διευθυντής της TEZ tour Ελλάδας Μανόλης Απλαδιανάκης, είπε στην “Π” ότι όλη η αγορά κινείται σε ρυθμό εκπτώσεων και τον Αύγουστο για την προσέλευση περισσότερων πελατών.

Σύμφωνα με το tornosnews, στη Mouzenidis Travel υπάρχει αύξηση της ζήτησης για Ελλάδα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, στον Intourist +10%, στον Coral Travel +8%, στην TUI Ρωσίας +10% με αυξημένο μερίδιο πακέτων με προγραμματισμένες πτήσεις κατά 5%, στον Russian Express +15% και στον ANEX Tour έως +20%.

Οι τουρ οπερέιτορ Biblio-Globus και TEZ Tour καταγράφουν ζήτηση για Ελλάδα στα περυσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους Ρώσους τουρ οπερέιτορ, οι Έλληνες ξενοδόχοι προσφέρουν χαμηλές τιμές, δωρεάν διανυκτερεύσεις και άλλες προσφορές για να προσελκύσουν περισσότερους Ρώσους επισκέπτες, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειες από ευρωπαϊκές αγορές.

Οι συχνότερες προσφορές αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες δωματίων, με τους ξενοδόχους να προσφέρουν εκπτώσεις από 10 έως 15% ή δωρεάν διανυκτερεύσεις. Μάλιστα στην TUI Ρωσίας οι προσφορές για Αύγουστο και Σεπτέμβριο φτάνουν το 40%.

Ο δημοφιλέστερος προορισμός των Ρώσων αυτό το καλοκαίρι είναι η Κρήτη, επισημαίνουν οι τουρ οπερέιτορ, η οποία καταλαμβάνει το 50% του συνόλου κρατήσεων. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική και η Κως.

Η μέση διαμονή των Ρώσων στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι ανέρχεται σε 10-11 ημέρες, στο πρότυπο all in ή half board.

Αυτή τη σεζόν, ο ANEX Tour παρατηρεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πέρυσι για πεντάστερα ξενοδοχεία, όμως το μεγάλο μέρος των κρατήσεων συνεχίζει να αφορά ξενοδοχεία τριών ή τεσσάρων αστέρων. Στον TEZ Tour το 35% κάνει κράτηση για πεντάστερο και το 30% για τετράστερο.

Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αντιπροσωπεύουν μερίδιο από 15 έως 20% στο σύνολο των πωλήσεων κάτι που αποδίδεται στις τριετείς βίζες που εκδίδει η Ελλάδα για τους Ρώσους.

Τουρκία – Κωνσταντινούπολη

… αλλά οι περισσότεροι πηγαίνουν Τουρκία!
Η Ρωσία το 2019 ενδέχεται να σημειώσει νέο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία, η οποία φέτος μπορεί να δεχθεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες,όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ στο περιθώριο της συνάντησης της διυπουργικής ρωσο-τουρκικής επιτροπής που πραγματοποιείται στην Αττάλεια.

Το 2018 την Τουρκία επισκέφθηκαν 5,7 εκατομμύρια Ρώσοι, αριθμός κατά 21% περισσότεροι σε σχέση με το 2017. “Όμως η δυναμική δεν έχει εξαντληθεί. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2019 η αύξηση ήταν της τάξεως του 36%. Αναμένουμε ότι εφέτος ο αριθμός των Ρώσων που θα επισκεφθούν την Τουρκία θα ξεπεράσει τα 6 εκατομμύρια και θα είναι ένα νέο ρεκόρ” δήλωσε ο Νόβακ.

Το 2019 στην Τουρκία χρησιμοποιείται η ρωσική κάρτα Mir, με την οποία μπορεί κανείς να κάνει αναλήψεις τουρκικών λιρών από 6.500 μηχανήματα αυτόματης ανάληψης όπως και να κάνει πληρωμές σε περισσότερα από 400.000 εμπορικά σημεία και σε περισσότερα από 10.000 ηλεκτρονικά καταστήματα,  όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Τα τουρκικά θέρετρα φέτος το καλοκαίρι θα γίνουν ο πιο δημοφιλής προορισμός για διακοπές για Ρώσους που επιλέγουν τον οργανωμένο τουρισμό, οι οποίοι προτιμούν τα τουριστικά πακέτα, είχε ανακοινώσει πρόσφατα η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας (ATOP).