Αργυρώ Μπενάκη: Συνέντευξη της αντιδημάρχου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης του Δ. Αποκορώνου

0
744

1. Τι σημαίνει για εσάς κοινωνική αλληλεγγύη στη πράξη;

Μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουμε τη σημασία της αλληλεγγύης είναι να εμπλακούμε ενεργά με αυτή και να προσφέρουμε το χρόνο και την ανθρωπιά μας. Αυτό σημαίνει να αφήνουμε πίσω μας έστω και για λίγο την εγωκεντρική φύση μας και να επικεντρωνόμαστε στην ευτυχία και την ευημερία των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Η προσφορά εννοείται πως δεν είναι μόνο υλική, αλλά και συναισθηματική. Με οδηγό την ενσυναίσθηση και βιώνοντας τη χαρά ή τη λύπη του άλλου, ανοίγεται μια τεράστια αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

2. Με ποιον τρόπο ο δήμος προστατεύει τους κοινωνικά ασθενέστερους;

Η αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, της απασχόλησης και των ανθρώπινων αξιών, καθώς και η επαύξηση του εύρους και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, ήταν, είναι και θα παραμείνουν κορυφαία προτεραιότητα του δημοτικού μας έργου.  Όλοι μαζί σχεδιάζουμε  προγράμματα και υλοποιούμε  δράσεις μέσα από ένα πρίσμα που διαμορφώνεται ανάλογα με τις κοινωνικές ανάγκες και τα σημεία των καιρών. Συγκεκριμένα :

  • Υλοποιούμε με επιτυχία τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για τους  τέσσερις Παιδικούς  Σταθμούς του Δήμου μας, η οποία απάλλαξε πλήρως τις ωφελούμενες μητέρες από οποιαδήποτε οικονομική συμμετοχή.
  • Λειτουργούμε το   Κοινωνικό Παντοπωλείο που έχει κατορθώσει να στηρίζει σε μηνιαία βάση περίπου 370 ευπαθείς οικογένειες, διασφαλίζοντας σταθερή τροφοδοσία σε όσους επιβεβαιωμένα έχουν ανάγκη εντελώς δωρεάν.
  • Δημιουργήσαμε δύο Κοινωνικά Ενδυματοπωλεία όπου ωφελούνται με δωρεάν  ένδυση και υπόδηση  οι  οικονομικά ασθενείς  συμπολίτες μας.
  • Ιδρύσαμε το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο όπου αρκετοί  πολίτες διαθέτουν  έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές που δεν τα χρειάζονται  και αντίστοιχα αρκετοί εξυπηρετούμενοι  τα λαμβάνουν.
  • Ενταχθήκαμε, εφαρμόσαμε και διαχειριστήκαμε το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας «Τ.Ε.Β.Α.» – Tαμείο Ευρωπαϊκης Βοήθειας Απόρων – της  Περιφέρειας Κρήτης, διανέμοντας ποικιλία τροφίμων σε 170 οικογένειες  δικαιούχων κάθε μήνα.
  • Λειτουργούμε το θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, σε συνεργασία με Ιδιωτικά φροντιστήρια του δήμου μας που έχει ως πρωταρχικό του στόχο την στήριξη μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου στα μαθήματά τους.
  • Ιδρύσαμε την Τράπεζα Αίματος πραγματοποιώντας δύο εθελοντικές αιμοδοσίες το έτος, σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής.
  • Υλοποιούμε το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» που απευθύνεται σε άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Συνολικά 120 ηλικιωμένοι και άνθρωποι με αναπηρίες  ωφελούνται από το πρόγραμμα.
  • Προχωρήσαμε στην ίδρυση  του  «ΚΕΝΤΡΟΥ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» που λειτουργεί  με  μία  κοινωνική  λειτουργό  και  μία  ψυχολόγο. Πρόκειται για την πρώτη επαφή των ωφελούμενων με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Εξυπηρετούνται κυρίως οικογένειες με κοινωνικοοικονομικά  θέματα και θέματα ψυχικής υγείας.

  • Οργανώσαμε Προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με κινητές μονάδες υγείας και με στόχους όπως:

-Προληπτικός έλεγχος για γυναίκες (Τεστ ΠΑΠ, ψηλάφηση μαστού, γυναικολογική εξέταση)

-Προληπτικός έλεγχος σε άλλες ομάδες πληθυσμού

-Οργάνωση εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς κ.α.

Προσπαθήσαμε και καταφέραμε να δημιουργήσουμε  «ένα δίχτυ ασφαλείας»  προστατεύοντας τους ασθενέστερους  συνανθρώπους μας  και  συγχρόνως   ενισχύσαμε  την κοινωνική συνοχή. 

3. Είστε πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, πείτε μας λίγα λόγια για την λειτουργία και το έργο της.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αποκορώνου (Κ.Ε.Δ.Α.) είναι ένας “θυγατρικός” φορέας του Δήμου , με δικό του Διοικητικό Συμβούλιο, λογιστήριο, προσωπικό και κανονισμό λειτουργίας. Σκοπός λειτουργίας και αντικείμενα δραστηριότητας της Κοινωφελούς Επιχείρησης είναι η οργάνωση λειτουργιών, δραστηριοτήτων και η παροχή υπηρεσιών που αφορούν τους ακόλουθους τομείς: :

– Κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη,
– Παιδεία,
– Πολιτισμός
– Αθλητισμός
– Περιβάλλον

 

4. Ασχολείστε και με τα πολιτιστικά, πως είναι η συνεργασία σας με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους;

Είναι αναγκαία η συνεργασία όλων όσων εμπλεκόμαστε στα θέματα του πολιτισμού. Δεν είναι δυνατόν όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την παράδοση, τη συλλογική μνήμη αυτού του τόπου, να μη μας διακατέχει πνεύμα συνεργασίας. Έχομε άριστη συνεργασία  με όλους τους ενεργούς Πολιτιστικούς Συλλόγους του Αποκόρωνα  και  κοινός στόχος μας είναι η ενίσχυση και προώθηση/προβολή τόσο υφιστάμενων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όσο και η διοργάνωση νέων, που θα συμβάλουν πρωτίστως στην αναψυχή των δημοτών μας  και την πολιτιστική έκφραση του τοπικού πληθυσμού και ως επακόλουθο στην πρόσκληση για συμμετοχή επισκεπτών από άλλα μέρη. Επίσης, συχνά ο πολιτισμός ‘’συναντά’’ την κοινωνική αλληλεγγύη μέσω ποικίλων εκδηλώσεων, και πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο.

 

5. Τι σκοπεύετε να κάνετε εάν επανεκλεγείτε με την υλικοτεχνική υποδομή των κτηρίων και των χώρων του δήμου μας στους οποίους διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις;

Σημαντικό, ξεχωριστό και με υψηλή προστιθέμενη αξία κομμάτι του έργου μας είναι ο τομέας του πολιτισμού.  Ένας τομέας που, την περασμένη πενταετία , κυριολεκτικά απογειώθηκε σε έκταση και ένταση δράσεων. Παράλληλα, διεύρυνε την τουριστική κίνηση και αναζωογόνησε την οικονομία δεκάδων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων της περιοχής. Κι όλα αυτά μέσα σε μια πολύπλευρη πολιτιστική δραστηριοποίηση με πλούσιες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, διεθνή φεστιβάλ, εκδηλώσεις τέχνης και λόγου που γίνονται όλο το χρόνο σε όλες τις Δημοτικές μας Ενότητες, σε συνεργασία με  όλους τους συλλόγους και φορείς του Δήμου. Έχουμε την τύχη να υπάρχουν  πολλά και όμορφα μέρη φυσικού κάλλους στον Αποκόρωνα , που φιλοξενούν τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου μας.  Υπάρχει επίσης το εξαίρετο  Θέατρο « ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ »  στον Εμπρόσνερο  όπως και τα γραφικά θεατράκια των Μαχαιρών και του Βάμου.  Στα άμεσα  όμως σχέδια  μας  είναι η  δημιουργία ενός «Κέντρου  Πολιτισμού» με Πολυχώρο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας,  χώρο προβολών και κινηματογράφου. Η δημιουργία αυτού του εναλλακτικού και ξεχωριστού χώρου αποσκοπεί στη φιλοξενία όλων των ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, των πολιτιστικών τμημάτων και συλλόγων της περιοχής μας, αλλά και όσων αγαπούν τα πολιτιστικά δρώμενα.

 

6. Υπάρχουν κάποιες καλλιτεχνικές ομάδες που λειτουργούν υπό την αιγίδα του δήμου;

Υπάρχουν καλλιτεχνικές ομάδες που με δική τους ευθύνη λειτουργούν και στους οποίους εμείς  προσφέρουμε χώρους και υποστήριξη. Οι άνθρωποι αυτοί, μόνοι τους κάνουν δουλειά και παράγουν τα έργα τους. Σ’ αυτή τη βάση έχουμε θεατρικές ομάδες, παραδοσιακούς μουσικούς συλλόγους , σύλλογο ριζίτικου τραγουδιού  και  χορευτικούς παραδοσιακούς συλλόγους.  Ελπίζουμε ότι σιγά σιγά θα βοηθήσουμε στην αναβάθμιση και εξέλιξη αυτών των ομάδων και θα συνεχίσουμε να παραχωρούμε την αιγίδα του Δήμου  με ότι αυτό  συνεπάγεται.

                                                                                                                                          

7. Αν κάνατε έναν απολογισμό από την πενταετία που πέρασε και «ζυγίζατε» τις εμπειρίες που αποκτήσατε, ποια θα χαρακτηρίζατε ως την καλύτερη και ποια ως την πιο δύσκολη;

Μια εμπειρία μοναδική είναι η συνεργασία με  το πλέγμα των Εθελοντών που έχει δημιουργηθεί  και το οποίο   περιβάλλει τις δράσεις αλλά και τους δικαιούχους των δομών. Βασικός πυρήνας συγκέντρωσης των Εθελοντών  είναι η Ομάδα  Απασχόλησης και Κοινωνικής προσφοράς  Ευρωπαίων  πολιτών και Σκανδιναβών  μόνιμων  κάτοικων  του Αποκόρωνα. Ξέρετε στον Αποκόρωνα ζουν μόνιμα πάνω από 3000 Ευρωπαίοι πολίτες  οι οποίοι εμπλουτίζουν το δυναμικό της  Κοινωφελούς με την πολυπολιτισμικότητα που τους διακρίνει και ενισχύουν το έργο της  με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους και δημιουργήσαμε «γέφυρες»  συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Όλοι μαζί κάτω από την «ομπρέλα» του Δήμου , με ξεκάθαρους στόχους και σοβαρότητα, με ευαισθησία και διακριτικότητα, χωρίς να τους αντιμετωπίζουμε σαν «δωρεάν πόρους» καταφέραμε πολλά. Αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση για τους Αποκορωνιώτες και είναι απίστευτη, ιδιαίτερα τις εορτές, η συνύπαρξη Αγγλικανικής Εκκλησίας, Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ευρωπαίων πολιτών, ντόπιων κατοίκων, πολιτιστικών  Συλλόγων , Δήμου κα. Πραγματοποιούμε κοινές φιλανθρωπικές δράσεις , πολιτιστικές εκδηλώσεις  και καταφέραμε να είμαστε πανελλαδικά παράδειγμα προς μίμηση. Εμπειρία όμως δύσκολη και  επίπονη   ήταν , στην αρχή της θητείας μας , η  οικονομική  εξυγίανση της Κοινωφελούς Επιχείρησης με την οικονομική στήριξη του Δήμου. Οικονομικά βάρη και κυρίως  οφειλές δεδουλευμένων  μηνών  προς τους εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία , που αντιμετωπίστηκαν συντονισμένα και με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε τα προγράμματα της Επιχείρησης.

 

8. Οι επερχόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης σας βρίσκουν εκ νέου υποψήφια. Ποιο είναι το μεγαλύτερο «μάθημα» που πήρατε από την ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Η  ενασχόληση  με τα κοινά είναι μια προσπάθεια για ένα όμορφο και καλό αποτέλεσμα. Μέσα στην πενταετία που πέρασε  έμαθα ότι   εκτός των άλλων  αυτή η ενασχόληση χρειάζεται όρεξη, μεράκι, θετική ενέργεια ,αγάπη ,  αφοσίωση και δουλειά …πολλή δουλειά.  Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και επιμονή καθώς αντιμετωπίζουμε καθημερινά προκλήσεις που απαιτούν η κάθε μία ειδικό χειρισμό. Κυρίως όμως να μην ξεχνάμε ότι   οι επιτυχίες  και τα καλά  αποτελέσματα  έρχονται μόνο μέσα από σκληρή δουλειά και προπάντων  ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ  προσπάθεια. Μέσα σε όλα τα προβλήματα ας μη  χάνουμε την ικανότητά μας να ονειρευόμαστε και να προσφέρουμε στους άλλους……