Χ. Κουκιανάκης : Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης μόνο στο Apokoronews

0
892

1.Κύριε Δήμαρχε, πώς θα σκιαγραφούσατε τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής κατά την τρέχουσα θητεία;

Απάντηση: Αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου Αποκορώνου , πριν περίπου 4,5 χρόνια  και  κληθήκαμε να αναπτύξουμε τις πολιτικές μας μέσα στο δυσμενέστερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον που γνώρισε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Εργαστήκαμε από την πρώτη μέρα, εγώ και οι συνεργάτες μου με γνώση, στρατηγικό σχεδιασμό και στοχευμένη εργασία για  έναν Δήμο σύγχρονο , αλληλέγγυο , αποτελεσματικό και  πιο κοντά στις σύγχρονες απαιτήσεις.  Θα χαρακτήριζα θετική την πορεία της Δημοτικής μας αρχής, μιας και ο Δήμος Αποκορώνου , με  γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, διεκδίκησε και κέρδισε πολλά και σημαντικά πράγματα , όπως  αναπτυξιακά  έργα, που άλλα εκτελούνται ήδη, και άλλα είναι προγραμματισμένα για άμεση εκτέλεση.

2.Σε ποιους τομείς εκτιμάτε πως μπορούν να γίνουν περισσότερα σε ότι αφορά το έργο που παράγει ο Δήμος Αποκορώνου;

Απάντηση: Ασχοληθήκαμε με  όλα τα θέματα, είτε ήταν καθημερινότητας, είτε αναπτυξιακά, είτε θέματα που χρόνιζαν. Προφανώς μπορεί να υπήρξαν παραλείψεις ή να κάναμε και κάποια λάθη. Άλλωστε μέσα σε μόλις 4,5 χρόνια δεν μπορούν να γίνουν πράγματα που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες.
Εφόσον οι Αποκορωνιώτες  μας εμπιστευθούν για μια δεύτερη θητεία, μπορούμε να επικεντρωθούμε ακόμη περισσότερο στο κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς οι ανάγκες είναι διαρκείς και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.   Ήταν εύκολο για μας  να κάνουμε έργα βιτρίνας, όπως να κλείσουμε μια λακκούβα, να αλλάξουμε μια λάμπα και μετά να κάνουμε μικροπολιτική προβάλλοντας αυτές τις παρεμβάσεις.  Θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις, αλλά δεν μείναμε εκεί. Προχωρήσαμε σε αυτά που άλλοι δεν είχαν αγγίξει , όπως είναι η εκπόνηση μελετών  και η  αναζήτηση κονδυλίων για αναπτυξιακά έργα , θέματα που αποτελούν στόχους που συνεχώς και επιτυχώς διεκδικούμε.

3.Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες που θέλετε να ολοκληρώσετε την επόμενη τετραετία αν εκλεγείτε;

Απάντηση: Οι προτεραιότητές μας αφορούν αρχικά στην ολοκλήρωση μεγάλων έργων που, μετά από μια περίοδο συστηματικής και επισταμένης προετοιμασίας, έχουν τροχοδρομηθεί στην τελική τους φάση.

4.Υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις στο δημοτικό συμβούλιο , ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων, ενοποιήσεις φαινομενικά αντίθετων συνδυασμών, εσείς πως  αντιμετωπίζετε αυτές τις καταστάσεις;

Απάντηση: Στο παρόν Δ.Σ. το 90% και πλέον των αποφάσεων ήταν ομόφωνες ή σχεδόν ομόφωνες. Αυτό αποδεικνύει ότι η παρούσα δημοτική αρχή συνθέτει απόψεις και συνεργάζεται με όλες τις παρατάξεις του ΔΣ. Γεγονός που επιβάλλει ο Κλεισθένης ,εμείς το είχαμε κάνει ήδη πράξη. Επειδή με ενδιαφέρει η επόμενη μέρα των εκλογών να βρει τον Αποκόρωνα και πάλι ενωμένο και δυνατό δεν θα αναφερθώ στις ανεξαρτητοποιήσεις-συγκρούσεις, τις οποίες αφήνω στην κρίση των δημοτών μας.

5.Για ποιο έργο σας είστε περήφανος και ποιο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να το είχατε κάνει καλύτερο;

Απάντηση: Η δημοτική αρχή εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ανέπτυξε μια πλούσια δράση σε όλα τα επίπεδα.  Με ωρίμανση μελετών και εντάξεις έργων που το καθένα ξεχωριστά δίνει τη δική του ουσιαστική διάσταση. Η ολοκλήρωση της προσπάθειας θα φανεί ξεκάθαρα στην επερχόμενη τριετία , στην οποία η επόμενη δημοτική αρχή καλείται να δημοπρατήσει , συμβασιοποιήσει και εκτελέσει μια σειρά ενταγμένων μελετών –έργων. Αυτά έχουν να κάνουν με μεγάλα έργα υδροάρδευσης , βιολογικών καθαρισμών,  αθλητικών υποδομών, καταδυτικό πάρκο, φυσιολατρικές διαδρομές , οδοποιία , παιδικές χαρές κ.ά. Αυτό ,όμως , που θα ξεχώριζα είναι οι νέες δομές στο Δήμο Αποκορώνου, Δ.ΙΕΚ Αποκορώνου, το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Κοινότητας και το βρεφικό σταθμό Καλυβών. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, να κοιτάζουμε κατάματα την πραγματικότητα και να δίνουμε λύσεις . Σ’ αυτή μας την προσπάθεια θέλομε αρωγούς τους ίδιους τους δημότες και επισκέπτες του Δήμου μας. Το καθαρό περιβάλλον απαιτεί συμπράξεις και συνέργειες όλων μας  και είναι ευθύνη όλων μας . Εκεί θεωρώ ότι υπάρχουν  περιθώρια βελτίωσης κι έχομε δρομολογήσει λύσεις. Η αγορά δύο νέων  απορριμματοφόρων , 2 φορτηγών , η τροποποίηση του Ο.Ε.Υ.  με θέσεις 2  Δημοτικών Αστυνομικών και η τελική  αδειοδότηση  χώρου εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων από ιδιωτική πρωτοβουλία , μαζί με άλλες δράσεις που δρομολογούμε  θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

6.Αυτά τα χρόνια που υπηρετείτε τον δήμο,έχετε την απαραίτητη στήριξη από Κυβέρνηση και Περιφέρεια;

Απάντηση: Είναι αποτυπωμένο σε κάθε  καλοπροαίρετο δημότη μας αλλά και ευρύτερα στη κοινωνία του Αποκόρωνα  ότι ο Δήμος  Αποκορώνου από « φτωχός συγγενής»  του αυτοδιοικητικού  γίγνεσθαι  είναι πλέον δυνατός  και πετυχαίνει σπουδαία πράγματα. Απέδειξε περίτρανα ότι κι ένας μικρός Δήμος  όταν λειτουργεί με « κατάθεση ψυχής» , έχοντας συγκροτήσει μια επιστημονικά καταρτισμένη ομάδα εργασίας , ωριμάζοντας μελέτες  , βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση από τα διάφορα κέντρα λήψεως  αποφάσεων.

7.Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη.Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Απάντηση:   Ο Αποκόρωνας μια περιοχή που ανθεί ο Πρωτογενής και Τριτογενής τομέας  , χωρίς όμως να  είχε τις  ανάλογες υποδομές , με την δρομολόγηση  όλων των ανωτέρω και την εκτέλεση αυτών δίνεται η δυνατότητα  για περαιτέρω βελτίωση , ανάπτυξη και πρόοδο αυτών. Ο Αποκόρωνας  ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι που άρχισε σιγά – σιγά  να κατεργάζεται. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια  τα 5άστερα ξενοδοχεία  φυτρώνουν   ως μανιτάρια στην περιοχή μας και τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα απορροφώνται από τον τριτογενή.

8.Ποια είναι η στιγμή που θυμάστε περισσότερο στα πέντε αυτά χρόνια;

Απάντηση: Όλα τα παραπάνω δεν έχουν νόημα εάν με πράξεις και ενέργειες  δεν απαλύνουμε τον ανθρώπινο πόνο και δεν είμαστε δίπλα σ’ εκείνους  που έχουν ανάγκη υλικών ή κοινωνικών αγαθών για να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Μετά από τέσσερα  χρόνια συστηματικής εργασίας και  μεθοδικής αξιοποίησης όλων των πόρων τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, μπορούμε πλέον να μιλούμε για ένα εκτεταμένο  δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο περιλαμβάνει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και αποτελεσματικότητας και έχει άμεσα αντανακλαστικά, ώστε να ανταποκριθεί στις καταστάσεις οικονομικής κρίσης και έντονων κοινωνικών προβλημάτων που πλήττουν τους πολίτες του Δήμου  Αποκορώνου.  Συνεχίζουμε να δραστηριοποιούμαστε σε τομείς που καλύπτουν όλο σχεδόν το ηλικιακό φάσμα της κοινωνίας μας ξεκινώντας από το νήπιο και καταλήγοντας στον υπέργηρο συμπολίτη μας με το  Κοινωνικό παντοπωλείο ,2  κοινωνικά ενδυματοπωλεία, κοινωνικό ανταλλακτήριο , κοινωνικό φροντιστήριο , Τράπεζα αίματος , 4  παιδικούς  σταθμούς και το  Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι  Καταφέραμε να ενώσουμε την κοινωνία του Αποκόρωνα  γιατί η  τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το προπύργιο  για την κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, με δράσεις, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών. Αυτά θεωρώ είναι το πιο σπουδαίο έργο μας και οι στιγμές που θα θυμάμαι περισσότερο.

9.Τι θα σας έκανε να αποσυρθείτε από τα κοινά;

Απάντηση: Κατέρχομαι ξανά στον αυτοδιοικητικό  στίβο γιατί αισθάνομαι ότι έχω και τις  ψυχικές και, με τη δύναμη  του Θεού  σωματικές δυνάμεις ,  να αντεπεξέλθω  και να ολοκληρώσω , μαζί με τους συνεργάτες μου  το έργο που έχομε ξεκινήσει. Απώτερος στόχος εκτός των άλλων  είναι η ίδρυση του Δημοτικού Γηροκομείου  ώστε να δοθεί η δέουσα φροντίδα  και στην Τρίτη ηλικία , αφού η πολιτική μας  έχει επίκεντρο τον ΑΝΘΡΩΠΟ.  Τούτη την ώρα κανένας λόγος και καμιά σκέψη  δεν περνά από το μυαλό μου για αποχώρηση  , διαθέτω δύναμη ψυχής την οποία μου δίνει η αγάπη και η εμπιστοσύνη του Αποκορωνιώτικου λαού.

10.Ποια η γνώμη σας για την εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019;

Απάντηση: Είμαι ένας άνθρωπος του διαλόγου και της συναίνεσης και με αυτή τη λογική  θα συνεχίσω  , σεβόμενος την βούληση του Αποκορωνιώτικου λαού.

11.Τέλος,ένα μήνυμα στον Αποκορωνιώτικο λαό;

 Απάντηση: Ο Αποκόρωνας είναι ένας  τόπος που αξίζει να  παλεύεις και να  αγωνίζεσαι γι αυτόν. Με την ίδια αγάπη , μεράκι και ζήλο  θα αφιερωθώ  μαζί με τους συνεργάτες μου  , να συνεχίσουμε  να τον οδηγούμε σε μονοπάτια προόδου  και ανάπτυξης, ΕΛΠΙΔΑ, ΠΙΣΤΗ , ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.