Προβάδισμα 10% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

0
30

Σταθερά υψηλή διαφορά 10 μονάδων διατηρεί η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Η πανελλαδική δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 23, 26 και 27 Μαρτίου, σε δείγμα 1.452 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 32,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 22,5%. Σε σύγκριση με την ανάλογη δημοσκόπηση του περασμένου Φεβρουαρίου, η Ν.Δ. παραμένει σταθερή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει κατά μία μονάδα. Στην τρίτη θέση βρίσκονται η Χρ. Αυγή και το ΚΙΝΑΛ με 7,5%, ενώ εντός Βουλής εντοπίζεται και το ΚΚΕ με 6%, εικόνα η οποία αποτυπώνει ένα σκηνικό πεντακομματικού Κοινοβουλίου.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο κόμμα με τις εθνικές. Συγκεκριμένα, το 76% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι». Αντιθέτως, απάντηση «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι» δίνει το 13% των ερωτηθέντων, ενώ 11% δηλώνει αναποφάσιστο.

Η οικονομία και η συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν ορισμένα από τα κύρια κριτήρια των ψηφοφόρων στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για το 22% πρώτο κριτήριο είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. Το 20% των ερωτηθέντων τοποθετεί σε αυτή τη θέση τους φόρους (προφανώς τη μείωσή τους). Για το 17% των ερωτηθέντων η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο. Στο ερώτημα «μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ποιο κόμμα θα θέλετε να είναι πρώτο;», η Ν.Δ. προηγείται με 12 μονάδες διαφορά. Σε αυτό το ερώτημα 38% απαντά «Ν.Δ.», το 26% «ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ένα υψηλότατο ποσοστό (24%) απαντά «κανένα από τα δύο».

Η παράσταση νίκης είναι, επίσης, εμφατικά υπέρ της Ν.Δ., καθώς το 61% πιστεύει ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει τις εκλογές, σε αντίθεση με μόλις 23% που θεωρεί πως θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης αναδεικνύεται, επίσης, ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός (36%), με τον Αλ. Τσίπρα να συγκεντρώνει 25%. Υψηλότατο ποσοστό θετικών απαντήσεων (33%) συγκεντρώνει η διατύπωση «κανείς από τους δύο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση (53%), ενώ, αντιθέτως, η Ν.Δ. υψηλή (82%). Παρά τη χαμηλή του συσπείρωση, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει και καθαρές μετακινήσεις ψηφοφόρων του σε μεγάλα ποσοστά και συγκεκριμένα το 14% που μετακινείται προς τη Ν.Δ. και το 7% το οποίο εμφανίζεται να κινείται στο ΚΙΝΑΛ. Επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων. Συγκεκριμένα, το 29% των αναποφάσιστων προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη Ν.Δ. το 8%, από τη Χ.Α. το 5% και ένα ποσοστό 7% από τους ΑΝΕΛ. Οι ερωτηθέντες καλούνται να χαρακτηρίσουν και την προσωπική οικονομική κατάστασή τους. Το 40% απαντούν «μέτρια», το 13% «άνετη και πολύ άνετη» και το 40% «δύσκολη και πολύ δύσκολη».