Όλες οι αλλαγές στον κανονισμό κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Χανίων για τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα

0
58
oznor

Ενέκρινε το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων την τροποποίηση του κανονισμού κοινόχρηστων χώρων που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Δεν πρόκειται για αλλαγή φιλοσοφίας του κανονισμού που είναι η προσβασιμοτητα και η διατήρηση της αισθητικής της πόλης αλλά για μικρές αλλαγές σε σημεία που εχουν εντοπιστεί. Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα μπροστά για κάποια ζητήματα που βρήκαμε μπροστά μας” τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας κάνοντας την σχετική εισήγηση.

Μετά από πολύμηνη επεξεργασία και διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν 117 επιχειρηματίες, φορείς και σύλλογοι, προχωράμε σε μικρές τροποποιήσεις και διορθώσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τη βασική του φιλοσοφία” τόνισε στο zarpanews.gr ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Γιάννης Μαράκης.

Τις βασικές αλλαγές παρουσίασε ο συνεργάτης του Δημάρχου, Κώστας Μπροκαλάκης, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή αναθεώρησης του κανονισμού που είχε συσταθεί τον Οκτώβριο του 2017. “Οι χώροι δεν έχουν αυξηθεί σε καμία περίπτωση. Απλώς διορθώθηκαν κάποια λάθη και διευκρινίστηκαν θέματα, όπως για παράδειγμα οι γλάστρες. Το ελάχιστο πλάτος παραχώρησης στην Παλιά Πόλη πέφτει στο 1 μέτρο από 1,20 που ίσχυε“.

Αλλαγές στην Παλιά Πόλη

Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν την Παλιά Πόλη όπου λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις των επιχειρηματιών, επιτρέπεται στις προσόψεις των καταστημάτων -λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της- η ανάρτηση ξύλινων ή μεταλλικών προθηκών με εμπορεύματα. Οι προθήκες θα έχουν μέγιστες διαστάσεις 1,20 εκ. ύψος X 0,80 εκ. πλάτος Χ 0,20 εκ. βάθος ενώ το συνολικό πλάτος όλων των αναρτημένων προθηκών θα καταλαμβάνει μέχρι το 25% της πρόσοψης.

Το μέτρο που ήδη ίσχυε στα Στιβανάδικα για την οδό Σκρύδλωφ, επεκτείνεται και στην οδό Μπετόλο και σε πέριξ δρόμους με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογίας.

Πεζόδρομοι

Από τα 3 μέτρα στα 3,5 ορίζεται ο ελάχιστος χώρος που πρέπει να μένει ελεύθερος στους πεζοδρόμους για την κίνηση των οχημάτων. Παράλληλα, ο παραχωρούμενος χώρος δεν πρέπει να ξεπερνά σε έκταση το 50% του συνολικού.

Διευκρινίσεις για τις γλάστρες

Πάντως, ιδιαίτερες διευκρινήσεις δίνονται για τα διάφορα καλλωπιστικά και διακοσμητικά στοιχεία, καθώς διαπιστώθηκε… υπερβάλλων ζήλος πέρυσι, από την πλευρά της υπηρεσίας ελέγχου. Συγκεκριμένα, γίνεται σαφές πως οι γλάστρες, ζαρντινιέρες κλπ, απαγορεύονται, όταν χρησιμοποιούνται για οριοθέτηση κοινόχρηστου χώρου. Επιτρέπεται αντίθετα η τοποθέτησή τους στις προσόψεις των καταστημάτων και με μέγιστο μέγεθος έως 0,5 μέτρα.

Αντιδράσεις επιχειρηματιών

“Η αναμόρφωση αφορά μόνο τις τουριστικές επιχειρήσεις και κάποια εμπορικά καταστήματα στους περαστικούς Δήμους” τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Άννα Σαματά, καταγγέλοντας πως οι προτάσεις τους δεν λήφθηκαν υπόψη.

Σημειώνεται πως από το Συμβούλιο Επικρατείας και την Αποκεντρωμένη έχουν απορριφθεί όλες οι πρόσφυγες που είχαν καταθέσει σωρηδόν οι επιχειρηματίες παλιάς και νέας πόλης.

Από πλευράς κατοίκων παλιάς πόλης, ο κ. Γιατρουδάκης ζήτησε να προχωρήσει η εφαρμογή του κανονισμού.

Τελικά το θέμα πήρε πέντε ψήφους υπέρ και πέντε κατά αλλά πέρασε λόγω του ότι η ψήφος της προέδρου είναι διπλή