Κάθε χρόνο και χειρότερα η Κρήτη στις γεννήσεις…

0
31

Κάθε πέρυσι και … καλύτερα στην Κρήτη, και στον τομέα των γεννήσεων! Το δημογραφικό αναδεικνύεται σε κορυφαίο ζήτημα και στο Ηράκλειο, φανερώνοντας μία ανησυχητικά καθοδική πορεία ενώ τα περισσότερα ζευγάρια δεν κάνουν το βήμα για ένα δεύτερο παιδί, με βάση τα επίσημα στοιχεία, με εξαίρεση μόνον το Ρέθυμνο.
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Ηρακλείου για τις γεννήσεις στα δύο μαιευτήρια της πόλης και σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο, που μπορεί να είναι και από κατοίκους της υπόλοιπης Κρήτης, είχαμε πέρυσι 3428 γεννήσεις, σχεδόν δηλαδή όσες και το 2017.

Μία χρονιά πίσω όμως, δηλαδή το 2016, οι γεννήσεις ήταν περισσότερες φθάνοντας τις 3689, το 2015  3553, το 2014 ήταν σαφώς περισσότερες και ανήλθαν σε 3647 ενώ το 2012, λίγο μετά την έναρξη της κρίσης δηλαδή, είχαμε τις περισσότερες γεννήσεις της 7ετίας καθώς έφθασαν στις … 3946!

Ένα επιπλέον στοιχείο που αποτυπώνει στην πράξη την αλλαγή των δεδομένων, είναι ότι πλέον οι Ελληνίδες αποκτούν παιδί αρκετά μετά τα 30 τους χρόνια…

Η αύξηση της μέσης ηλικίας στην απόκτηση παιδιών και ειδικότερα του πρώτου παιδιού στην Ελλάδα, αποτέλεσε το αντικείμενο ανάλυσης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για τις χρονιές 2007-2016.

Η μέση ηλικία στην τεκνοποίηση αυξήθηκε στην Ελλάδα από τα 26,1 έτη που ήταν το 1980, στα 31,5 έτη το 2017, γεγονός το οποίο οφείλεται στην μετατόπιση, προς τα πάνω, της ηλικίας απόκτησης παιδιών και ειδικότερα στην ολοένα μεγαλύτερη συγκέντρωση των πρώτων γεννήσεων στις ηλικίες 30-34

Και βέβαια υπάρχουν αρκετές γυναίκες σήμερα στη χώρα μας που αποκτούν παιδιά σε ηλικία άνω των 40

Είναι γεγονός ότι η εργασιακή χειραφέτηση της γυναίκας, στην πραγματικότητα η ρεαλιστική τοποθέτησή της στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αποτρέπει στην χώρα μας μια μεγάλη μερίδα από νεαρές κοπέλες (κάτω των 25 ετών) ακόμα και να σκεφτούν την προοπτική γάμου ή και τεκνοποίησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο οικονομικός παράγοντας και η κρίση δεν έπαιξαν καθοριστικό, επίσης, ρόλο σε αυτή την εξέλιξη…

Πολλές γυναίκες, επίσης, παρά το γεγονός ότι δε δραστηριοποιούνται σε σπουδές και συγκεκριμένο επάγγελμα, δεν επιθυμούν την μητρότητα σε αυτές τις ηλικίες επειδή δε νιώθουν έτοιμες για κάτι τέτοιο. Αντίστοιχα, αυτό συμβαίνει στους άνδρες, κάτω των 30 ετών.

Σε ότι αφορά στην Κρήτη, κατατάσσεται στην ομάδα των περιφερειών στην Ελλάδα, όπου τη διετία 2007-08 καταγράφηκαν περισσότερες δεύτερες γεννήσεις από ότι πρώτες, στις ηλικίες 30-34 ετών κι ενώ το 2015-2016 είχαμε το αντίστροφο, δηλαδή περισσότερες πρώτες από ότι δεύτερες γεννήσεις στις ηλικίες αυτές. Από την κατηγορία αυτή εξαιρείται η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου.

Τη δική του αξία έχει πάντως αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο…

Τα υπόλοιπα κράτη “πριμοδοτούν” με πολλούς τρόπους τις μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και τα νεαρά ζευγάρια με χαμηλά εισοδήματα, προσφέροντας τη δυνατότητα της τεκνοποίησης.

Επιδόματα, εξασφάλιση της εργασίας, δωρεάν παιδικοί σταθμοί και άλλα αβαντάζ…

Εξάλλου, επειδή μια γυναίκα στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία ή και τις Σκανδικαβικές χώρες δεν έχει ως προαπαιτούμενο τον γάμο για να αποκτήσει παιδί, λειτουργεί και αυτό υπέρ της τεκνοποίησης. Όταν λοιπόν μια γυναίκα μείνει έγκυος δε σκέπτεται την άμβλωση ως «μονόδρομο», αλλά πολύ συχνά το γεννά και το μεγαλώνει μόνη της έχοντας στο πλευρό της τόσο το κράτος, όσο και την γενική κοινωνική αποδοχή.

Έτσι, η παρατηρούμενη αυξητική τάση της συγκέντρωσης των γεννήσεων στις πιο «ώριμες» ηλικίες στην Ελλάδα, δηλαδή στις ηλικίες των 30 -34 ετών, κατά μέσο όρο, καθώς φυσικά τεκνοποιούν και οι αρκετά μεγαλύτερες, είναι πια γεγονός και οδηγεί μάλιστα και πολλά ζευγάρια στην απόφαση να μην αποκτήσουν τελικά δεύτερο παιδί, δεδομένης και της επαγγελματικής και οικονομικής ανασφάλειας στη χώρα μας.