Κρήτη: Πως οι Ιταλοί θέλουν να αλλάξουν το “παιχνίδι” με το λάδι

0
72

Με σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη την πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι της συζήτησης για την αύξηση των κριτηρίων για το χαρακτηρισμό ενός λαδιού, ως έξτρα παρθένου.

Η αλλαγή αυτή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, για να γίνει αποδεκτή στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την ουσιαστική στήριξη του ελαιολάδου και των παραγωγών. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μιλάμε για αλλαγή των κριτηρίων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του λαδιού, χωρίς να έχει λυθεί το θέμα της δακοκτονίας.

Η Ιταλία είναι μια χώρα που στηρίζει με κρατικές επιχορηγήσεις το λάδι σε κάθε επίπεδο και στάδιο, από το χωράφι ως το… κατάστημα. Στην Ελλάδα όμως κοινή διαπίστωση είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να παράξουν ποιοτικό λάδι, μέσα σε αντίξοες συνθήκες που δημιουργούνται λόγω της έλλειψης ενός στρατηγικού πλάνου.

«Αν δεν εισακουστούν οι προτάσεις μας, τις οποίες έχουμε επανειλημμένα καταθέσει, τότε αυτό που θα γίνει, θα είναι να δίνουμε το λάδι μας σε ακόμη χαμηλότερη τιμή στο μέλλον», αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης. Ειδικά για το θέμα της δακοκτονίας, οι αγρότες το τελευταίο διάστημα έχουν γνωστοποιήσει τις προτάσεις τους προς το Υπουργείο, όπως φυσικά και τα υπόλοιπα μέτρα που πρέπει να περιλαμβάνονται μέσα στη δέσμη των μέτρων στήριξης των παραγωγών και του ελαιολάδου.

Σημειώνεται ότι αυτή η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από συνάντηση στη Ρώμη, που διοργανώθηκε ελαιοκομικούς φορείς της Ιταλίας, στη διάρκεια της οποίας εγινε και το αίτημα για αλλαγή της οξύτητας του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Η πρόταση των Ιταλών είναι να μειωθεί το επίπεδο οξύτητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, από 0,9% σε 0,5%, για να εξασφαλιστεί όπως υποστηρίζουν η υψηλότερη ποιότητα του προϊόντος και καλύτερη καταπολέμηση της απάτης.
Επίσης οι Ιταλοί ζητούν την ενίσχυση του εμπορικού προτύπου του Διεθνή Οργανισμού Εμπορίου προς αυτή την κατεύθυνση, με το ερώτημα που τίθεται από την πλευρά των αγροτών της Κρήτης είναι τι θα ειπωθεί από την ελληνική πλευρά.