«Οχι» από τις τράπεζες στην πλήρη άρση των capital controls

0
52

Τις ισχυρές επιφυλάξεις τους για την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εκδήλωσαν οι επικεφαλής των τραπεζών στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, κατά τη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή για τον οδικό χάρτη της κατάργησης των κεφαλαιακών ελέγχων.

Παρά το γεγονός ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί έχουν σχεδόν καταργηθεί πλήρως σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αναλήψεως μετρητών και το εύρος των επιτρεπόμενων συναλλαγών για τις επιχειρήσεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών συμφώνησαν πως πρέπει να συνεχιστεί η σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά εξέφρασαν την ανησυχία τους μπροστά στην προοπτική μιας άμεσης πλήρους απόσυρσης των μέτρων και δη του τρίτου πυλώνα, που έχει να κάνει με τη μεταφορά κεφαλαίων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Βασική αιτία, η αβεβαιότητα που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω των εκλογών, κρίνοντας ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για μία τέτοια κίνηση. Οι τραπεζίτες επανέλαβαν την μέχρι πρότινος πάγια θέση και της Τράπεζας της Ελλάδος ότι δεν είναι σκόπιμη η κατάργηση των περιορισμών εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ότι προτιμούν να συνεχιστεί η σταδιακή άρση των capital controls προκειμένου να υπάρχει δίχτυ προστασίας σε περίπτωση κάποιου σοκ.

Όπως υπογραμμίζουν, ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, η επιστροφή καταθέσεων που σημειώθηκε το 2018, παραμένει διστακτική και -το κυριότερο- φοβούνται ότι σε περίπτωση αναταραχής και νέου κύματος αναλήψεων ο κλάδος μπορεί να μπει σε νέες περιπέτειες. Εκφράζουν, επίσης, την ανησυχία τους ότι, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υπάρχει ενδεχόμενο επιδείνωσης των συνθηκών στην οικονομία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ρόλο στις επιφυλάξεις των τραπεζών παίζει και η πορεία του νέου νόμου Κατσέλη, γι’ αυτό και τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για το θέμα.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου για το νέο καθεστώς προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών, θα σταλεί στους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα, ενώ για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως τα τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ όλων των πλευρών μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να μπορέσει να κατατεθεί στη Βουλή, όπως αναφέρει το newmoney.gr.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση νωρίτερα του υποδιοικητή της ΤτΕ, καθηγητή Ιωάννη Μουρμούρα, ο οποίος, μιλώντας σε ετήσιο συνέδριο για τις επενδύσεις σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τάχθηκε υπέρ της γνωστοποίησης συγκεκριμένης ημερομηνίας για την πλήρη άρση των περιορισμών εντός του 2019.

Αναφορικά με τον νόμο Κατσέλη, η απόκλιση που υπάρχει στις θέσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, προδιαγράφει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα δώσουν εύκολα την έγκρισή τους σε ένα χαλαρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ επιφυλάξεις γεννά και το πότε ακριβώς θα τεθεί στην πράξη το διάδοχο πλαίσιο, το πώς θα λειτουργήσει στα στεγαστικά τους χαρτοφυλάκια, αλλά και τι αντίκτυπο θα έχει στους καταθέτες, με ορατό τον κίνδυνο να αποσυρθούν καταθέσεις. Να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις στα τέλη του 2018, ανέρχονταν σε 134,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,4% ή 8,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη περαιτέρω χαλάρωση των capital controls έγινε το καλοκαίρι του 2018 με την αύξηση του ορίου αναλήψεων μετρητών στις 5.000 ευρώ μηνιαίως, αλλά και την πλήρη ανάληψη κεφαλαίων που έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με τα capital controls ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών.