Πως ωφελούνται από το “Μεταφορικό ισοδύναμο” οι παραγωγοί της Κρήτης

0
32

Για την ένταξη των επιχειρήσεων της Κρήτης από την πρώτη Ιουλίου του 2019 στο ισοδύναμο μεταφορικό κόστος για τις θαλάσσιες μεταφορές προϊόντων του νησιού μίλησε το πρωί στον SUPER FM 89,6 o βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Το μέτρο θα αφορά σε πρώτο χρόνο γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, παραγόμενα στην Κρήτη με ετήσιο τζίρο έως 40 εκατομμύρια και θα αφορά την μεταφορά τους ως τα χερσαία λιμάνια της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλωμενάκη, το μέτρο κοστολογείται περίπου στα 70 εκ. ευρώ και αναμένεται να αμβλύνει τις ανισότητες μεταξύ των παραγωγών της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

“Είναι μια χρηματική επιδότηση που αφορά το κόστος για τα προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη μέχρι να φτάσουν σε ένα χερσαίο λιμάνι, κηπευτικά, βιοτεχνικά προϊόντα, κτηνοτροφικά προϊόντα, όλα. Σημαίνει πως ό,τι πληρώνει για μεταφορικά η εταιρεία, θα αφαιρείται και θα καταβάλλεται ως μεταφορικό ισοδύναμο” εξήγησε, συμπληρώνοντας πως μένει να διευκρινιστεί το πώς θα γίνεται η επιστροφή των χρημάτων, δηλαδή εάν θα δίνονται στον μεταφορέα ή απευθείας στην εταιρεία.