Κρήτη: Η “λίμνη του κροκόδειλου” και το μοναδικό φαράγγι του Αγ. Αντωνίου

0
88

Εντυπωσιακές εικόνες από το Αμάρι

Περιήγηση στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στην καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου και στο φαράγγι του Αγίου Αντωνίου στην λίμνη των Ποταμών που σχηματίζεται από το φράγμα του Αμαρίου, ήταν η πρώτη εξόρμηση για τον Φλεβάρη του γνωστού φωτογράφου Παύλου Μπουζάκη, ο οποίος για ακόμη μια φορά απαθανάτισε μοναδικά τοπία.

Το φράγμα των Ποταμών είναι ένα σπουδαίο τεχνικό έργο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2009. Τα συναρπαστικά τοπία που βλέπουμε δημιουργήθηκαν όταν πλημμύρισε η κοιλάδα των Ποταμών και δημιουργήθηκε η μεγάλη τεχνητή λίμνη. Το φράγμα βρίσκεται στην βόρεια είσοδο της κοιλάδας του Αμαρίου και συγκεντρώνει νερά μεγάλων χειμάρρων που πηγάζουν από τον Κέδρο, τον Ψηλορείτη και το Βρύσινα (όλα τους βουνά!). Υπάρχει μια σχεδόν κυκλική διαδρομή που θα σας χαρίσει εικόνες πανέμορφες, καθώς η πυκνή βλάστηση κατηφορίζει και χάνεται μες στο βαθύ νερό και οι βουνοκορφές καθρεφτίζονται στην ήσυχη επιφάνεια της λίμνης μέσα από την οποία ξεπηδούν συχνά οι κορυφές των μεγάλων δέντρων του δάσους που κατακλύστηκε.

Κάπου εδώ ζούσε και ο διάσημος κροκόδειλος της Κρήτης… Τον Ιούλιο του 2014, το φράγμα ήρθε στο προσκήνιο, όταν δύο πυροσβέστες εντόπισαν κροκόδειλο μήκους 2μ, που προφανώς απελευθέρωσε κάποιος ασυνείδητος που τον είχε στο σπίτι του.  Για την απομάκρυνσή του κινητοποιήθηκαν διάφοροι φορείς, που δεν κατάφεραν να τον πιάσουν ποτέ. Ωστόσο, ο κροκόδειλος Σήφης, όπως τον ονόμασαν, απεβίωσε το Μάρτιο του 2015 μετά από ένα πολύ κρύο χειμώνα.

Η τελική μας “αποστολή”, το Φαράγγι της Πατσού ή του Αγίου Αντωνίου. Άγρια ομορφιά και καταπράσινο περιβάλλον-αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου. Μία ιδανική εξόρμηση για όμορφες αναμνήσεις από τη μοναδική φύση της Κρήτης. Το φαράγγι της Πατσού είναι μια τέλεια διαδρομή, ικανή να ερεθίσει το νου, την καρδιά και το σώμα λόγω των αρχαιολογικών έλξεων που εντάσσονται σε ένα υπέροχο φυσικό φόντο, και λόγω της συνεχούς πρόκλησης που θέτει στον πεζοπόρο που θέλει να το κατακτήσει.

Διασχίζοντας την λίμνη κυκλικά, μια ένδειξη προαναγγέλλει το “Φαράγγι του Αγίου Αντωνίου” και τα “Ερείπια του Αγίου Αντωνίου”. Μια ογκώδης ξύλινη κατασκευή αναγγέλλει την είσοδο στο φαράγγι, μια απλή καγκελόπορτα μας κατευθύνει σε ένα μονοπάτι που ανηφορίζει ελαφρά προστατευμένο από μια ξύλινη περίφραξη. Η επιβλητικότητα του χώρου ανακαλεί ορισμένες ρομαντικές γκραβούρες Γερμανών ζωγράφων του χίλια οκτακόσια: μια ανοικτή ευρύχωρη πλαγιά, κατάφυτη από έξοχα φυλλώδη πλατάνια που καταλήγει στα γαργαριστά νερά μιας ρεματιάς. Πρόσφατα δημιουργήθηκαν αναβαθμίδες με παγκάκια για να απολαμβάνουν όλοι οι επισκέπτες το πανόραμα, ενώ στις περιοχές για πικ-νικ, ξύλινα τραπέζια και ένα αυτοσχέδιο μπάρμπεκιου βρίσκονται κοντά σε μια παλιά πηγή δίπλα στο ρεύμα του ποταμού.

Πιο ψηλά σκαμμένη κάτω από το γκρεμό, βρίσκεται μια τεράστια σπηλιά που φιλοξενεί την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου και δίπλα, σε μια βραχώδη προεξοχή, υπήρχε ο βωμός του παγανιστικού ιερού. Η εκκλησούλα είναι καρφωμένη κάτω από τον βράχο και πριν από την είσοδο, στοιβαγμένες σε μια γωνιά βρίσκονται μερικές πατερίτσες και άλλα τάματα, μεταλλικές πλάκες που αναπαριστούν μέλη του ανθρώπινου σώματος, ένα μπράτσο, μια γάμπα, ένα κεφάλι. Στο εσωτερικό του, ένας και μοναδικός χώρος μαυρισμένος από τον καπνό των κεριών, δίπλα στις εικόνες του Αγίου, υπάρχουν απλά χαρτάκια, όπου όχι μόνο στα ελληνικά, είναι γραμμένες παρακλήσεις για να παρασχεθεί ή χάρη ή ευχαριστίες από εκείνους που την έλαβαν. Σε όλο το φαράγγι κυριαρχεί μια μόνιμη δροσιά, αφού τα μεγάλα πλατάνια και η πλούσια βλάστηση επιτρέπουν σε ελάχιστες ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν στο εσωτερικό του φαραγγιού!

Η διέλευση του φαραγγιού διαρκεί περίπου μια ώρα. Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τα σπάνια είδη φυτών, την πλούσια βλάστηση και τις αναβλύζουσες πηγές που θα συναντήσει κατά το μήκος του φαραγγιού και ως την έξοδο του, στο φράγμα των ποταμών. Το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου αποτελεί μία όαση και ένα μέρος που ομορφαίνει το νομό του Ρεθύμνου και όλη την Κρήτη!