Ηράκλειο: Ο βράχος που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των οδηγών και η έλλειψη υποδομών

0
162

Ένας απότομος και επικίνδυνος βράχος κρέμεται στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια των οδηγών που καθημερινά περνούν από τον επαρχιακό δρόμο που συνδέει το Ηράκλειο με τον Προφήτη Ηλία και τα χωριά της ενδοχώρας!

Ο συμπολίτης μας κ. Στέλιος Καλαϊτζάκης, χειρούργος οδοντίατρος στο επάγγελμα, απέστειλε στο ekriti.gr την παρακάτω επιστολή και την φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο, με την οποία αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών σε μια από τις ποιο γνωστές περιοχές της ενδοχώρας, τον Προφήτη Ηλία.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
​”Καλημέρα κοιτάζοντας την συγκεκριμένη φωτογραφία βλέπει κάποιος την πλαγιά του βουνού να έχει αποκοπεί και απλά να περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες που θα ολοκληρώσουν την  αποκόλληση και όλος αυτός ο όγκος μεγέθους μιας τριώροφης πολυκατοικίας θα δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο κατολίσθησης. Μόνο που στην  συγκεκριμένη φωτογραφία αν προσέξετε θα δείτε ότι περνά και ένας δρόμος κάτω από τους αποκολλημένους βράχους (είναι ο δρόμος που συνδέει το Ηράκλειο με την δημοτική ενότητα Τεμένους).

Επειδή είμαι υποχρεωμένος για επαγγελματικούς λόγους (μια και είναι ο μοναδικός δρόμος που συνδέει το Ηράκλειο με τον Προφήτη Ηλία) να περνάω κάποιες φορές την εβδομάδα το δρόμο αυτό, αναρωτιέμαι κάθε φορά πότε θα πέσει και “ποιος” θα είναι ο τυχερός. Ίσως αυτήν την εικόνα την έχουμε δει και σε άλλα μέρη του οδικού μας δικτύου. Καθημερινά περνάνε εκατοντάδες αυτοκίνητα, αστικά λεωφορεία, σχολικά λεωφορεία, νταλίκες από το συγκεκριμένο κακοφτιαγμένο και επικίνδυνο δρόμο. Αυτός ο δρόμος μεταξύ άλλων χωριών (Κυπαρίσσι, Γαλένι, Ρουκάνι, Καρκαδιωτισσα κ.α.) οδηγεί σε ένα κεφαλοχώρι, με την πραγματική έννοια της λέξης, τον Προφήτη Ηλία, όπου οι νέοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία επιλέγουν να ζήσουν,να φτιάξουν της οικογένειές τους και να γίνουν αγρότες καλλιεργώντας την γη των πατέρων τους κάνοντας τον Προφήτη Ηλία ένα από τα πιο δυναμικά σταφυλοχώρια της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί υπάρχουν και δύο από τα μεγαλύτερα συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων στην Κρήτη με εξαγωγική δράση. Σε αυτό το χωριό λοιπόν όπου παρά την κρίση οι νέοι συνεχίζουν να ονειρεύονται,όπου ο πληθυσμός των σχολείων κάθε χρόνο αυξάνεται (οι γεννήσεις είναι περισσότερες από τους θανάτους). Εκεί όπου τα καφενεία και τα μαγαζιά σου θυμίζουν κάτι από παλιές δεκαετίες. Εκεί όπου φτάνει να σηκώσεις τα  μάτια στον  ουρανό, να κοιτάξεις το κάστρο της Ρόκα, όπου τα τεράστια μπεντένια του κάστρου με την πανέμορφη θέα σε οδηγούν σε κόσμους που το αδύνατο γινόταν δυνατό μόνο μέσα από το πείσμα και τον αγώνα.

Οι δυνατότητες αυτού του τόπου τεράστιες, έχει όλα τα εχέγγυα για να κατακτήσει ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμος δεν έχουν να κάνουν τίποτα άλλο παρά το αυτονόητο, ένα αξιοπρεπές κεντρικό οδικό δίκτυο, όπως έχει γίνει σε όλα τα κεφαλοχώρια της Κρήτης (βλέπε Αρκαλοχώρι, Μοίρες, Κρουσώνας κ.α.), σε μια  κατεξοχήν γεωργική περιοχή εξασφαλίζεις στους καλλιεργητές γης νερό αφού υπάρχουν οι εδαφολογικές δυνατότητες είτε με φράγματα είτε με γεωτρήσεις μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα είτε μέσω του ΠΔΕ, αθλητικές εγκαταστάσεις (φανταστείτε ότι δεν υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ή καλαθοσφαίρισης,ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κωμόπολη στην Ελλάδα που να μην έχει οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Πιστεύω ακράδαντα ότι στην ενδοχώρα του τόπου μας ο ρόλος χωριών όπως είναι ο Προφήτης Ηλίας ,το Τυμπάκι,ο Πύργος ,η Αρχάνες, οι Δαφνές καθώς και όλα τα άλλα κεφαλοχώρια πρέπει να είναι κομβικός. Πρέπει να είναι στρατηγική επιλογή της πολιτείας και της περιφέρειας η δημιουργία κυττάρων πολιτισμού αθλητισμού και παιδείας έτσι ούτως ώστε να σταματήσει η αφαίμαξη των χωριών από το ανθρώπινο δυναμικό και να ξαναεπιστρέψουν οικογένειες στην ύπαιθρο. Σας ευχαριστώ”.