Ηράκλειο: Τρόμος από τους «καπετάνιους» που καταστρέφουν περιουσίες

0
89

Η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι για την τοπική κοινωνία ήταν αυτή που καταγράφηκε τις μέρες των Χριστουγέννων, σε βάρος ελαιοπαραγωγού από τη Μεσαρά, που είδε κομμένες και κατεστραμμένες τις ελιές του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο περιστατικό γίνεται σε βάρος του ίδιου και φυσικά αυτή είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις που καταγράφονται στο Νομό Ηρακλείου.

Ελιές κουτσουρεμένες, αμπέλια κομμένα, ακόμη και θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες κατεστραμμένες, συνθέτουν το σκηνικό τρόμου που βιώνουν οι αγρότες. Ενα σκηνικό το οποίο συμπληρώνουν και άλλες εγκληματικές ενέργειες σε βάρος τους, όπως η καταστροφή γεωργικών μηχανημάτων και αγροτικών υποδομών, με αποτέλεσμα να είναι σε απόγνωση.

Κάθε χρόνο τόσο στην Αστυνομία, όσο και στη Διεύθυνση Δασών, καταγγέλλονται πολλές εκατοντάδες υποθέσεις, αρκετές απο τις οποίες αφορούν την καταστροφή των αγροτικών περιουσιών, σε βάρος αγροτών.

Οι κάτοικοι των περιοχών της ενδοχώρας του Νομού Ηρακλείου, είναι εξοργισμένοι, ζητώντας την προστασία των περιουσιών τους από τους επιτήδειους που απειλούν ανθρώπινες ζωές, στέλνοντας τέτοιου είδους μηνύματα μέσα από αυτές τις εκδικητικές τους πράξεις. Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχουν πολλοί που αν και θύματα τέτοιων πράξεων είναι «βυθισμένοι» σε μια ιδιότυπη «ομερτά», με συνέπεια τις περισσότερες φορές οι δράστες να παραμένουν ασύλληπτοι.

Κοινή διαπίστωση από την Αστυνομία, αλλά και τη Διεύθυνση Δασών που ερευνούν αυτές τις υποθέσεις, είναι ότι η εξιχνίαση τους αποτελεί ένα σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Γιώργος Παπαδόπουλος σημειώνει πως ερευνάται κάθε καταγγελία. Γίνεται αυτοψία στο σημείο του συμβάντος και συλλέγονται στοιχεία. Το ζήτημα όμως είναι πόσες από τις εγκληματικές ενέργειες παραμένουν ανεξιχνίαστες. Από το 2012 ως και σήμερα, κατά μέσο όρο η Υπηρεσία καλείται να αντιμετωπίσει περίπου 700 αγροτικά αδικήματα πάσης φύσεως ετησίως.
Από αυτά αρκετά αφορούν δολιοφθορές αγροτικών περιουσιών, σαν αυτή που καταγράφηκε στο λιόφυτο, στην περιοχή Μέλισσα, κοντά στον Άγιο Θωμά.

Οι περιπολίες που πραγματοποιούνται απο την Αστυνομία, αλλά και τους 45 δασοφύλακες της Διεύθυνσης Δασών, δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα, το οποίο ολοένα και οξύνεται, με την τοπική κοινωνία να ζητά την επαναλειτουργία Αστυνομικών Τμημάτων και Σταθμών (όπως στο Ζαρό για παράδειγμα), την ενίσχυση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., ίσως και την επαναλειτουργία της Αγροφυλακής.

Ανδρέας Κριτσωτάκης