Κρήτη | “Έξυπνοι” αισθητήρες… “καίνε” όσους σταθμεύουν σε διαβάσεις ΑμεΑ

0
66

Ένα ακόμη μέτρο για να μπει τέλος στην παράνομη στάθμευση σε θέσεις αναπήρων και σε διαβάσεις, έχει θέσει σε εφαρμογή ο Δήμος Ηρακλείου.

«Έξυπνοι» αισθητήρες έχουν ήδη τοποθετηθεί πιλοτικά σε συγκεκριμένες θέσεις πρόσβασης ΑμεΑ και διαγραμμισμένες διαβάσεις πεζών και λειτουργούν εδώ και περίπου ένα μήνα, με αποτέλεσμα, όποτε υπάρχει οδηγός που παρανόμως παρκάρει σε αυτές, τότε ειδοποιείται η Δημοτική Αστυνομία, σπεύδοντας άμεσα στο σημείο, βεβαιώνοντας την παράβαση.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη, το μέτρο αυτό έρχεται να προστεθεί και να ενισχύσει την προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραβατικές συμπεριφορές στο Ηράκλειο, ειδικά σε βάρος των πολιτών με αναπηρία. «Κλειδί» βέβαια για την εξάλειψη του φαινομένου είναι η εκπαίδευση των πολιτών.

Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό, δεν είναι το μοναδικό από αυτά που υλοποιεί ο Δήμος Ηρακλείου. Μέσα από το ekriti.gr έχει επισημανθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται για τη βελτίωση της κατάστασης στο κεντρο με τις θέσεις στάθμευσης. Ενώ αισθητήρες έχουν τοποθετηθεί για να μετρώνται περιβαλλοντικά στοιχεία, πληροφορίες για τον κυκλοφοριακό φόρτο, την Οικονομική και Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ακόμη και αισθητήρες για να παρακολουθούμε τη στάθμη και την ποιότητα των υδάτων.

Μέτρα που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ηράκλειο έξυπνη πόλη».
Μάλιστα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μαζί με τον κ. Ινιωτάκη ταξιδεύουν σήμερα για Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχουν σε μια συνάντηση, την οποία οργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις 40 πιο ψηφιακές πόλεις της Ευρώπης.

Στόχος είναι να υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, με θέμα συζήτησης τη μετάβαση των πόλεων στην ψηφιακή εποχή. Και γιατί όχι, το Ηράκλειο να γίνει παράδειγμα για άλλους Δήμους στην Ευρώπη, αφού όπως δείχνουν τα αποτελέσματα διαθέτει μια πολύ καλή στρατηγική για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και των εργαλείων που υπάρχουν, καταφέρνοντας να είναι μέσα στις πόλεις που είναι ενταγμένες στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.
«Το Ηράκλειο έχει κατακτήσει μια περίοπτη θέση μέσα στις ψηφιακές πόλεις της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ινιωτάκης

Ένα περιβάλλον ωφέλιμο προς τον πολίτη, αλλά και προς τις Υπηρεσίες του Δήμου, μιας και μέσα από αυτές τις εφαρμογές που έχουν τεθεί σε λειτουργία, υπάρχει απλοποίηση των διαδικασιών, άμεση ανταπόκριση και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ταχύτερα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ήδη περίπου 5000 Ηρακλειώτες ειναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δημότης Ηρακλείου», με συνέπεια να έχουν κατατεθεί ως σήμερα πολλές χιλιάδες επισημάνσεις και αιτήματα από την πλευρά των πολιτών.
Εκκρεμότητες που εξυπηρετούνται πιο γρήγορα από το Δήμο και τις Υπηρεσίες του, καθώς ο έλεγχος είναι πιο ολοκληρωμένος, μέσα από την νέα ψηφιακή πραγματικότητα.