Πάνω από τον εθνικό μέσο όρο η Κρήτη | Τα ποσοστά των Κρητικών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

0
45

Αμετανόητοι καπνιστές αποδεικνύονται οι Κρητικοί, με αποτέλεσμα ο πανελλαδικός μέσος όρος του 8,4% των πασχόντων από ΧΑΠ, στην Κρήτη να ανεβαίνει πάνω από το 10% λόγω της βαριάς καπνιστικής τακτικής στο νησί.

Όπως εκτίμησε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο Δ/ντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής κλινικής, Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, καταγράφεται μια μικρή μεταστροφή, που ωστόσο ακόμη δεν αποτυπώνεται στους δείκτες.

Στην Κρήτη πάσχουν 60.000 άτομα, 10.000 από τους οποίους με προχωρημένη νόσο. Περίπου 4000 ζουν μόνο κάτω από οξυγόνο επί 24ώρου βάσης κατ’ οίκον.

Σήμερα η Πνευμονολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ διενήργησε δωρεάν σπιρομετρήσεις στους αστυνομικούς, ενώ πριν από περίπου δύο μήνες είχαν υποβληθεί σε σπιρομέτρηση οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, σε μία συμβολική κίνηση προς δύο επαγγελματικές ομάδες που είναι στο πλάι της κοινωνίας. “Διαπιστώσαμε πως οι όποιες βλάβες αποδίδονται κατά 95% στο τσιγάρο και μόλις ένα μικρό ποσοστό στα τοξικά στοιχεία που εισπνέουν λόγω του επαγγέλματός τους” – είπε ο κ.Τζανάκης.

Την τελευταία 20ετία η Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει διενεργήσει περίπου 22.000 σπιρομετρήσεις σε όλη την Κρήτη, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών στην ανατολική Κρήτη, και με έμφαση σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης συστήνει σε καπνιστές, ενεργητικούς ή παθητικούς, άνω των 35 ετών να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση για μια πρώτη εκτίμηση της υγείας τους. Όσο για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε σε μία από τις 5 πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας, ο κ.Τζανάκης τονίζει πως πέρα από τις ωφέλειες της φαρμακευτικής αγωγής, το 50% για τη βελτίωση της υγείας ενός καπνιστή είναι… να κόψει το τσιγάρο!