Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ

0
26

Ενώ οι έρευνες της αμερικανικής Exxon Mobıl στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ διεξάγονται κανονικά, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα κάνει έρευνες εντός της ΑΟΖ του νησιού, από την πλευρά των κατεχόμενων.

«Το γεγονός ότι η Exxon Mobil ξεκίνησε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στο  δήθεν οικόπεδο 10 της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στα ανοιχτά Κύπρου, δεν συμβάλλει  στη σταθερότητα της περιοχής.  Aυτό θα  μπορούσε να μεταβάλει ορισμένες ευαίσθητες ισορροπίες και στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Έχουμε προειδοποιήσει πως όλοι οι φυσικοί πόροι γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν όχι μόνο για την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά πως ανήκει και στις δυο πλευρές, είχαμε προειδοποιήσει την ελληνοκυπριακή διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Με αυτή την αφορμή , επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες αναζήτησης και εξόρυξης των ελληνοκυπρίων», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Υπενθυμίζουμε πως η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου είναι θέμα ουσίας του Κυπριακού. Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου , για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα  και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια,  ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε  τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα.   Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η  ‘ΤΔΒΚ’ προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.