Μήνυμα Γιαννούλη σε εμπόρους – εστιάτορες: Επιμήκυνση με κλειστά μαγαζιά δεν γίνεται

0
97

Την ανάγκη να παραμένουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα καθώς και τα καταστήματα εστίασης τη λεγόμενη low season προκειμένου οι επισκέπτες να μην αντικρύζουν κλειστές πόρτες και σβηστά φώτα επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης.

Στις 6 Νοεμβρίου 2018 η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων γνωστοποίησε, με ανακοίνωσή της, ότι την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 συνδιοργάνωσε -με τη Fraport Greece– ημερίδα «με σκοπό τη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας και τη σταδιακή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι αεροπορικές εταιρείες Easy Jet, Ellinair, SAS καθώς και ο Τουριστικός Οργανισμός Der Touristik Nordik που παρουσίασαν τα προαπαιτούμενα από την πλευρά τους, αλλά και τις προοπτικές της αγοράς των Χανίων σχετικά με την προσέλκυση τουριστικών ροών κατά τη χειμερινή περίοδο».

Στην ίδια ανακοίνωση η Ένωση Ξενοδόχων επεσήμανε ότι δύο από τις πέντε βασικές προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην επιτυχία αυτού του στόχου είναι: α) ανοιχτά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές και β) ο Εμπορικός Σύλλογος να τροποποιήσει τα ωράρια, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές, ώστε οι επισκέπτες μας να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Ερωτηθείς από το HANIA.news για το θέμα των ανοιχτών καταστημάτων, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε αν τα καταστήματα που βρίσκονται στον Σταλό και την Αγία Μαρίνα «ανήκουν» στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων, τότε ο συγκεκριμένος Σύλλογος θα πρέπει να εξετάσει τις προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων. Κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει και από άλλους Συλλόγους για τα καταστήματα που βρίσκονται σε άλλες περιοχές ευθύνης τους, εντός της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο στόχος της επιμήκυνσης είναι εφικτός, αλλά για να υλοποιηθεί θα πρέπει να γίνει βήμα – βήμα. «Σε πρώτη φάση μιλάμε για μία διαφοροποίηση της σεζόν για 15 – 20 ημέρες. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνει αυτό και, πέραν των υποδομών, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των τοπικών φορέων», υπογράμμισε ο κ. Γιαννούλης.

«Δεν είναι δυνατόν από τις 10 Οκτωβρίου να ερημώνουν τουριστικές περιοχές και οι επισκέπτες να αντικρύζουν κλειστά καταστήματα. Δεν είναι εικόνα τουριστικών περιοχών αυτή», πρόσθεσε ο κ. Γιαννούλης.

Υπάρχει, ωστόσο, και ο αντίλογος, από την πλευρά αρκετών ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν τα εστιατόρια να παραμένουν ανοιχτά για εβδομάδες με «χασούρα», τονίζοντας ότι οι ξενοδόχοι επικαλούνται τη συνεργασία μόνο σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (low season), την ώρα που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν τα πακέτα all inclusive, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εστιατόρια σε τουριστικές περιοχές στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κάθε τουριστικής περιόδου.

Κληθείς από το HANIA.news να σχολιάσει τα παραπάνω, ο κ. Γιαννούλης ανέφερε ότι και «τα ξενοδοχεία βάζουν το χέρι στην τσέπη για να φέρουν κόσμο αυτές τις χρονικές περιόδους» (low season), υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, πως «όταν ο πελάτης ζητά all inclusive πρέπει να του το δώσουμε. Πρέπει ν’ ανταποκριθούμε στη ζήτηση που υπάρχει στην αγορά».

Καταλήγοντας, ο κ. Γιαννούλης σημείωσε ότι «εμείς, ως Ένωση Ξενοδόχων, είμαστε ανοιχτοί στους πάντες. Να συζητήσουμε και να δούμε πώς μπορούμε να συμβάλλουμε ο καθένας από την πλευρά του, για να καταστεί, βήμα – βήμα, εφικτός ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, οι άλλες τρεις βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η σταδιακή επιμήκυνση είναι η βελτίωση των υποδομών (δρόμοι, πεζοδρόμια, δεντροφύτευση, φωτισμός), η ανάπτυξη με προοπτική πενταετίας τουλάχιστον ενός γηπέδου γκολφ και η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού (περιηγητικός, πολιτιστικός, γαστρονομία κ.λπ.).

«Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων με βεβαιότητα δηλώνει ότι τα μέλη της είναι έτοιμα να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, με νέες επενδύσεις, εκσυγχρονισμούς και βελτίωση υποδομών ώστε να μπορούν να υποδεχθούν επισκέπτες τους χειμερινούς μήνες. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε προτείνει συγκεκριμένο χώρο για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ, γεγονός που θα προσελκύσει επισκέπτες καθώς και θα διαφημίσει τον  τόπο μας. Αντίστοιχα και η Fraport κινείται σε αυτή την κατεύθυνση με εκπτώσεις 50% στα τέλη προσγείωσης τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο. Απομένει καταρχήν οι Δήμοι, όπως και η Περιφέρεια, να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα υποδομών, να συντονιστούν με άλλους φορείς και κυρίως με την Ένωση Ξενοδόχων, ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε τη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας. Είμεθα στη διάθεση όλων των Δήμων και φορέων ώστε να κινηθούμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωνε στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων.