Αντιτορπιλικά του 6ου Στόλου στη Σούδα για το γεωτρύπανο της Exxon Mobil

0
69

Ως “ασπίδα προστασίας” για το γεωτρύπανο του πετρελαϊκου κολοσσού, αμερικανικών συμφερόντων

Μόλις πριν από 48 ώρες ένα ακόμη αντιτορπιλικό της ίδιας κλάσης (Arleigh Burke) με τα ήδη υπάρχοντα στην Ανατολική Μεσόγειο, το USS ROSS (DDG 71), προσέγγισε τη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα hellasjournal.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, τις επόμενες ημέρες πιθανό να φτάσουν σε σχετικά κοντινές αποστάσεις από το οικόπεδο 10 κι άλλα αμερικανικά πλοία επιφανείας -και όχι μόνο-, κίνηση που δείχνει την έμπρακτη προσπάθεια που γίνεται ώστε οι λεονταρισμοί της Άγκυρας να περιοριστούν ή να εξαλειφθούν εξαρχής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκείνο που επιδιώκουν είναι να γίνει η δουλειά της εταιρείας, αμερικανικών συμφερόντων, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, διότι αυτό άμεσα θα σημάνει και απώλεια εκατομμυρίων για την Exxon Mobil. Η Αμερική είναι λογικό κι έχει δείξει με κάθε τρόπο ότι δεν πρόκειται να δράσει όπως οι Ιταλοί της Eni, την περασμένη άνοιξη, καθώς τότε η παρενόχληση, οι απειλές και ο ναυτικός αποκλεισμός από την Άγκυρα έπιασαν τόπο, με το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας να εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια.

 

Ασκήσεις ασύμμετρων απειλών στο γεωτρύπανο της Exxon Mobil

Tο υπερατλαντικό ταξίδι του γεωτρύπανου του ενεργειακού κολοσσού της Exxon Mobil, “Stena Icemax”, έχει ήδη ξεκινήσει με τον απόπλου του, από το Las Palmas κοντά στις Καναρίους Νήσους και οι δυο παράλληλες κινήσεις πλοίων του 6ου Στόλου και της ναυτικής οδηγίας (Navtex) της Λευκωσίας, δείχνουν, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σαν συντονισμένες κινήσεις αποφασιστικού μηνύματος.

Το “Stena Icemax” έχει ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου το ταξίδι του κι όπως δηλώνεται μέσω του Marine Traffic, υπολογίζεται πως θα προσεγγίσει τη Λεμεσό την ερχόμενη Κυριακή 11 του μηνός ή το πολύ τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. Από τις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδος) έχει περάσει από τα στενά του Γιβραλτάρ και εισήλθε στη Μεσόγειο.

Στο γεωτρύπανο, κι ενώ ήταν στην περιοχή του Las Palmas, χιλιάδες μίλια μακριά από το οικόπεδο 10, ήδη έχουν γίνει ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.

Παρόμοιες ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα βοηθητικά πλοία του γεωτρύπανου, τα οποία εδώ και καιρό βρίσκονται στη Λεμεσό κι από εκεί φαίνεται το επίπεδο της προετοιμασίας και των μηνυμάτων που εκπέμπονται.