ΒΟΑΚ και Γραμμή 4 του Μετρό καθορίζουν την επόμενη μέρα στον κατασκευαστικό κλάδο

0
49

Ο ΒΟΑΚ και η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας θα είναι εκείνα τα έργα που θα καθορίσουν την πρωτοκαθεδρία στον κατασκευαστικό χώρο στην Ελλάδα. Το έργο στην Κρήτη έχει κόστος που φτάνει τα 1,5 δισ. ευρώ και η Γραμμή 4 τα 1,8 δισ. ευρώ. Στο σύνολο των 3,3 δισ. ευρώ θα γίνει η σκληρότερη μάχη για την απόκτηση αυτών των συμβολαίων.

Στην περίπτωση της Γραμμής 4 είδαμε τις μεγάλες ελληνικές τεχνικές εταιρείες να τραβούν το δικό τους μπαϊράκι χωρίς να σχηματιστεί κάποια κοινοπραξία μεταξύ τους. ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και J&P θα αγωνιστούν για το «χρυσό» συμβόλαιο που θα τους δώσει αντικείμενο για τα επόμενα 10 χρόνια και θα τους ανεβάσει το ανεκτέλεστο σημαντικά. Μην ξεχνάμε πως με την ολοκλήρωση των έργων στους αυτοκινητόδρομους όλες οι εταιρείες είδαν σημαντική μείωση του ανεκτέλεστού τους.

Από την άλλη πλευρά στον ΒΟΑΚ, ο διπλός διαγωνισμός θεωρητικά δίνει την ευκαιρία να έχουμε δύο διαφορετικούς αναδόχους αλλά μάλλον το πιο πιθανό είναι, αυτός που θα πάρει το μεγάλο έργο, να πάρει και το ΣΔΙΤ για να μπορέσει να κάνει οικονομία κλίμακας στην κατασκευαστική περίοδο.

Εδώ μετά την επιτυχή εκκίνηση του διαγωνισμού με την κατάθεση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που διεξήχθη τον Οκτώβριο έχουμε πλέον ένα ακόμα πεδίο ανταγωνισμού. Είδαμε και πάλι τους μεγάλους ομίλους να παίζουν μόνοι τους καθώς πλέον θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν με δεδομένη την πείρα που έχουν αποκτήσει από τα έργα των αυτοκινητόδρομων. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ιδιαίτερα πετυχημένος θεωρείται και ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ που ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για να δούμε τον ΒΟΑΚ να υλοποιείται.

Αυτά τα δύο έργα λόγω του πολύ μεγάλου προϋπολογισμού τους θα κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό και θα δώσουν ανάσα για αρκετά χρόνια στις εταιρείες εκείνες που θα «νικήσουν».

Κοντά σε αυτά είναι η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ, έργο που θα συμβασιοποιηθεί το 2019 και που επίσης προκαλεί το ενδιαφέρον. Τα μεγάλα έργα αυτής της περιόδου πλαισιώνονται επίσης από το νότιο και βόρειο τμήμα του Ε65 και το Αεροδρόμιο στο Καστέλι όπου η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη κυριαρχήσει έχοντας δυνητικά 1,2 δισ. ευρώ νέο ανεκτέλεστο για τα επόμενα χρόνια.Νίκος Καραγιάννης