Δέκα Χανιώτες “έσωσαν” με την δωρεά τους καρκινοπαθείς

0
62

Η Ελλάδα είναι πίσω αναφορικά με τους εθελοντές δότες μυελού των οστών ωστόσο τα Χανιά δείχνουν το δρόμο για το δώρο ζωής.

Από το 2014 το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πάτρας σε συνεργασία με το Παίδων «Αγία Σοφία» με το Όραμα Ελπίδας, δημιούργησαν την δημόσια τράπεζα μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων. Από τότε το νοσοκομείο Χανίων μαζί με τον «Ορίζοντα», ασχολούνται με την ενημέρωση και την δειγματοληψία μυελού των οστών στην πόλη. Η βιολόγος του νοσοκομείου Χανίων, η οποία εργάζεται στο τμήμα της αιμοδοσίας Κατερίνα Μανουσάκη, μίλησε στο flashnews.gr, για την δωρεά μυελού των οστών. “Η δωρεά μυελού των οστών μπορεί να είναι σωτήρια για έναν άνθρωπου που πάσχει από λευχαιμία και δεν μπορεί να θεραπευτεί με τις κλασσικές θεραπείες, οπότε πρέπει να προβεί σε μεταμόσχευση.

Η δωρεά μυελού των οστών είναι αναγκαία καθώς από τους 100 ανθρώπους που θα χρειασθούν μεταμόσχευση μόνο οι 30 θα βρουν συμβατούς δότες από το οικογενειακό τους περιβάλλον, διότι με βάση τους κανόνες κληρονομικότητας σε αυτό το κομμάτι υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία περιπτώσεων. Ακόμα και τα δίδυμα αδέρφια συχνά δεν είναι συμβατοί δότες, συνεπώς πρέπει όλοι να γίνουμε εθελοντές και να προσφέρουμε την βοήθεια μας. Στα Χανιά στα τέσσερα χρόνια έχουμε λάβει 7.000 δείγματα δηλαδή έχουμε 7.000 εγγεγραμμένους δότες. Σε αυτούς τους 7.000 ανθρώπους έχουν βρεθεί 10 οι οποίοι ήταν συμβατοί δότες με ασθενείς και όλοι αποδέχτηκαν να βοηθήσουν. Αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος  και σημαντικός και πρέπει όλοι να έχουν ενημέρωση πάνω στο θέμα”.

Όπως τόνισε η κ. Μανουσάκη οι ηλικίες εγγραφής για έναν εθελοντή δότη μυελού των οστών είναι από 18-45 ετών. Αν κάποιος είναι συμβατός δότης, μπορεί να βοηθήσει είτε με την κλασσική λήψη των κυττάρων από τα πλατιά οστά της λεκάνης είτε με την αιμοδοσία ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ένας εθελοντής υπάρχει πιθανότητα μία φορά στη ζωή του, να κληθεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπο του.

Όσοι επιθυμούν να γίνουν δότες μυελού των οστών μπορούν να απεθύνονται είτε στο τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου Χανίων είτε στον Ορίζοντα.