Χανιά | Κλείνουν οι μαθητές το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά | Διαμαρτύρονται για τη μη έγκριση πέντε τμημάτων – ειδικοτήτων

0
76

Κλειστό θα κρατήσουν το σχολείο τους οι μαθητές του Εσπερινού ΕΠΑΛ Πλατανιά που διαμαρτύρονται για τη μη έγκριση πέντε τμημάτων – ειδικοτήτων (συγκεκριμένα δεν έχουν εγκριθεί το Γ Δομικών, Δ Δομικών, Δ Γεωπονίας, Δ Αισθητικής και Δ Φυσικοθεραπείας).

Σε ανακοίνωση τους οι μαθητές αναφέρουν:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΠΑΛΑΤΑΝΙΑ.

Μετά από γενική συνέλευση του που προκήρυξε το μαθητικό  συμβούλιο του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Πλατανιά την Παρασκευή 19/10/2018 στην οποία συμμετείχαν όλοι οι μαθητές/τριες , για να συζητήσουν το θέμα της μη έγκρισης πέντε τμημάτων ειδικοτήτων του σχολείου (συγκεκριμένα δεν έχουν εγκριθεί το Γ Δομικών, Δ Δομικών, Δ Γεωπονίας, Δ Αισθητικής και Δ Φυσικοθεραπείας), αποφασίσαμε να συντάξουμε αυτή τη διαμαρτυρία, απευθυνόμενοι σε όλους όσοι έχουν την ευθύνη της έγκρισης των τμημάτων και των τομέων στα σχολεία.

Αφορμή για την επιστολή αυτή ήταν, πέρα από την καθυστέρηση της τακτοποίησης του θέματος αυτού, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας  που έχει εγκρίνει με λιγότερο αριθμών μαθητών/τριών τα ολιγομελή τμήματα σε Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. άλλων δήμων , τα οποία αντιμετώπιζαν  το ίδιο πρόβλημα με εμάς. Όπως  είναι φυσικό, η απόφαση  αυτή όχι απλά μας απογοήτευσε, αλλά και μας εξόργισε.

Έχοντας αυτά λοιπόν ως δεδομένα:

  • ζητάμε να μας δοθεί άμεσα μια απάντηση για τη διάκριση αυτή που γίνεται εις βάρος μας και εις βάρος του σχολείου. Μολονότι ένας από τους βασικούς στόχους της Δημόσιας Παιδείας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξισορρόπηση των κοινωνικών αδικιών, πιστεύουμε ότι στην περίπτωσή μας αντιμετωπίζουμε μία κατάφωρη αδικία.

Για ποιο λόγο εγκρίνονται τμήματα σε άλλα αντίστοιχα σχολεία και  όχι στον Εσπερινό ΕΠΑ.Λ  του Δήμου Πλατανιά;

Για ποιο λόγο μας αντιμετωπίζετε σαν μαθητές δεύτερης κατηγορίας;

Για ποιο λόγο εγκρίνετε τα τμήματά μας μία χρονιά και την επόμενη μας ζητάτε, έτσι ξαφνικά, να γίνουμε περισσότεροι, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως τμήματα του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Πλατανιά, τη στιγμή μάλιστα που είμαστε μία ανάσα από το Απολυτήριο και κάποιοι από εμάς θέλουμε να δώσουμε πανελλαδικές εξετάσεις;

  • ζητάμε να μην ενστερνιστείτε τη λογική του Υπουργείου «αποφασίζουμε και διατάζουμε», την αμείλικτη λογική των αριθμών, ξεχνώντας ότι Παιδεία και αριθμοί είναι δύο πράγματα ασυμβίβαστα σε πολλές περιπτώσεις. Στην περίπτωσή μας οι άνθρωποι που κοίταξαν τους αριθμούς – που δεν είναι και τόσο μικροί, ώστε να κλείσουν τις ειδικότητες.

ξέχασαν ότι πίσω από τους αριθμούς είμαστε άνθρωποι, που διανύουμε πολύ μεγάλες αποστάσεις, για να φτάσουμε στον Πλατανιά και στον Ταυρωνίτη μέσα στη νύχτα,

ξέχασαν ότι είμαστε ενήλικοι, που ξεπεράσαμε μύριες όσες δυσκολίες-κοινωνικές, οικονομικές, οικογενειακές, εργασιακές-για να γραφτούμε ξανά στο σχολείο και να πάρουμε το Απολυτήριο, που είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς από εμάς,

ξέχασαν ότι είναι αδύνατον να αλλάξουμε σχολείο ειδικά στην Δ τάξη, αλλά και στη Γ, όχι μόνο λόγω της απαγορευτικής απόστασης για μας, αλλά και διότι το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πλατανιά έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μας όλα αυτά τα χρόνια, οι καθηγητές γνωρίζουν εμάς και τις αδυναμίες μας, έχουμε γίνει μία δεμένη ομάδα, που χωρίς την ψυχολογική στήριξή της, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις εξετάσεις που έρχονται.

ξέχασαν, τέλος, ότι κλείνοντας τις ειδικότητες  στην ουσία μας διώχνουν για άλλη μια φορά από το σχολείο, αφού οι περισσότεροι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε σε άλλο ΕΠΑ.Λ.