Προσεχώς η επέκταση της «Χρυσής Βίζας» και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα πέραν των ακινήτων

0
37

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που θα προβλέπει την επέκταση του θεσμού της Golden Visa και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα πέραν των ακινήτων.

Το εγχείρημα το οποίο τρέχει ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, είναι στην τελευταία φάση του και σύντομα οι σχετικές διατάξεις θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή.

Η επέκταση του θεσμού της Χρυσής Βίζας και σε κινητές αξίες είναι κάτι που ζητούν έντονα Άραβες, Ασιάτες και Ρώσοι επενδυτές με το ενδιαφέρον να είναι εξαιρετικά μεγάλο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θανάση Κουκάκη στο cnn.gr.

Με τις επικείμενες αλλαγές η άδεια παραμονής στην Ελλάδα θα δοθεί και σε ξένους επενδυτές που θα προχωρούν σε μια από τις ακόλουθες επενδύσεις:

  • Σε εισφορά κεφαλαίου ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ, σε εταιρεία η οποία έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  • Σε εισφορά κεφαλαίου, ποσού κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ, σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) του ν. 2778/1999 (Α΄ 295) που έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, για απόκτηση μετοχών σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αυτής
  • Σε αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια κατά το χρόνο αγοράς τουλάχιστον τρία (3) έτη, μέσω Πιστωτικού Ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα, το οποίο θα αποτελεί και το θεματοφύλακα αυτών.
  • Σε προθεσμιακή κατάθεση ύψους κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε ημεδαπό Πιστωτικό Ίδρυμα, τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας, με πάγια εντολή ανανέωσης.
  • Σε αγορά μετοχών, εταιρικών ομόλογων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία εισάγονται για διαπραγμάτευση ή διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης, που λειτουργούν στην Ελλάδα, αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 800.000 ευρώ.
  • Σε αγορά μεριδίων αξίας κτήσης κατ’ ελάχιστο 400.000 ευρώ σε αμοιβαίο κεφάλαιο το οποίο έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή άλλη χώρα και έχει ως σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει αντιμετωπίσει με αρκετή επιφυλακτικότητα το θεσμό της Golden Visa, έχει ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην γίνει η Χρυσή Βίζα όχημα για ξέπλυμα χρήματος ή όχημα για άλλες έκνομες ενέργειες και έχει ζητήσει να διασφαλίζεται μέσα από σχολαστικούς ελέγχους, το ποιοι λαμβάνουν τις άδεις παραμονής.