Στον μαρτυρικό -και επίσημα- Καλλικράτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

0
133

Μαρτυρικό χωριό ανακηρύχθηκε σήμερα ο Καλλικράτης, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και, πλέον, το συγκεκριμένο ιστορικό χωριό των Σφακίων εντάσσεται στο Δίκτυο Μαρτυρικών Χωριών και Πόλεων της Ελλάδας.

Ο κ. Παυλόπουλος έφτασε στον Καλλικράτη στις 10.30 το πρωί περίπου, όπου τον υποδέχθηκαν ο σφακιανός αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Θρησκευμάτων, Μάρκος Μπόλαρης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός.

Ακολούθησε δοξολογία στο ναό της Παναγίας και -στη συνέχεια- επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Πεσόντων, όπου ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, ενώ την κεντρική ομιλία, με θέμα «Τον Καλλικράτη καίουνε Γερμανικά φουσάτα…», πραγματοποίησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ Γιώργος Καλογεράκης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδι από τη Ριζίτικη Ομάδα Ασφένδου και με παραδοσιακό πεντοζάλι από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο «Τα Σφακιά».

23

«Τιμούμε σήμερα εδώ στον Καλλικράτη τη μνήμη, την ιερή μνήμη, εκείνων οι οποίοι έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 8 Οκτωβρίου 1943. Τιμούμε τη μνήμη τους και διδασκόμαστε απ’ αυτό. Να τιμούμε τη μνήμη σημαίνει πρωτίστως να μην ξεχνάς», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στη δήλωσή του.

«Η ανακήρυξη δικαιώνει ηθικά τους αγώνες και τις θυσίες των Καλλικρατιανών στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τα δεκάδες θύματα του Καλλικράτη για ελευθερία στις αλλεπάλληλες επαναστάσεις κατά των Ενετών, Τούρκων και Γερμανών κατακτητών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ζερβός, ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την παρουσία του και τόνισε την ιστορική προσφορά των αδούλωτων Σφακίων στους αγώνες της Κρήτης και του έθνους.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, ο Καλλικράτης αποτελεί μοναδική περίπτωση στον Ελλαδικό, ίσως και στον παγκόσμιο χώρο καθώς αριθμεί τέσσερα Ολοκαυτώματα στο πέρασμα των χρόνων: Στις 26 Απριλίου 1770, μετά την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη, στις 15 Ιουλίου 1821, στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, στις 13 Δεκεμβρίου 1866, πρώτο έτος της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης και στις 8 και 11 Οκτωβρίου 1943, από έναν βάρβαρο κατοχικό γερμανικό στρατό.

2344

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ρεθυμνιώτης αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο πρώην βουλευτής και πρώην δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο πρώην βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Χώρα Σφακίων, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Σφακίων και στη συνέχεια θα μεταβεί στο εστιατόριο «Σαμαριά Λυβικό» στη Χώρα Σφακίων, όπου θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του από τον Δήμαρχο Σφακίων.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη σημερινή εκδήλωση στον Καλλικράτη . (Πηγή: Γιώργος Καλαϊτζάκης)

SF9

SF1

SF2

SF4

SF5

SF6

SF7

SF8