Η εκτίμηση – πρόβλεψη για τον χειμώνα 2018 – 2019 στην Κρήτη

0
258

Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται βαρύς και βροχερός για το νησί της Κρήτης, χωρίς όμως ακραίες καταστάσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις των «Μετεωκρητών» όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Ζαχάρη Βάρδα, διαχειριστή της ομάδας.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «θα χαρακτηρίζαμε σε γενικές γραμμές την υδρολογική περίοδο 2018 – 2019 ευεργετική για την Κρήτη! Μάλλον θα υπερισχύσουν τα βόρεια ρεύματα, εξ ου και μιλήσαμε για κρύο αλλά και για δυναμικό πότισμα στα κεντροανατολικά διαμερίσματα! Εκτός των άλλων οι διαταραχές που θα μας επηρεάζουν φέτος, θα έχουν μεγαλύτερη δυναμική και κίνηση που θα ευνοεί κι ολόκληρο το νησί συνήθως!».

Διαβάστε την αναλυτική εκτίμηση – πρόβλεψη των «Μετεωκρητών» για τον φετινό χειμώνα:

«Θα διαβάζετε φυσικά, δεξιά κι αριστερά κάθε τέλος της θερινής περιόδου, εκτιμήσεις για τον επερχόμενο χειμώνα!

Ας ξεκινήσουμε το άρθρο και της δικής μας προσέγγισης, αφού σας πούμε ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά βάσιμες ενδείξεις για κάτι τέτοιο! Οι επιστημονικές μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο και συνήθως μιλούν κάπως γενικόλογα, για την επερχόμενη εποχή και για μια ευρύτερη περιοχή!

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, βάζοντας κι εμείς κυρίως διαίσθηση, εμπειρία, λαμβάνοντας βεβαίως συγχρόνως υπόψιν και κάποια επιστημονικά αλλά και πρακτικά δεδομένα, να προσεγγίσουμε την συμπεριφορά του καιρού, το εννεάμηνο της υδρολογικής περιόδου που ακολουθεί, για την Κρήτη!

Σε γενικές γραμμές θα χαρακτηρίζαμε τον Χειμώνα που ακολουθεί παλουκοκαύτη, όμως χωρίς ακραίες καταστάσεις, όπως πχ με το φαινόμενο της Αριάδνης το 2017! Συγχρόνως θα ποτιστεί πιστεύουμε γενικευμένα επιτέλους η ανατολική Κρήτη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αδικηθεί!

Θα χαρακτηρίζαμε σε γενικές γραμμές την υδρολογική περίοδο 2018-2019 ευεργετική για την Κρήτη! Μάλλον θα υπερισχύσουν τα βόρεια ρεύματα, εξ ου και μιλήσαμε για κρύο αλλά και για δυναμικό πότισμα στα κεντροανατολικά διαμερίσματα! Εκτός των άλλων οι διαταραχές που θα μας επηρεάζουν φέτος, θα έχουν μεγαλύτερη δυναμική και κίνηση που θα ευνοεί κι ολόκληρο το νησί συνήθως!

Δεν θα είναι κάτι τρομακτικό… Θα το χαρακτηρίζαμε φυσιολογικό, αν δεν είχαμε δει τα τελευταία 20 χρόνια κυρίως, αρκετές υδρολογικές περιόδους, που δεν συμπεριφέρθηκαν όπως θα έπρεπε.

Πάμε να εκτιμήσουμε μία μία τις εποχές.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2018

Αρκετά καλύτερο παραγωγικά και πιο ψυχρό σε σχέση με αυτά που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια! Περιμένουμε μια αρκετά σημαντική ψυχρή εισβολή από το τελευταίο πενθήμερο του Σεπτέμβρη έως και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη!

Δεν περιμένουμε ακραία φαινόμενα. Περισσότερο ποτιστικά θα είναι τα νερά. Πολύ πιθανόν μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη να υπερισχύσουν τα βόρεια ρεύματα κι αργότερα τα νότια!

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2018-2019

Ένα Χειμώνα με καιρική ποικιλία, αρκετά παραγωγικό, με κατά τόπους και κατά περιόδους έντονα φαινόμενα, αρκετά χιόνια στα ορεινά αναμένουμε για φέτος! Θα έχουμε τις λεγόμενες χιονιές, όμως όχι κάτι εντυπωσιακό για πεδινές, ημιπεδινές και ημιορεινές περιοχές

Πιστεύουμε σε τουλάχιστον μια δυναμική χιονιά επιτέλους τον Φλεβάρη, που έχει χρόνια να μιλήσει κι είναι μήνας με χιονοϊστορία! Πιο ψυχρό θα είναι το δεύτερο μισό του Χειμώνα!

ΑΝΟΙΞΗ 2019

Μια φυσιολογικότατη Άνοιξη, αρκετά παραγωγική στο ξεκίνημά της και φυσιολογικά  ζεστή από τα μέσα προς τα τέλη του Απρίλη και μετά αναμένουμε! Χωρίς έντονα κι επικίνδυνα φαινόμενα και μεταφορές σκόνης πέραν του φυσιολογικού!

Πριν κλείσουμε, να ευχηθούμε, πάνω απ’ όλα υγεία σε όλους εσάς, να είστε πάντα γεροί και με ευχάριστη διάθεση ότι εποχή κι αν είναι! Ευχόμαστε να πέσουμε μέσα σ’ αυτήν την αισιόδοξη προσέγγιση, έτσι ώστε να πάρουμε μια υδρολογική ανάσα! Να προσέχετε το νερό! Είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο!

Τέλος, θέλουμε να πούμε, ότι δεν διεκδικούμε εύσημα σε περίπτωση επιτυχίας, ούτε αυστηρές κριτικές σε περίπτωση αποτυχίας! Το έχουμε ξαναπεί, ότι ο καιρός προβλέπεται με μεγάλη επιτυχία μόνο για το τριήμερο και με ρίσκο, ανάλογα την εποχή, για 7 ή 10 ημέρες! Εμείς στους Μετεωκρήτες, εκεί εστιάζουμε!

Φωτογραφία: Ψυμουλάκης Γιώργος – Μετεωκρήτες