Εκατό ακόμη πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη

0
60

Έπεσαν σήμερα οι υπογραφές της σύμβασης για το νέο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη. 

Όπως προκύπτει, θα φιλοξενηθούν αλλά 100 άτομα το νησί μας.

Οι υπογραφές έπεσαν στη Λοτζια ενώ η σύμβαση είναι η τρίτη που υπογράφεται με προϋπολογισμό 2.630.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Β. Λαμπρινός μίλησε για πρόγραμμα- πρότυπο για όλη τη χώρα, αναφερόμενος στη φιλοξενία των προσφύγων.

Από την πλευρά του, ο Φίλιπ Λεκλερ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του προγράμματος ενώ χαρακτήρισε «στυλοβάτη» τον Β. Λαμπρινό.

«Η Κρήτη αποτελεί καλό παράδειγμα φιλοξενίας. Τιμά με τον καλύτερο τρόπο την περίφημη κρητική φιλοξενία. Έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες, προσφέροντας στην πράξη ποιοτική φιλοξενία. Οι πρόσφυγες κάνουν μια νέα αρχή. Εξελίσσονται. Πρέπει να δούμε και τα επόμενα τους βήματα. Τη εκπαίδευση τους, την εργασία τους. Γιατί πρέπει να συνεχίσουν αυτόνομα τη ζωή τους. Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών είναι σημαντική».

Ο Μανώλης Κοκοσαλης από την πλευρά του, επισήμανε ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων πάει πάρα πολύ καλά. Κι αυτό, όπως είπε, οφείλεται στον επαγγελματισμό των στελεχών. Όπως είπε, από τα 809 άτομα θα πάνε στα 1000.

Ο κ. Λεκλέρ ρωτήθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ελλάδα με τη φιλοξενία των προσφύγων σε αντιδιαστολή με την Κρήτη.

«Επικεντρωνόμαστε στο μέλλον και τις ευκαιρίες που πρέπει να έχουν αυτοί οι άνθρωποι. Οι δυσκολίες είναι πραγματικά πάρα πολύ μεγάλες. Σαν Ύπατη Αρμοστεία ζητήσαμε να μεταφερθούν πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα. Για να έχουμε αποσυμφόρηση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Δεν πρέπει να εξαντληθεί το απόθεμα αλληλεγγύης στις τοπικές κοινωνίες. Αντιθέτως πρέπει να τις στηρίξουμε»

Και πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός των προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό. Για αυτό και πρότεινε την αποσυμφόρηση με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα.