Πέθανε ο Κόφι Ανάν, πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

0
55

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της διεθνούς διπλωματίας.

Σύμφωνα με δύο στενούς συνεργάτες του, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Κόφι Ανάν πέθανε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σε νοσοκομείο της Βέρνης όπου νοσηλευόταν.

«Με απέραντη θλίψη η οικογένεια Ανάν και το Ίδρυμα Κόφι Ανάν ανακοινώνουν ότι ο Κόφι Ανάν, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε γαλήνια το Σάββατο 18 Αυγούστου έπειτα από σύντομη ασθένεια» ανέφερε η ανακοίνωση του ιδρύματος που φέρει το όνομα του εκλιπόντος.

Τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Ανάν εξέφρασε ο νυν γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντάς τον «μια δύναμη που μας καθοδηγούσε προς το καλό».

«Από πολλές απόψεις, ο Κόφι Ανάν ενσάρκωνε τα Ηνωμένα Έθνη. Ανήλθε από τις τάξεις τους για να οδηγήσει τον Οργανισμό σε μια νέα χιλιετία με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα» πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

«Σήμερα θρηνούμε την απώλεια ενός μεγάλου άνδρα, ενός ηγέτη και οραματιστή» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ο βίος του Κόφι Ανάν – Πεπραγμένα, επιτυχίες και αποτυχίες

Ο Κόφι Ανάν, που είχε γεννηθεί το 1938 στο Κουμάσι της Γκάνας, υπήρξε ο έβδομος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, από το 1997 μέχρι το 2006.

Ο Ανάν σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία. Άρχισε να εργάζεται στον ΟΗΕ το 1962 ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη. Κατόπιν ανέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ, φθάνοντας έως τις θέσεις του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα διαχείρισης προσωπικού, του βοηθού γενικού γραμματέα για θέματα προγραμματισμού, του βοηθού γενικού γραμματέα και του δεύτερου γενικού γραμματέα για θέματα ειρηνευτικών αποστολών.

Την 1η Ιανουαρίου 1997 ο Κόφι Ανάν κατέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, σε αντικατάσταση του αιγυπτίου Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Η θητεία του στη θέση αυτήν ανανεώθηκε την 1η Ιανουαρίου 2002 και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Υπήρξε ο δεύτερος αφρικανός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Οργανισμού που κατόρθωσε να φτάσει μέχρι την υψηλότερη διοικητική και πολιτική βαθμίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Κόφι Ανάν προσπάθησε «να φέρει τον Οργανισμό κοντά στον κόσμο». Στα επιτεύγματα της θητείας του συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση των ινδονησιακών στρατευμάτων κατοχής από το Ανατολικό Τιμόρ (1999), η απομάκρυνση του Ισραηλινού Στρατού από το Νότιο Λίβανο (2000), καθώς και διάφορες πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών προβλημάτων του πλανήτη (καταπολέμηση του AIDS και της φτώχειας στον κόσμο, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στις αραβικές χώρες). Το 2001 ο Κόφι Ανάν τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης (από κοινού με τον ΟΗΕ).

Στις αποτυχίες του Κόφι Ανάν συμπεριλαμβάνονται η υπόθεση «Πετρέλαιο εναντίον τροφίμων», η μη αποτροπή της γενοκτονίας στη Ρουάντα, η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο διαμελισμός της χώρας, η αποτυχημένη εμπλοκή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας κατά του Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του ΣΑ του ΟΗΕ, καθώς και η αδυναμία επιβολής μίας δίκαιης λύσης στα προβλήματα παράνομης κατοχής στην Παλαιστίνη και στην Κύπρο.

«Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να βελτιωθούν, δεν είναι τέλεια, ωστόσο, αν δεν υπήρχαν, θα έπρεπε να τα δημιουργήσουμε» είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο στο BBC, σε μια συνέντευξη με την ευκαιρία των 80ών γενεθλίων του. «Είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος, γεννήθηκα αισιόδοξος και θα παραμείνω» είχε προσθέσει.

Ο Κόφι Ανάν ήταν νυμφευμένος με τη σουηδή δικηγόρο Νάνε Ανάν, με την οποία είχε αποκτήσει μία κόρη, ενώ είχε και δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο με τη νιγηριανή Τίτι Αλακίτζα