Χανιά | “Ήταν οπλισμένοι και αποφασισμένοι για όλα” | Πέφτει η αυλαία του φονικού που συγκλόνισε τα Ανώγεια

0
392

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη για τη δολοφονία του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη στη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής μεταξύ έξι μελών δύο συγγενικών οικογενειών κτηνοτρόφων, στα Ανωγειανά Όρη, τον Απρίλιο του 2017. Η δίκη θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί με τις αγορεύσεις των τεσσάρων συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να συσκεφθεί πάνω στην εισαγγελική πρόταση που έγινε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης, πέμπτης ημέρας εκδίκασης της υπόθεσης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων.

Σήμερα  αγόρευσαν οι τέσσερις δικηγόροι που εκπροσωπούν ως πολιτική αγωγή την οικογένεια Στρατάκη και παράλληλα υπερασπίζονται τα τρία μέλη της που συμμετείχαν στο επεισόδιο και κατηγορούνται για οπλοφορία, οπλοχρησία και απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει ενοχή των δύο βασικών κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Αναλυτικότερα για τον 21χρονο γιο που κατείχε και χρησιμοποίησε το καλάσνικοφ, πρότεινε να κριθεί “ένοχος” για την ανθρωποκτονία από πρόθεση του Μανώλη Στρατάκη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά μονας και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των δυο άλλων αδελφών. Πρότεινε ακόμα ενοχή για παράνομη οπλοχρησία, οπλοκατοχή ενώ σχολίασε ιδιαιτέρως αυστηρά την ύπαρξη του καλάσνικοφ, λέγοντας πως ο ισχυρισμός ότι το είχε για να σκοτώνει τα φουριάρικα κατσίκια, δεν αντέχει στη λογική.

Για τον πατέρα πρότεινε ενοχή για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονια καθώς  και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή χωρίς να κάνει δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς περί άμυνας που είχαν κατατεθεί από την υπεράσπιση των δύο κατηγορουμένων και απορρίπτοντας το ελαφρυντικό του βρασμού ψυχικής ορμής.

Για τους Στρατάκηδες πρότεινε αθώωση του ενός αδελφού που από τα αποδεικτικά στοιχεία και την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι κατείχε όπλο, την καταδίκη του πατέρα για οπλοκατοχή και οπλοχρησία και την μετατροπή της κατηγορίας για τον άλλο αδελφό από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι είχαν την ευθύνη για το αιματηρό επεισόδιο στα Ανώγεια που στοίχισε τη ζωή στον 23χρονο Μανώλη αν και ο ίδιος εκτίμησε πως οι Στρατάκηδες πιθανότητα πυροβόλησαν πρώτοι. Ωστόσο δεν τους αναγνώρισε ανθρωποκτόνο δόλο, σημειώνοντας πως είχε πρόθεση είτε να εκφοβίσουν ή να προκαλέσουν σωματικές βλάβες.

Αντίθετα υποστήριξε πως οι δυο βασικοί κατηγορούμενοι δεν ήταν ούτε σε άμυνα ούτε σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής αλλά ειχαν επιθετική στάση αφού και ξεκίνησαν τον καυγά λίγο πριν το βασικό επεισόδιο όταν άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον του πατέρα του Μανώλη, Βασίλη Στρατάκη και στο κύριο επεισόδιο -αν και δέχτηκαν πρώτοι πυροβολισμούς- έμειναν εκεί ενώ μπορούσαν να φύγουν.

Συνοψίζοντας τα πραγματικά περιστατικά, ο Εισαγγελέας τόνισε πως μετά από την φραστική αντιπαράθεση που είχαν οι βασικοί κατηγορούμενοι με τον πατέρα του Μανώλη Στρατάκη, σε λαγκάδι κοντά στο σημείο του επεισοδίου, αποχώρησαν με το αγροτικό τους, ενώ ο Στρατάκης ειδοποίησε τους τρεις γιους του που εκείνη την ώρα ήταν στο μαντρί. Οι τρεις τους κατεβαίνοντας να δουν τι  έχει συμβεί συνάντησαν το αγροτικό όχημα όπου επέβαιναν πατέρας και γιος. Το όχημα σταμάτησε και ακολούθησε λογομαχία μεταξύ των δύο οικογενειών. Στη συνέχεια το αυτοκίνητο ξεκίνησε να φύγει. Από αυτό το σημείο και έπειτα, ξεκίνησε το μακελειό, καθώς έξι άτομα αντάλλαξαν περίπου 20 με 40 πυροβολισμούς σε διάστημα που δεν ξεπερνά τα 10 δευτερόλεπτα.

“Οι καταθέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και τα ευρήματα ελάχιστα” παρατήρησε ο Εισαγγελέας που συνέχισε λέγοντας πως ναι μεν τα αδέρφια Στρατάκη ειναι το πιθανότερο πως πυροβόλησαν πρώτοι, ο σκοπός τους όμως δεν ήταν να σκοτώσουν αλλά να εκφοβίσουν ή να προκαλέσουν σωματική βλάβη. Μετά πατέρας και γιος ακινητοποίησαν το όχημα και άρχισαν να πυροβολούν, ο πατέρας με πιστόλι και έπειτα ο γιος με το καλάσνικοφ ρίχνοντας κατά ρυπας προς τα σώματα των τριών αδελφών. Ο Μανώλης Στρατάκης έπεσε ημιθανης και στη συνέχεια εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείο ενώ πατέρας και γιος έφυγαν και τρεις μέρες μετά, παραδόθηκαν.

“Βολές” για την υπερασπιστική γραμμή

Στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι των Στρατάκηδων στάθηκαν ιδιαίτερα τη στάση των δύο βασικών κατηγορουμένων μετά το συμβάν αλλά και στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κάνοντας λόγο για μια “κυλιόμενη υπεράσπιση” η οποία προσαρμόζονταν ανά περίσταση σε όσα ακούγονταν ή προέκυπταν.

Ο συνήγορος του πέμπτου κατηγορουμένου, Γιώργος Κομισόπουλος, χαρακτήρισε ως αποτρεπτικούς τους πυροβολισμούς των Στρατάκηδων, υποστηρίζοντας πως “πυροβολούσαν προς το αγροτικό όχημα για να τους διώξουν” και όχι με σκοπό να προκαλέσουν σωματικές βλάβες αφού καμία βολή δεν βρέθηκε σε ύψος άνω των 95 εκατοστών που ισοδυναμεί με ύψος που φτάνει στο κάτω μέρος της πόρτας του συγκεκριμένου οχήματος. “Θα μπορούσαν να είναι νεκροί και οι τρεις” προσέθεσε, αναφερόμενος στην επίθεση του δεύτερου κατηγορουμένου με καλάσνικοφ εναντίον των Στρατάκηδων σχολιάζοντας πως το Δικαστήριο αν δεχτεί πως έπεσαν μόνο τέσσερις βολές ενώ το καλάσνικοφ έριχνε κατά ρυπάς, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον 21χρονο ως έναν πολύ έμπειρο χειριστεί του πολεμικού όπλου που καταφέρνει μόνο με την πίεση που ασκεί το δάχτυλο στη σκανδάλη, να ελέγχει τις βολές. Ακόμη, για το πατέρα του δράστη, ζήτησε να κριθεί ένοχος για συναυτουργία και όχι για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, με το σκεπτικό ότι και οι δύο είχαν ανθρωποκτόνο δόλο: “Ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν και σκότωσαν” ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Μαρκογιαννάκης σχολίασε, στην ίδια γραμμή πως οι δυο δράστες “ήθελαν να τελειώνουν με τους Στρατάκηδες”. “Ήταν απρόκλητοι, επαρκώς εξοπλισμένοι και αποφασισμένοι” ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Η υπόθεση

Θυμίζουμε ότι στο επεισόδιο που στοίχισε την ζωή στον Μανώλη Στρατάκη, ενεπλάκησαν έξι μέλη δύο κτηνοτροφικών οικογενειών με συγγένεια μεταξύ τους οι οποίες είχαν κτηματικές διαφορές για τα βοσκοτόπια.

Στο εδώλιο κάθονται οι επιζήσαντες πέντε, τρεις από την οικογένεια Στρατάκη και δύο από την άλλη οικογένεια οι οποίοι κατηγορούνται για την ανθρωποκτονία του Μανώλη.

Πρόκειται για πατέρα και γιο που βρέθηκαν με το αγροτικό τους όχημα στο σημείο που έγινε η συμπλοκή. Ο 21χρονος γιος χρησιμοποίησε το καλάσνικοφ από το οποίο έπεσε νεκρός ο Στρατάκης. Όπως είπε, ο Μανώλης είχε παίξει πρώτος. Όσο για το καλάσνικοφ, είπαν πως ήταν… οικογενειακό κειμήλιο από έναν θείο τους που είχε πεθάνει και ότι το διατηρούσαν για να σκοτώνουν τα φουριαρικα κατσίκια. Μάλιστα, παρά την αντίδραση του προέδρου που σχολίασε πως συνήθως κειμήλια λέμε τα όπλα παλαιότερων εποχών, εκείνοι επέμειναν στην εκδοχή τους. Θυμίζουμε πως ο 21χρονος οδηγός του αγροτικού, πυροβόλησε κατά ρυπάς ενώ σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες η πρώτη βολή έπληξε θανάσιμα τον Στρατάκη.

Πατέρας και γιος στις απολογίες τους, αναφέρθηκαν με λεπτομέρεια στα γεγονότα εκείνης της ημέρας αλλά και στις διαφορές μεταξύ των δύο οικογενειών που είχαν να κάνουν με τα βοσκοτόπια που χρησιμοποιούσαν στα Ανωγειανά Όρη. Σημειώνεται πως πρόκειται για κοινοτικά βοσκοτόπια, όμως οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν πως άτυπα, η οικογένειά τους είχε την εκμετάλλευση της περιοχής εκεί, στην οποία τα τελευταία χρόνια είχαν φέρει τα ζώα τους οι Στρατάκηδες. Αυτή ήταν η αιτία που είχε δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις των δύο οικογενειών που στο παρελθόν είχαν φτάσει ξανά στα πρόθυρα ένοπλης συμπλοκής, η οποία όμως αποφεύχθη επειδή μεσολάβησαν τρίτοι.

Εξιστορώντας το συμβάν ο 21χρονος υποστήριξε πως αφού δέχτηκαν επίθεση με πυροβολισμούς (προς το αυτοκίνητο) από τους Στρατάκηδες, ο πατέρας του του είπε, “Ξεκίνα να φύγουμε, γιατί θα μας κλείσουν το σπίτια μας”. Εκείνος όμως, αντιδρώντας ενστικτωδώς, πήρε το καλάσνικοφ, βγήκε από το αυτοκίνητο και πάτησε την σκανδάλη, χωρίς να αντιληφθεί -όπως είπε- ούτε πόσες σφαίρες έριξε, ούτε πού πήγαν.

Δεν έχει βρεθεί το όπλο του νεκρού

Από τη μεριά τους τα τρία μέλη της οικογένειας Στρατάκη – τα δύο αδέλφια του Μανώλη κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ο πατέρας για οπλοχρησία- παρουσίασαν την δική τους εκδοχή, σύμφωνα με την οποία, εκείνοι δέχτηκαν πυρά.

Πάντως από την βαλλιστική εξέταση φαίνεται πως τα τα όπλα που κατείχαν έριξαν συνολικά 11 σφαίρες, από τις οποίες οι τέσσερις ανήκουν σε 45αρι πιστόλι που -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- χρησιμοποίησε ο 23χρονος Μανώλης Στρατάκης, είτε πριν δεχτεί πυρά είτε μετά, στο διάστημα που μεσολάβησε πριν χάσει τις αισθήσεις του. Σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου τα αδέλφια του στις απολογίες τους, επανέλαβαν πως το πιστόλι πετάχτηκε σε κάδο, αργότερα εκείνη τη νύχτα.

Τα πράγματα δε, περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι στο συμβάν δεν υπήρχε ουδέτερος μάρτυρας παρά μόνο οι εμπλεκόμενοι που παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά σενάρια.