Στο κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου οι μετανάστες απο το λιμάνι Κισάμου

0
61

Ύστατη λύση για προσωρινή διαμονή καθώς υπήρχε το ενδεχόμενο να διανυκτερεύσουν το λιμάνι

Σε γρίφο μετετράπη το θέμα της προσωρινής διαμονής των 69 μεταναστών που μεταφέρθηκαν το μεσημέρι στο λιμάνι της Κισάμου, καθώς  παρουσιάστηκε εμπλοκή  σε όλους τους πιθανούς χώρους.

Τελικά και προκειμένου να μην διανυκτερεύσουν στο λιμάνι της Κισάμου αποφασίστηκε η μεταφορά τους στον χώρο του κλειστού κολυμβητηρίου στο Ακρωτήρι Χανίων.

Μάλιστα ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας επικοινώνησε με τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο οποίος και έδωσε την σχετική έγκριση και άμεσα  σήμανε συναγερμός στις υπηρεσίες του Δήμου για να καθαριστεί ο χώρος και να προετοιμαστεί.

Να σημειωθεί πως ο χώρος δεν είναι ο πλέον κατάλληλος καθώς δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα  και νερό, ελλείψεις που θα καλυφθούν με γεννήτρια και υδροφόρες, όπως είχε γίνει και άλλη μια φορά σε ανάλογη περίπτωση, τον Απρίλιο του 2015.

Μόνο που τότε η διαμονή των μεταναστών εκεί έγινε για δύο – τρεις ημέρες, ενώ αυτή την φορά ο χρόνος αναμένεται αν είναι μεγαλύτερος και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να εξευρεθεί άλλος καταλληλότερος χώρος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το πρωί ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο ίδιος ζήτησε αρχικά από το δήμαρχο Κισάμου κ. Θοδωρή Σταθάκη να εξετάσει την παραμονή των μεταναστών σε χώρο εντός των ορίων του δήμου Κισσάμου, καθώς όπως ορίζει ο νόμος, ο δήμος στον οποίο εντοπίζονται οι μετανάστες έχει την αρμοδιότητα για την φιλοξενία τους.

Ωστόσο, ο δήμαρχος Κισάμου απάντησε οτι δεν διαθέτει κάποιο χώρο όπου μπορούν να παραμείνουν οι μετανάστες ενώ ο κ.Θεόδωρος Σταθάκης μιλώντας στο Flashnews.gr είπε πως έχει απορριφθεί και το ενδεχόμενος διαμονής τους σε σχολικό χώρο αφού η σχολική χρονιά δεν έχει τελειώσει και όλα τα σχολεία είναι σε λειτουργία.

Όμως απορριπτική απάντηση έλαβε ο κ. Βάμβουκας και από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, αναφορικά με τον μεγάλο εκθεσιακό  χώρο που βρίσκεται στην Αγυιά, με την αιτιολογία οτι υπάρχει χημικό υλικό το οποίο δεν υπάρχει δυνατότητα να απομακρυνθεί.

Στην συνέχεια εξετάστηκε το θέμα διαμονής τους στις παλιές δικαστικές φυλακές , αλλά μετά από αυτοψία που έκανε ο κ.Βάμβουκας με τον αντιδήμαρχος κ.Ξανθουδάκη, διαπιστώθηκε πως οι χώροι λόγω της μακρόχρονης εγκατάλειψης  είναι ακατάλληλοι.

Να σημειωθεί πως εξαρχής ο Δήμαρχος Χανίων είχε απορρίψει το ενδεχόμενο διαμονής τους στην αθλητική εγκατάσταση της  «παλιάς ηλεκτρικής» στην οδό Γονονή καθώς η αλλαγή της νομοθεσίας, έχει ως συνέπεια την επιμήκυνση του χρόνου παραμονής των μεταναστών στους χώρους φιλοξενίας και όπως έγινε την τελευταία φορά, αυτό το διάστημα μπορεί να διαρκέσει και 35 ημέρες. Επομένως η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την Παλιά Ηλεκτρική, δεσμεύοντας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από μαθητές, ούτε όμως και τις κατασκηνώσεις στον Καλαθά, στις οποίες αυτές τις ημέρες γίνονται εργασίες για να υποδεχτούν παιδιά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.