Ριζικές αλλαγές για τα ελαιουργεία

0
147

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ελαιουργείων αναµένεται να φέρει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στην διαχείριση των αποβλήτων και στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων. OΓενικός Γραµµατέας Βιοµηχανίας, Στράτος Ζαφείρης, βρέθηκε στα Χανιά στο πλαίσιο ενηµερωτικής ηµερίδας που διοργάνωσε το ΕΒΕΧ και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν.Χανίων και αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρόκειται να φέρει η νέα ΚΥΑ αλλά και στις δυνατότητες των επιχειρήσεων από την στιγµή που θα λάβουν την περιβαλλοντική άδεια.

«Ένα µεγάλο πρόβληµα που είχαν τα 2/3 των ελαιοτριβείων στην Ελλάδα ήταν ότι δεν µπορούσαν να πάρουν περιβαλλοντική αδειοδότηση µε τον τρόπο που αντιµετωπιζόταν από τους νόµους της πολιτείας τα απόβλητα των ελαιοτριβείων» ανέφερε ο κ. Ζαφείρης και συνέχισε λέγοντας πως «κάναµε µία νέα προσέγγιση η οποία στηρίζεται στις καλές Ευρωπαϊκές πρακτικές και τα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων µπορούν πλέον να λιπαίνουν τα ελαιόδεντρα.
Άρα µε ένα πολύ απλό τρόπο τα ελαιοτριβεία µπορούν να πάρουν αδειοδότηση και άρα κανονική άδεια λειτουργίας. Όταν µία επιχείρηση είναι νόµιµη µπορεί να µπει σε Ευρωπαϊκά προγράµµατα, να πάρει δάνεια και να διακινεί νόµιµα το προϊόν της». Αυξηµένο ενδιαφέρουν για περιβαλλοντική αδειοδότηση υπάρχει από τους ελαιουργούς των Χανίων σύµφωνα µε τον Μιχάλη Χαιρετάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων νοµού Χανίων «πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι µου, θέλουν να αποκτήσουν περιβαλλοντική άδεια και να είναι νόµιµες οι επιχειρήσεις τους» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως «θα δούµε ποιοι µπορούν να πάρουν αδειοδότηση και τι συνεργασίες µπορούν να προκύψουν ώστε όλοι να είµαστε νόµιµοι. Πιστεύω όσον αφορά τα υγρά απόβλητα, ότι τα διφασικά ελαιοτριβεία έχουν πολύ λιγότερα “κατσίγαρο” οπότε είναι πιο εύκολη η προσαρµογή τους στην νέα ΚΥΑ, τα τριφασικά ελαιουργεία νοµίζω θα αντιµετωπίσουν το µεγαλύτερο πρόβληµα».

Όπως ανέφερε ο Νίκος Μαυρογένης Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων νοµού Χανίων η υψηλή φορολογία αποτελεί “αγκάθι” για την βιωσιµότητα των ελαιουργείων. Παράλληλα όπως σηµείωσε ο κ. Μαυρογένης «τα φορολογικά θέµατα που αφορούν το καθεστώς των αγροτών που χωρίζονται σε ιδιωτών και µη και οι αλλαγές σε σχέση µε την πώληση του ελαιολάδου απασχολούν ιδιαίτερα τον κλάδο των ελαιουργών».

Εν τω µεταξύ, ένα ακόµα θέµα που απασχολεί τους ιδιοκτήτες ελαιουργείων είναι η νέα νοµοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδοµένων καθώς όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσµου Ελαιουργών Ελλάδας «τα ελαιοτριβεία δυστυχώς δεν έχουν ακόµα κατανοήσει τι σηµαίνει Αρχή Προστασίας Προσωπικών ∆εδοµένων . Είναι ένα πολύπλευρο κοµµάτι και θα πρέπει να εξηγήσουµε στους συναδέλφους τι ακριβώς σηµαίνει, πως εφαρµόζεται στις επιχειρήσεις και κυρίως την εφαρµογή στα ελαιοτριβεία λόγω της ιδιαιτερότητας που έχουν να κάνουν µε πάρα πολλούς παραγωγούς και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα»