Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η αναβάθμιση των F-16

0
56
Μαχητικό αεροσκάφος F16 block 52+ με ελληνικό πλήρωμα απογειώνεται για να πάρει μέρος σε άσκηση στην κοινή εκπαίδευση Ελλήνων και Αμερικανών αεροπόρων χειριστών και πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά, Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014. Από τις 13 Φεβρουαρίου, στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης βρίσκονται 12 μαχητικά αεροσκάφη F-15E Strike Eagle που ανήκουν στην 494 Αμερικανική Μοίρα, η οποία εδρεύει στο Λέικενχιθ της Αγγλίας και έφθασε στην Κρήτη με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων συνεκπαίδευσης με Έλληνες αεροπόρους και σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κοινή εκπαίδευση ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Η αμερικανική αποστολή απαρτίζεται από προσωπικό 259 ατόμων, εκ των οποίων οι 40 είναι χειριστές αεροσκαφών, που μαζί με τους συναδέλφους των F16 block 52+ της 115 εκτελούν κοινές πτήσεις και αποστολές εκπαίδευσης. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ

Την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών F-16 ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σε συνέχεια της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας με αντικείμενο την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.

«Κατόπιν ενημέρωσης του υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι η αμερικανική πλευρά έχει καταρχήν αποδεχθεί την αναθεωρημένη ελληνική πρόταση, που λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας τα επόμενα έτη, το ΚΥΣΕΑ ομοφώνως ενέκρινε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης 85 αεροσκαφών» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αμερικανική πλευρά δέχτηκε τις χαμηλότερες πληρωμές που είχε προτείνει η Ελλάδα για την περίοδο 2019-2021. Η αρχική πρόταση των αμερικανών ήταν 800 εκατ. δολάρια για τη συγκεκριμένη περίοδο και τελικά δέχτηκαν τα περίπου 150 εκατ. δολάρια τον χρόνο για τα τρία αυτά χρόνια, δηλαδή περίπου 450 εκατ. δολάρια.

Μετά την αρχική συμφωνία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεκινήσουν συζητήσεις για τις λεπτομέρειες αυτής.

Για μεγάλη ημέρα για την Πολεμική Αεροπορία έκανε λόγο ο Π.Καμμένος, μέσω Twitter, ανακοινώνοντας την αναβάθμιση των F-16.