«Ντέρμπι» οι εκλογές για Ερντογάν – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

0
51
epa06671557 A handout photo made available by the Turkish Presidential Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan addressing the sixth Ordinary District Congress of Turkey's ruling Justice and Development (AK) Party in Istanbul, Turkey, 15 April 2018. According to reports, Erdogan said over 4,000 'terrorists' have been 'neutralized' during the operation Olive Branch in the Syrian region of Afrin, and another 337 in northern Iraq, referring to the Kurdish Popular Protection Units (YPG) forces which Turkey classifies as a terrorist organization. EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Πολλές εφημερίδες και άλλα μέσα ενημέρωσης δίνουν στον Ταγίπ Ερντογάν και τους συμμάχους του ακροδεξιούς, σημαντικό προβάδισμα για νίκη στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Ωστόσο, δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ενδεχομένως να προκύψει ντέρμπι και να μην είναι τόσο ανέφελη η πορεία του Σουλτάνου προς την επικράτηση.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το πρώτο γκάλοπ που βγήκε αμέσως μετά τον αιφνιδιασμό του Ερντογάν έδειξε ότι το ΑΚΡ θα λάμβανε 50%-51%, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 25%, το ακροδεξιό ΜΗΡ 10-11% και το φιλοκουρδικό HDP 8-9%.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Genar, που διενήργησε το δημοψήφισμα, Ιχσάν Ακτάς, είπε πως μετά το δημοψήφισμα δεν αλλάζουν τα ποσοστά των κομμάτων και ότι φάνηκε πως ποσοστό 5% από το ΑΚΡ ψήφισε όχι στο δημοψήφισμα.

Όμως, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας ΜΑΚ δίνει στη συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ, 48%, σύμφωνα με την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ, η οποία αναφέρει πως ως εκ τούτου θα υπάρξει και δεύτερος γύρος εκλογών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η δημοσκόπηση ολοκληρώθηκε μόλις πριν ο αρχηγός του ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποβάλει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΑΚ Μεχμέτ Αλί Κουλάτ αυτή τη στιγμή η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ είναι κάτω από το 50+1, κοντά στο 48%.

Το ΑΚΡ είναι στο 41,5% και το ΜΗΡ στο 7% με αποτέλεσμα τα ποσοστά τους να μην φτάνουν το 50+1. Ωστόσο, αναφέρει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η δημοσκόπηση έγινε πριν ληφθεί απόφαση για πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας ότι η απόφαση για επιτάχυνση των εκλογών μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ βασική αντίπαλος της ισχυρής υποψηφιότητας του Ταγίπ Ερντογάν είναι μέχρι στιγμής η αρχηγός του IYI Parti (Καλό Κόμμα) Μεράλ Ακσενέρ, η οποία ελπίζει ότι θα πάει στο δεύτερο γύρο και θα καταφέρει να πάρει όλες τις ψήφους της αντιπολίτευσης ανατρέποντας τον Ταγίπ Ερντογάν.

Από την άλλη η συμμαχία ΑΚΡ-ΜΗΡ εκτιμά ότι το 45-46% που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή μπορεί γίνει 50% μέχρι τις 24 Ιουνίου και να κερδίσουν τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.